in ,

Baráti köri újévi parti: Közösségben az erő

Rómer Ilona
Rómer Ilona

Pezsgősüveg pukkant, poharak koccantak össze, és szerpentinek szálltak a levegőben – a jellegzetes szilveszteri életképet csak az időpont tette érdekessé, mivel mindez nyolc nappal később történt. Szarvas Város Barátainak Köre tagjai képzeletben visszapörgették az időt, és péntek este egy hangulatos újévnyitó klubesttel alapozták meg az évet. És bár a sült malac, lencse és virsli helyett a vendégeknek meg kellett elégedniük a házias tarhonyával és sütikkel, a jókedvet ez egy cseppet sem befolyásolta. Különösen, mert kárpótlásul egy kis örömzene is érkezett.

– Tanítványaimmal, Frankó Tamással és Adamik Györggyel érkeztem, akikkel egy kis ízelítőt hoztunk a hangszeres zenéből. A művészeti iskola névadójának, Chován Kálmánnak az egyik művével indítottunk, amit először két éve, a Kultúra Napja tiszteletére mutattunk be, és egy országos versenyen is meghozta nekünk a sikert. Játszottunk tangót, tánczenét, könnyűzenét, nótát, ill. felidéztünk a karácsonyt is – árulta el Iváncsó József pedagógus a kedvcsináló koncertet követően.

Hozzátette, a harmonika tanszak a következő tanévben ünnepli 20. születésnapját. Az elmúlt időszak persze nem múlt el nyomtalanul, hiszen minden év számos vendégszereplést, díjat és elismerést hozott magával. Arról már szűkszavúbban nyilatkozott, hogy van-e utánpótlás, noha jól ismert, jellegzetes kacaja sejtette, nincs ok komolyabb aggodalomra.

Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, a kör elnöke köszöntőjét rövid évértékeléssel kötötte össze. Komoly eredményként könyvelte el, hogy a taglétszámuk hosszú évek óta stagnál, 380 fő körül mozog. A kilépő tagok helyére szerencsésre mindig érkeznek újak, bár továbbra is az egyik fő céljuk a fiatalabb generáció megszólítása.

– A vállalt programok mindegyikét teljesíteni tudtunk, köztük állandó rendezvényeink, a bál, a kerti parti, az klubestek és az év végi jótékonysági vásár is eredményesen zárult. Azt szoktam mondani, hogy minden közösség annyit ér, ahány éves. Ezért azt gondolom, hogy a baráti kör egy nagyon gazdag egyesület, hiszen 34 éves tapasztalatot hordoz. A mi dolgunk az, hogy ezt továbbvigyük, és várjuk azokat, aki ugyancsak tenni szeretnének egy közösségért – foglalta össze tevékenységük lényegét.

Beszámolójában kitért 2015 utolsó nagyszabású kezdeményezésére, a jótékonysági vásárra is. Ennek köszönhetően – az előző évekhez hasonlóan – húsz hátrányos helyzetű idősnek tudtak segíteni, ill. a szociális intézmények karácsonyát is szebbé tették. Mindezeken túl Forschner Rudolf két millió Ft-os felajánlásából egy alapot hoztak létre, amelyből minden évben két-két rászorulót támogatnak.

A baráti körösök nem sok időt engednek a tétlenségnek. Az ünneplés közepette már akadtak olyanok is, akik azon törték a fejüket, hogy mivel tehetnék különlegessé az idei, február 27-én megrendezésre kerülő bált.

Vélemény, hozzászólás?

Az U12-esek küzdelmével kezdődött a felkészülési tornasorozat

Szatmári Imre Raul

A szerencse a csabacsűdi iskola diákjának, Szatmári Imre Raulnak kedvezett