in , ,

KÉZ után kéz nélkül

A 3T csoport: Novák Attila, Kukár István és Szuhaj György
A 3T csoport: Novák Attila, Kukár István és Szuhaj György

Attól eltekintve, hogy a Tessedik Sámuel Múzeum előtt a Néma Revolverek alternatív rockkal fogadta a vendégeket, a KÉZ című I. Szarvasi Tárlat megnyitója úgy indult, mint az Amatőr Urológusok Társasága éves közgyűlésének szokásos szakmai gyakorlati napja. A bejáratnál mindenki kapott egy gumikesztyűt belső használatra, amit azonnal fel is próbáltak. A 40 feletti férfiak a mögöttük érkezők csuklóján csattanó latex hangjára összerezzentek, és eggyel szorosabbra vették öveiket. De hát ilyen ez a rockszakma.

Fent, a múzeum dísztermében már vágni lehetett az adrenalint. Mit hozhat ez a mai nap ennyi gumikesztyűs ember között?

– Egy átlagos múzeumban a látogatók papucsot kapnak. Mivel az idei tárlatnak a témája a kéz, úgy gondoltuk, hogy természetes lesz, hogy mindenki kesztyűben fog megjelenni a kiállításon, és abban tekinti meg az alkotásokat – nyugtatta meg Szuhaj György a megnyitóra érkezőket. Több vérrel és áldozattal járó ötlet után maradt a gumikesztyűs megoldás, mondta.

2014-ben furcsa véget ért a kiállítás, tavaly pedig támogatók hiányában maradt el. Szuhaj György magára vette a feladatot, mert mint mondta, ha az idén sem lesz megtartva, lehetetlen lesz újraéleszteni a sorozatot.

Az idei tárlat témája a kéz volt. Közel 60 alkotás került a falakra vagy a parkettára. A kiállítási darabok beérkezési folyamatát Szuhaj György naplószerűen mutatta be. Határidőre 12 alkotónak a műve került leadásra. A meghosszabbított határidőre még tizenháromé. A kiállítást megelőző kedden 38 mű érkezett. Szerdán már tudta, hogy az utolsó alkotást a kiállítás megnyitójának reggelén látja csak meg. A kifogások közül a kedvence név nélkül: “a rólam kialakított képet nagyon megváltoztatná, ha időben leadnám a munkámat, pedig azért én nagyon sokat dolgoztam. A méretét el tudom mondani, a keretet már most oda tudom vinni. Nem lesz az elég?”.

– Bereznai Péter barátommal iszonyú kemény harcot vívunk a saját lelkiismeretükkel, melyik az a mű, ami olyan módon van tálalva és olyan felépítésű, témájú, hogy méltó közönség elé képzőművészeti kiállításra kihelyezni – mondta, majd kérte a közönséget, hogy ők is szakértői szemmel nézzék a kiállítást. Gumikesztyűben.

Az I. Szarvasi Tárlatot Lóránt János Demeter festőművész nyitotta meg, aki gratulált a kiállítóknak, mert mint mondta, “nagyon szép anyag jött össze”, amit ha digitalizálni tudnak, akkor kiadvány formájában is meg fognak jelentetni.

2017-re változik a metódus. Meghívásos alapon történik majd az alkotók előszelektálása. Zsűrizés lesz. Szobrászt, festőt, művészettörténészt kérnek majd fel a feladatra. A határidőt kegyetlenül be fogják tartatni. Senkinek a siráma nem fogja meglágyítani a szívüket. Témája a könyv lesz, ill. minden ami a betűhöz, a tipográfiához kapcsolható.

A tárlat megnyitóját a szokásos performansz követte. Már híre van ezeknek az eseményeknek. Novák Attilának, Szuhaj Györgynek és Kukár Istvánnak, azaz a 3T csoportnak mindig sikerül megtöltenie a múzeumot, ill. az előtte levő teret.

Ahogy tették az a korábbi években, az idén is a tárlat témájához igazították előadásuk témáját. Mindig kockázatos dolog nyilvánosan értelmezni az előadást, mert a legkézenfekvőbb, “Szuhajéknak megint elgurult a gyógyszerük” megoldás az előadás végére mindig veszít örökérvényűségéből, de hát az alternatív művészetnek mindig megvan az a veszélye, hogy a néző nem látja a fától az erdőt és félreértelmezi.

Az idén a hármas minden tagja szorosan testhez kötözött kézzel vonult ki a múzeum épületéből, hogy az asztaloknál ülve mindent megoldjanak szájjal, egyenek, igyanak, alkossanak. Az utóbbival kapcsolatban valószínűleg kikérték dietetikusuk véleményét is a, hogy a barack-víz menü mellé milyen műfajt válasszanak, és ő – biztos, ami biztos – a szenet javasolta desszertként. Ki tudja, kinek milyen a gyomra.

Jelen sorok írójának az értelmezése szerint az ember kézhasználatának evolúcióját mutatta be a 3T alternatív eszközökkel, alternatív módon, kezdve az azt megelőző időktől, a kézhasználat előnyeire való ébredéstől, majd egészen az eszközhasználatig, sőt a közösségépítésig. Mához illő befejezése lehetett volna a történetnek, annak megválaszolása, hogy hogy jutottunk el addig, hogy mások mozgassák a kezeinket, ha már szóba hozta Szuhaj György a megnyitón, pl. a választásokon, de az is lehet, hogy annak a sorozatnak az első részét láttuk, amiben 3T-ék arra keresték a választ, hogy hogy unatkozhat egy ember annyira, hogy elinduljon egy sajtgurító versenyen. De hát ilyen az alternatív előadóművészet. Mindenesetre nagy sikere volt, bár egy kisfiú meg majdnem ellopta a show-t a 3T elől.

A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Gombóc Artúr és barátai mesés utazásával zárult a Cervinusfest

Soha nem volt ilyen népszerű a csabacsűdi sátoros zenetábor