in ,

A nagy testvér Szarvason is figyel

A közterületek bekamerázását ki így, ki úgy éli meg, de egy biztos, a közterületeken mozgók biztonságérzete nőtt. Vagy két évvel ezelőtt elcsodálkoztam, hogy az egyik barátom az utastérből, látható helyről vette elő tabletjét. Arra a kérdésemre, hogy miért nem teszi be legalább a csomagtartóba, azt felelte, hogy ilyen kamerázottság mellett ki az a hülye, aki feltörne egy autót. És tényleg, mostanában tényleg alig hallani gépjárművek feltöréséről.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek során összesen 56 kamera teljesít szolgálatot Szarvas közterületein. Minden ki- és belépési útvonalnál, frekventál belvárosi, és kevésbé forgalmas peremkerületi részeken gépszemek figyelik a történéseket, amit a közelmúltban átadott közbiztonsági centrumba továbbítanak, ahol hatalmas osztott monitorokon operátorok követik a város eseményeit.

– Tájékoztatni kell a lakosságot arról, hogy a nagy testvér figyel minket. Sajnos a világ arra halad, hogy nem csak a közterületeken, hanem az intézményekben is szükségeltetik az a fenyegetettség, hogy ha valaki nem tartja be a törvényt, vagy nem tisztességesen viselkedik, akkor megbukhat, lebukhat és eléri a törvén ereje – mondta Babák Mihály polgármester csütörtökön, a testületi ülés előtt, amikor a képviselők az érdeklődők kíséretében a közbiztonsági centrumba látogattak.

56 darab kamera teljesít szolgálatot manapság Szarvason. Ezt polgármesterünk szerint rövid időn belül meg kell duplázni, ill. a kiszolgáló személyzet számán is növelni kell. Előre mutató célként Szarvast, mint smart city-t jelölte meg, aminek a gondoskodó városra vonatkozó elképzelését néhány mondatban be is mutatta. Eszerint a városvezetés szeretné a város lakóinak biztonságérzetét növelni olyan további szolgáltatásokkal, mint az otthoni riasztórendszerek kialakítása, vagy a különböző fenntartók által ellátott otthoni ellátások összekapcsolása. Ezeknek a központját a modern közbiztonsági centrum adná.

– Egy olyan szintű térfigyelő rendszer van (Szarvason), aminek nem csak a megyében, de a régióban, sőt, Magyarországon is igen kevés párja akad. Egy akkor szerverkapacitás és egy olyan modern technológia van Szarvas város birtokában, amire bátran lehet támaszkodni – erősítette meg Nagy Norbert, a WBS Rendszerház Kft. ügyvezetője polgármesterünket.
A jelenlegi rendszer már fel van készítve arra, hogy az intézményekből érkező riasztásokra reagáljon, térképszerűen megjelenítse a risztás helyét és környékét, a környékbeli kamerákat már arra fordítja, mondta Nagy Norbert.

A meglévő rendszerben már most működik egy rendszámfelismerő program, ami az átmenő forgalmat figyelve szűri a lopott autókat, de a KEK KH adatbázisával összekötve még több több hasznos funkciót is rá lehet élesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Ünnepi gála a magyar kultúra napján

Ezüst az U14-es tornáról