in , ,

ÉjszakáZOOtt a Körösvölgyi Állatpark

A nyestkutyák látványetetésével vette kezdetét a Körösvölgyi Látogatóközpont éjszakába nyúló programja. Az eredetileg Ázsiából származó, kistestű állatok ketrece köré egyre többen sereglettek, hogy szemügyre vegyék, hogyan fogyasztják el aznap esti, pulykahúsból álló lakomájukat. Eközben Körömi Krisztina, a látogatóközpont vezetője hasznos információkkal látta el az érdeklődőket, majd egymást érték a kíváncsiság kielégítésére irányuló kérdések.

– A mai nap során egy különleges attrakcióval is készülünk. Solymász kollégák segítségével ragadozó madarak bemutatására és reptetésre kerül sor. A központi program a túravezetés lesz, amikor a lemenő nap fénye mellett teszünk egy sétát, megismerkedünk az éjszakai állatokkal, és a mentésből származó állatokról is tartunk egy részletes tájékoztatót. Ez utóbbira azért esett a választásunk, mert egy folyton visszatérő probléma a természetjárók körében, és a legtöbben nem tudják, hogyan reagáljanak. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani – világosít fel a szakember útban a következő helyszín, a vaddisznók lakóhelye felé.

Országosan már ötödik alkalommal rendezték meg az Állatkertek Éjszakáját, ezúttal összesen 12 magyarországi helyszínen. A Körösvölgyi Állatpark kibővítette az értelmezés kereteit, és harmadízben ragadta meg az alkalmat a turisztikai látványosság népszerűsítésére.

Sokakat kifejezetten az állatpark új lakója, az államalapítás ünnepén született kis bikaborjú vonzott a természetbe. A szerencse azonban csak a szemfüles nézelődőknek kedvezett, mivel a 30 kg-os „csöppséget” mamája többségében a karámban rejtegette, és csak rövid időre bújt elő a biztonságot nyújtó falak közül.

– Ez nemcsak egy látványosság, hanem egy természeti csoda is, hiszen ez a faj a természetből már kipusztult. Világszerte is csak nagyon kevés található belőle, épp ezért minden egyed komoly értéket képvisel – illusztrálja az esemény jelentőségét az állatpark vezetője.

Az idő múlásával arányosan a látogatók száma is szemlátomást gyarapodott. Túlnyomórészt a kisgyermekes családok körében vált kedvelt időtöltéssé a program, akik a park lakóinak felfedezése mellett előszeretettel mászták meg a túraútvonal mentén található, kidőlt fatörzseket is.

– Tavaly jártunk itt először a nagyfiammal, és nagy élmény volt mindkettőnk számára. Most úgy gondoltuk, hogy a középső, két éves gyermekünket is elhozzuk. Fontosnak tartom, hogy a helyi állatvilágot minél fiatalabb korban megismerjék és megszeressék, hogy felnőttként a természet közeli életet válasszák – mondja egy Gyomaendrődről érkezett édesapa, miközben két kezével a fatörzsön felfelé kúszó kisfiát egyensúlyozza.

Az állatparkban augusztus 26-án több százan fordultak meg. A rendezvény záróakkordjaként egy felgyógyított gyöngybaglyot engedtek szabadon, aki egyre messzebbre szállt az őt követő, csodálkozó tekintetek elől.

Vélemény, hozzászólás?

Sok kihagyott helyzettel, egy, a fizika törvényeit meghazudtoló Lós-góllal 1–0 Szentandráson

Közelednek a szilvanapok: több változás, megszokott színvonal