in ,

A legnagyobb gond az elvándorlás és a munkavállalók hozzáállása

Zoltán Péter
Zoltán Péter

Mintegy 300 millió Ft-ból kétszáz fő foglalkoztatására nyílna lehetőség az ún. foglalkoztatási paktumokon belül. A TOP keretein belül (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) ugyanis megjelent egy olyan kiírás, amely a helyi foglalkoztatási együttműködésekre irányul. Ezzel kapcsolatosan hívtak össze május 11-én egy elsőkörös tájékoztatást a szarvasi Járási Hivatal nagytermébe, a helyi vállalkozói szféra szereplőinek bevonásával.

– Érdekesség, hogy a pénz jelentős része a járási hivatalok foglalkoztatási osztályához kerül, a korábbiakhoz képest annyi különbséggel, hogy a paktumban résztvevő tagok határozzák meg, hogy ezeket a forrásokat mire költsék. Eszerint a Leader programokhoz hasonlóan egy alulról építkező folyamatról van szó – mutatott rá a paktumok egyik lényegi elemére Hodálik Pál alpolgármester.

Eklatáns példaként említette a hiányszakmákat és felnőttképzéseket, amelyekre ugyan igény mutatkozna a munkaadók részéről, de gyakran nem találnak megfelelő szakképesítéssel rendelkező munkavállalókat. Általános tapasztalatként említette, hogy a járásban egy munkakeresőre 1,4 álláshely jut, a munkanélküliség mégis jelen van a térségben. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a kínálat és a kereslet nem áll párhuzamban egymással.

A program részleteibe Zoltán Péter és Zoltán Gabriella tanácsadók avatták be a megjelenteket. Kiemelte, személyes munkaerő piaci felméréseik azt mutatják, hogy a teljesítmény összetevői – tudás, képesség, hozzáállás – közül a legnagyobb problémák az utóbbival kapcsolatosan jelentkeznek. A kérdést tovább nehezíti, hogy ezen a tényezőn nagyon nehéz változtatni, annak ellenére, hogy léteznek jó gyakorlatok, amik némi optimizmusra adnak okot.

További aggasztó tényként fogalmazta meg a szakembergárda kiöregedését, amely elsősorban a nehéz fizikai és a nagy tudásszintet igénylő munkáknál érzékelhető. Emellett az elvándorlás is begyűrűzik a vállalkozások életébe. Ennek kezelésére már különböző stratégiákat – fizetésemelés, nemzetközi fórumokon történő kommunikáció – dolgoztak ki, amiknek tévén bizonyos estekben már sikerrel csábították vissza a dolgozókat.

A pályázat benyújtásának határideje augusztus 31-e. Első lépésként kérdőívek kitöltésére, felmérés elkészítésére kerül sor, a stratégia kidolgozását pedig a paktumok létrehozása követi. Hosszú távon szeretnének egy olyan fenntartható rendszert létrehozni, ami nemcsak a szereplők közötti kommunikációt teszi tartóssá, hanem a cégek képzési igényeit is előrejelzi.

Egy képet is lecsomóznak a békésszentandrási szövőnők

Nagy Dávid (pirosban) gólja

Két góllal bizonyultunk jobbnak a Jaminánál