in ,

Akiknek mások öröme a legfontosabb

Kevesen mondhatják el, hogy náluk már november elején ünnepi hangulat uralkodik. Ezt a szűk kört erősíti egy apró zug a Kossuth utca 30. szám alatt, ahol a napokban már lépni is alig lehetett az elkészült adventi koszorúk, karácsonyi díszek és kopogtatók sokaságától.

Szarvas Város Barátainak Köre már több mint tíz éve szorgoskodik a karácsonyi jótékonysági vásár szervezésén, ami a Szarvasi Mozgáskorlátozottak Egyesületével karöltve idén december 19-én kerül megrendezésre. Ezt megelőzően minden adventi vasárnapot a Zenepavilonnál tölt a kis csapat, hogy minél nagyobb összeget fordíthassanak a rászorulókra.

– A vezérvonalunk az adni jó elve. Természetesen mindenki szeret kapni is, de az adni öröme sokkal nagyobb, mint az, hogy kapjunk valamit. Ez vezeti a kör azon tagjainak lelkesedését, akik napról napra eljönnek, és készítik az ajándéktárgyakat – magyarázza Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna azt a töretlen segítő szándékot, amelyről érdemes példát venni.

Az alkotó közösség minden talpalatnyi helyet kihasznált az elkészült tárgyak elhelyezésére. A hátsó kis asztalka pl. már zsúfolásig telt horgolt kincsekkel, ajándékötletekkel, de itt kapott helyet négy pezsgősüveg is, amelyek összeragasztva, színes szalagokkal átkötve és egy-egy gyertyával kiegészítve máris különleges adventi koszorúként funkcionáltak. Néhány méterrel odébb egy kifejezetten erre az alkalomra kölcsönkért szövőszékbe botlottunk, mögötte pedig éppen Győző Jánosné Zsuzsi rótta a sorokat.

– Akinek van ideje, leül egy kicsit, és hozzáteszi a maga elképzeléseit. Közös munka, ami meg is látszik az elkészült kisméretű szőnyegeken. De ettől szép – mondja, miközben az székre halmozott kelengyére mutat.

A csapat lelke Koltai Lajosné Rózsika néni, akinek egész évben ott lebeg a gondolataiban az ünnep. Év végére ugyanis mindig legalább 150 apró, horgolt díszt varázsol elő a tarsolyából, köztük mindig új ötletekkel. Idén pl. az esernyőt és a gyertyatartót is felvette a repertoárjába, amellett, hogy maradtak az örök klasszikusok: a csillagok, harangok és az angyalkák.

– Jól lehet bírni az utolsó hét nagy hajtását is, ha az ember arra gondol, hogy ezzel örömet szerez valakinek, vagy egyszerűen segít azoknak, akiknek nincs rá idejük, türelmük, esetleg elég kézügyességük – mondja Rózsika, akinek a kora reggeli óráktól kezdve égett a keze alatt a munka, szinte csak ebédelni ugrott haza.

Szarvas Város Barátainak Köre a saját készítésű munkák mellett várja a lakosság felajánlásait is, dísztárgyak, háztartási és egyéb használati eszközök és játékok formájában, a Kossuth utcai székhelyükre.

A több száz termékből először november 29-én, 14 és 18 óra között lehet válogatni a pavilon közelében felállított sátornál, majd advent vasárnapjain is kitárul a faház ablaka. Az akciót a december 19-i, egész napos jótékonysági karácsonyi vásár tetőzi be, amelynek bevételéből az egyedülálló időseket és a szociális intézményeket támogatják.

Vélemény, hozzászólás?

Hétköznapjaink hétköznapitól eltérő időszakai: Ismét ünnepeltünk…

Mi kell az egészséghez?