in ,

Világbajnok horgász tartott bemutatót az olvasótáborban

Erdei Attila
Erdei Attila

Olvasótábor zajlott az elmúlt héten a Városi Könyvtár szervezésében. Az idei rendezvény mottója – “mint hal a vízben” – meghatározza a tematikáját is. A könyvtár dolgozói úgy gondolták, hogy ezen a nyáron a Körössel és annak élővilágával ismertetik meg a gyerekeket, így ellátogattak a HAKI-ba, előadást hallgathattak a szervasi horgászvizekről és megtekinthették Erdei Attila feeder világbajnok bemutatóját a Kacsatavon. A hét egy duzzasztóhoz tett kirándulással zárult.

Erdei Attila horgásztáborról horgásztáborra járva népszerűsíti a sporthorgászatot. Szarvasra az olvasótábor főtámogatója, a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány meghívására érkezett. Tíz óra tájban már egy csomó gyerek figyelte, hogy mit csinál egy profi horgász. Érdekes, hogy a lányok érdeklődőbbnek tűntek, mint a fiúk, akik viszonylag egykedvűen figyelték Erdei Attila mozdulatait.

Rögtön az elején azért maradt egy tisztázandó fogalom, egyből az feeder fogalma, amiben Erdei Attila segített.

– A (feederes horgászat a) fenekező horgászat lefinomított változata, amivel nagyon vékony zsinórokkal, nagyon vékony horgokkal, érzékeny botokkal és finom orsókkal lehet eredményesen békés halakra horgászni. Két változata van, a method horgászat és hosszú előkés, finom feeder horgászat, ami vetekszik az úszós finom módszerek érzékenységével. A botoknak a dobósúlyával, a spiccek érzékenységével tudunk alkalmazkodni a meghorgászandó távolsághoz, a fogható halak méretéhez – avatott be a titokba a világbajnok.

A féldekás haltól kezdve, mert van, hogy ennyire pici halakat kell halszegény vizekben horgászni, egészen a 14-18 kilós halakig terjedhet a skála, válaszolta arra a teljesítményszagú kérdésünkre, hogy mekkora halat lehet így kifogni. Természetesen a botot, az orsó és a horog méretét mindig hozzá kell igazítani a feladathoz, minden vízre a megfelelő szereléket kell összeállítania a horgásznak.

– Azt mindig tudni kell, hogy az ember milyen vízre megy horgászni, és ennek megfelelően állítja össze a felszerelését – jelentette ki Erdei Attila.

A 2,7-től a 4,2, 4,5 méteres távdobó botokig, amikkel 100-120 méteres távolságokat is el tudnak érni, tudtuk meg Erdei Attilától. Ekkora botok használata most, a mi Kacsatavunkon indokolatlan lett volna, nem úgy mint a figyelem, mert egy rossz lépés okozta reccsenést követő “hopp egy spicc” felkiáltás súlyos tízezrekbe fájhatott volna.

Vélemény, hozzászólás?

Simon Fiala 2016: 24 klub, félezer sportoló, nyolcszáznál is több nevezés

Molnár József: A falunap alkalom arra, hogy rohanó világunkban megálljunk egy pillanatra