in , , ,

Filmzenék a Szolnoki Szimfonikusokkal

Az 1965-ben alakult Szolnoki Szimfonikus zenekar kortárs zeneszerzőket szólaltatott meg szerdán délután a Cervinus Teátrum színháztermében. Az együttes 70-75 tagú zenészcsapattal érkezett többnyire fiatal zenészekkel. Karmesterük a 26 éves Dobszay Péter volt ezen a délutánon. A zsúfolásig megtelt nézőtéren alsós gyermekek ültek nagyrészt, akik olyan zeneszerzők műveit hallhatták, mint Bill Conti, Monty Norman, John Barry, Nino Rota, Klaus Badelt, Hans Zimmer, Philip H. Lathrop, Dany Elfmann, Lalo Schifrin, John Williams, Malcom Arnold. Hogy ez nem sokat mond? Lehet, de ha hozzátesszük a filmek címeit, akkor érthetővé válik a gyerekek lelkesedése, ami az előadást jellemezte. A zene alatt peregtek a képkockák is a vetítővásznon.

Az előadást Munkácsyné Danyi Judit a Szolnoki TV szerkesztője vezette, a filmekről mesélt a zene megszólalása előtt.

A koncert a Rocky című film dallamával kezdődött a zene lágy, majd pattogós üteme a boksz mellett a futás dinamikus mozgását kötötte össze a fúvós- és ütőhangszerek hangzásával. A 007-es ügynök, azaz James Bond zenéjében már a vonósok nagyon szép hangja is szerepet kapott. A képernyőn több 007-est láthattunk.

Egy nagyon híres, de komoly film lágy zenéje következett, a Keresztapa „Gyöngéden ölelj át..” című dallama alatt a vásznon nagyon erőszakos jeleneteket láthattunk. Nino Rota zenéje a csellószólóval nagyon szépen lágyította az erőszakos jelenetek képkockáit. Rota a második epizódért kapta meg az Oscar-díjat. A zene előtt a gyermekeket kérték, hogy inkább a zenészeket nézzék, ne a filmet.

A Karib tenger kalózai, a fuvola jellegzetes hangjával varázsolt lágy fuvallatott, majd hallhattuk a tenger morajlását. A vonósok, az ütősök és a fúvósok is szerepet kaptak ebben a lüktető zenében, ami a mozgalmas jeleneket hivatott még tovább fokozni. A rózsaszín párduc zenéjének fő hangszere a szaxofon szólalt meg, csodálatos hangját mindenki ismerősen fogadta. A következő melódia a népszerű Mission: Impossible című film zenéje, ami 5/4 ritmusú. A zene előtt megtudtuk, hogy az eredeti filmsorozat a főszereplő kedvence volt.

John Williams öt Oscar-díjas zeneszerző két zenéjét hallhattuk az Indiana Jones és a Star Wors negyedik részének Oscar-díjas dallamait, de a zeneszerző számos sikerfilmhez szerzett nagyon jó zenét. (E.T., Schindler listája, Hét év Tibetben, Jurassic Park, Cápa, a Harry Potter első három filmje, de a teljes Star Wars és Indiana Jones filmek zenéje is a nevéhez fűződik többek között.) Alkotói pályája során 47 Oscar jelöléssel Walt Disney után a legtöbbet jelölt.

A ráadás a Híd a Kwai folyón című film induló-szerű dallama volt, ami Malcom Arnold szintén Oscar-díjas alkotása, a közönség tapsolva „segített” a zenészeknek. Jó volt hallani a gyermekek lelkesedését a zenék alatt, ami valószínű a filmeknek is szólt, de talán nem fognak idegenkedni egy komolyzenei koncerttől sem. Bár nem mindig gyermekeknek való filmek zenéjét hallhatták, ettől függetlenül a közönség reakciója jó volt, élvezték az előadást.

A koncert után Munkácsyné Danyi Judit elmondta, hogy azt a tájékoztatást kapták, hogy középiskolások lesznek a nézőtéren, ehhez igazították a programot. Ha tudják, hogy kisgyermekek jönnek az előadásra, mesefilmek zenéit hoznak, mert az is van repertoáron. Elmondta még, hogy a fiatal karmester, Dobszay Péter, a szolfézs könyvek szerzőjének – Dobszay László zenetörténész, egyetemi tanár, és karnagy – unokája, vagyis a zene szeretetét, tiszteletét a családból hozta magával a sikeres zenész.

Vélemény, hozzászólás?

Czapp József (elöl)

Félezer km-t fut értünk a mikepércsi református lelkész

Kölyök-zug a Körösök zugában