in ,

Gyepvédelem: Bármi áron?

„Vannak emberek, akik a közterületet magukénak hiszik, és akár életveszély létrehozásával is védik” – ez a megállapítás került fel néhány hete a legnagyobb közösségi portálra. A Szarvasi Polgárőr Egyesület vezetője, Tusjak Tamás képekkel is igazolta az elmúlt évek járőrözésének tapasztalatait, mely szerint a lakosság egy része előszeretettel alkalmazza a gyep védelmére a nagyméretű tárgyakat, legyen az kő, gumi, bizonyos esetekben pedig akár fix műtárgy.

A helyzetet a saját szemünkkel is látni szerettük volna. Kiszemeltük a hét egyik délutánját a célból, hogy közösen nyakunkba vegyük a várost, és végigjárjuk az érintett utcákat.

– Nem mondom, hogy büntessenek, mert nem ez a cél, hanem hívják fel a lakosság figyelmét a balesetveszélyre, és csak azt követően forduljon a hatóságokhoz, ha ennek nincs foganatja – summázza határozott véleményét a polgárok őre, miközben a Damjanich utcán végiggördülve több ingatlant is lencsevégre kapunk a probléma igazolására.

Utunk során a Somogyi utca felé vettük az irányt, ahol a jelenség állatorvosi lova látható. A 10. számú ingatlan előtt ugyanis fix műtárgyak sorakoznak, talapzata pedig – mint kiderült – a földfelszín alatt, kb. egy méteres mélységben található.

– Több mint tíz éve lakom itt, a házat már ebben a formában vettem. Ez idő alatt nekem senki sem szólt, hogy ezeket el kellene távolítanom – állítja védekezően Németh Vilmos tulajdonos, akit a motorzúgás keltette kíváncsiság hozott ki az utcára.

Pedig az idő alatt már kisebb baleset is történt. Elmondása szerint a néhány éve egy futárautó már fennakadt a kapubejáró előterében kihelyezett akadályon. Bár azt az oszlopot időközben eltávolították, a többi továbbra is szilárd pajzsként védi a zöld területet.

Ezzel egy időben Blaskó Péter közterület felügyelőt is megkérdeztük az ügyben, aki alapos és szakszerű felvilágosítást adott a kérdésre vonatkozó szabályokról. Azonnal egy vázlatos ábrát is készített, hogy mindenki számára értelmezhetőbbé váljanak a legfontosabb definíciók.

– Az úttest két oldalán elhelyezkedő ingatlanok közti területet nevezzük közterületnek. Ezen belül helyezkedik el a közút területe, amiben benne van az árok, a jelzőtáblák, KRESZ-táblák, vagyis minden, ami a közút funkcióját szolgálja. Ez foglalja magában a közutat, aminek a része a kiépített útfelület. Egy gépjárműnek 3 métert kell biztosítani, ami oda-vissza forgalom esetében 6 métert jelent – magyarázza az alapfogalmakat.

Vagyis a probléma ott kezdődik, ha valaki egy 3 m széles út esetében nem tartja be a további 1,5-1,5 méteres távolságot mindkét oldalról. Pontosabban ezen túl még egy 50 cm-es padkát is köteles hagyni, esetlegesen egy-egy KRESZ-tábla elhelyezése céljából.

Határozottan cáfolta, hogy nem tájékoztatták a lakosságot, kapacitásukhoz képest igyekeztek a legtöbb információt eljuttatni az érintettekhez. De céljuk elsősorban nem a presszió, hanem a konstruktív párbeszéd. Amennyiben azonban továbbra sem észlelnek változást, kénytelenek eljárást indítani.

Kezdeményezte azt is, hogy a társszervekkel együtt tartsanak egy utolsó, átfogó tájékoztatást, ami megelőzhetné a magas büntetési tételeket. A helyszíni bírság összege ugyanis 5 és 50 ezer Ft közé tehető, visszatérő esetben elérheti a 70 ezer Ft-ot is.

– Az, hogy megvédem a saját területem, rendben van, ellentétben azzal, hogy megvédem más területét, más kárára. Az már nincs rendben – fogalmazta meg tömören a probléma origóját, bízva a lakosság együttműködésében még azelőtt, hogy a veszélyt maga az élet igazolná.

Vélemény, hozzászólás?

Együttes összefogásnak köszönhetően a Székely nyerte a kerti mobilkemencét

Elfogás Csabacsűdön jármű önkényes elvételének megalapozott gyanúja miatt