in , , ,

Halló(k), itt vagyunk!

Háromnapos programsorozat indult a Vízi Színházban Komáromi Anett színművésznő szervezésében az akadályozottsággal élők számára. A Jókai Színház 2011 óta nyitotta ki kapuit, ahol a fogyatékkal élők az előadás előtt bejárják a színpadot, megnézhetik, megtapogathatják a díszletet, a jelmezeket. Az előtérben Braille-írás segítségével a szereposztást és a rövid tartalmat is elolvashatják.

A mostani sorozat első állomása a Békés Megyei SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) vers- és novellapályázatának eredményhirdetése volt kedden este a Vízi Színházban. A beérkezet 16 pályaművet többen értékelték. Különdíjat kapott: Molnár Ilona Álmaimban, Kutasi Károly És mégis, Fodorné Hámori Ágnes A cseresznyefa meséje, és Dudás Sándor Horgászt éjjel valamint Holt-Tisza című írásaiért.

1. helyezett lett Szalayné Komlósi Gizella Kabát című novellája és Fogd meg a kezem című verse. 2. helyezett: Pavlicsné Haász Mónika A madárka című verse, és a 3. helyezett: Dr. Bérczessy Lajos Pista bácsi orgonája című novellája.

A díjátadó után, a Jókai Színház művészei elő is adták a verseket, novellákat, sőt meg is zenésítették őket. A fellépő művészek Bíró Gyula, Harcsa Boglárka, Janis Zoltán, Komáromi Anett, Szalay Zsóka, az estet rendező Tarsoly Krisztina és Lévai Attila, aki zenét is szerzett a versekhez és gitáron is közreműködött. Megható novellákat, verseket hallhattunk. A jeltolmács ezúttal is Vörös Zsolt volt.

Szerdán az Egerek című mese is e keretben készült, ahol a fehér egérlány és szürke egérfiú egymásba szeret… Az előadás jelelt és narrált lesz.

Csütörtökön pedig Tege Antal rendezésében a hallássérültből álló színtársulat a Rómeo és Júliát játssza el, amelyben az egyik család hallássérült, a másik nem. Találkoztam a békéscsabai Rómeóval és Júliával, akik az esti előadás után felmerészkedtek a színpadra. Elmondták, hogy nagyon félnek, mert nagyon sok széket látnak.

Szarvasiak, kérem, jöjjenek el a Vízi Színházba csütörtökön este, mutassuk meg, hogy Szarvason nem csak a musical tud teltházas nézőteret vonzani, hanem ilyen nemes ügy mellé is odaállunk.

Fülöp József sérült fiatal írása:

„Akármiben különbözünk is, közös bennünk,
hogy szeretni vágyunk, és
azt szeretnénk, hogy szeressenek.
Csupán az különít el egymástól,
ahogy megpróbáljuk megvalósítani.”

Vélemény, hozzászólás?

Gyermekvédelem: Még nem lehetünk elégedettek

Csillogtak a „gyémántok” a Trefortban