in , , ,

Siketek és nagyothallók hangos sikere a Vízi Színház deszkáin

Csütörtökön este valóban megtörtént a csoda, ahogyan azt Komáromi Anett színművésznő jelezte. A Békés Megyei Jókai Színház valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Békés megyei és Csongrád Megyei Szervezetének tagjai adták elő két színész-rendező, Tege Antal és Tarsoly Krisztina irányításával azt a két egyfelvonásost, amit csütörtökön este láthatott a Vízi Színház közönsége, ami egyedülálló kezdeményezés az országban, hogy hallássérült fiatalok a színpadon mutatkozzanak be önálló produkcióval.

Az előadás mottója:

„Néző, türelmes füllel jöjj, segédkezz,
És ami csonka itten, az egész lesz.”

Két csoport két felvonásban mutatta meg, mire képesek 2-3 hónap alatt azok, akik színjátszásra jelentkeztek. A békéscsabaiak William Shakespeare Rómeó és Júlia történetét adta elő nem kis csavarral, rövidített történetben egy felvonásban. A csavart Tege Antal –, aki kiválasztotta a darabot, és rendezte is az előadást –, azt találta ki, hogy az egyik család siket lesz, a másik nagyothalló, ráadásul felvonáson belül szereplőket is váltott és a siket lett nagyothalló, a nagyothalló a siket család. A szereplők beszéltek és jeleltek, amikor jeleltek, a „szinkronhangjukat” hallhattuk. A hölgyeké Komáromi Anett, az uraké Illés Adrián volt. A jelelést, amikor szükséges volt Vörös Zsolt látta el. Bonyolultnak tűnő, de egyáltalán nem az, hiszen ismert történet láthattunk. A szereplők igazán mindent megtettek, hogy jól alakítsák szerepüket, és ez nagyszerűen sikerült is. Szívet melengető előadásban mutatták meg Júlia és Romeo történetét.

A szereposztás: Rómeo (Havasi Zoltán és Kozma Zoltán), Júlia (Baloh Melinda és Szabó Alexandra), Capulet (Nagy Attila), Capuletné (Lázár Ági), Dajka (Csucsu és Anka), Tybald (Jónás Sándor, Montague (Tar Lajos, Montague-né (Anka), Benvolio (Bella Szabolcs), Lőrinc (Lovász József), Róza és hercegnő (Laczkó Heléna), Mesélő (Tege Antal). A felkészítő jelnyelvi tolmács Gitta volt.

A szegedi csoport később kezdett el együtt dolgozni, Tarsoly Krisztina ezért az Állomások címet adta az előadásnak, mert ez az előadás egy állomás a kis közösség életében. Kriszta verseket és prózarészleteket választott és ezeket játszották el. A szereplők: Boda Jánosné, Csikósné Bobvos Dóra, Derék Dénes, Kurucz Barbara, Nagy Éva, Spitzer Anita és Varga László Károlyné. Ebben az előadásban szereplőként vett részt Vörös Zsolt is és Tarsoly Krisztina is.

Aki ott volt – biztos vagyok benne –, hogy nyitott szívvel ült le, és az a szeretet, ami áradt a szerepelőkből, és a segítőkből (Komáromi Anett, Tarsoly Krisztina Tege Antal és Vörös Zsolt), mindannyiunk szívébe talált.

A Rómeo és Júlia előadása vasárnap 19 órától újra sor kerül Békéscsabán a Sík Ferenc Kamaraszínházban, (korábban, mint eredetileg hirdették –a foci VB meccs miatt).

Vélemény, hozzászólás?

Bajusz István, avagy a kutyakiképzőből lett festőművész

Fotó: 6:3 avagy, Játszd újra Tutti!

Film, Színház, Filmszínház – a magyar mozi ünnepelt színészei Szarvason