in ,

A VI. Nemzetközi Kukorica Napon hat csapat mérkőzött a törőversenyen

Hatodszor rendezték meg szombaton a Kukoricanapot Csabacsűdön. A programsorozat a kukoricatörők versenyével kezdődött, ahová fogatokkal szállították ki az indulókat. A VI. Kukorica Napra illően hat csapat nevezett. Az esemény moderátora ismét Mihály István volt, aki szokásához híven nagyon akkurátusan vezényelte le a hagyományőrző versenyt. “Ez az igazi hagyományőrzés, és ezt Csabacsűdön mintaszerűen csinálják”, jelentette ki ismerve a nagy napra való felkészülés előzményeit. “Mikor divatba jött, hogy a falunapokat valamilyen tematika köré szervezik, a csabacsűdiek valamilyen szenzációs érzékkel a kukoricát választották”. Ezt már Mihály István mondta, aki az elsőtől kezdve részese volt a programnak.

– Pontosan azt választották, ami nekik való – emlékezett vissza a minden kukoricanap házigazdája. – A kukorica meghatározó volt a csabacsűdiek történelmében. Termőhelyi adottságaik olyanok voltak, hogy itt a kukorica megtermett. Akkor kezdett divatba jönni az abraktakarmányt evő jószágoknak a hizlalása mondjuk ezelőtt 150 évvel, és akkor lett intenzívebb a tartás, akolban tartották a disznót és nem kint szaladgáltak az erdőszélen. A csabacsűdi ember arról lett híres utána, hogy ő állattartó volt és ráadásul abraktakarmánnyal hizlalta a jószágait, aminek alapanyaga a kukorica – elevenítette fel a történelmi előzményeket a betakarítás moderátora.

A verseny után a színpadon mindenkit nagy szeretettel köszöntött Molnár József polgármester, aki a VI. Nemzetközi Kukoricanapot a kukorica igazi ünnepének nevezte.

Gaál Roland járási hivatalvezető különösen fontosnak nevezte a hagyományainkra való odafigyelést, értékeink megvédését.

Amikor 2011-ben megrendezték az első Nemzetközi Kukorica Napot, nem gondolták volna, hogy annyi visszajelzést, bátorítást kapnak, emlékezett vissza Jansik Györgyné, Editke, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Szőke Csaba, a sztánai vendégek nevében elmondta, hogy a harmadik alkalommal vannak itt. Már hetekkel, hünapokkal előbb tervezgetik azt a két napot, amit itt fognak tölteni.

Jansik Györgyné, Editke, a Newjság kérdésére megerősítette, hogy nagyon sok támogatót tudhatnak maguk mögött, akik el is jöttek, hogy kivegyék a részüket a főzőversenyből, vagy a betakarításból. Nélkülük nem is tudták volna megrendezni a fesztivált, mert az idén hiába pályáztak, sajnos nem nyertek, mondta.

Az aratóversenyt az idén a hagyományos viseletbe öltözött kardosi betakarítók nyerték, így a csapat nevében Brlás János polgármester vehette át a góré-díjat. Ezt teljesítményükkel, hozzáállásukkal, és a Kukorica Napok hatéves történelmébe beíródott lelkesedésükel, amivel minden évben itt voltak tették megkérdőjelezhetetlenné. A csaptok mellett díjazták a legfiatalabb és a legidősebb törőt is. Mindkettő a csanádapácai csapatból került ki.

A klasszikus versenyszámok mellett természetesen programok sokasága zajlott a színpadon és környékén. Ezen a napon nem csak kukoricatörő tudományukkal, hanem pálinkáikkal, ill. kukoricából készült ételeikkel is versenybe szállhattak azok, akik úgy gondolták, van esélyük.

Eredmények:
A betakarítóverseny:
Leglátványosabb csapat: Csanádapáca
Legösszeszokottabb csapat: Evangélikus egyház
Legkitartóbb csapat: Suli 1
Példamutató fiatal gazdák: Suli 2
Góré-díj: Kardos
Legfiatalabb résztvevő: Elekes Karina
Legidősebb résztvevő: Kajári Gábor
Kismama díj: Sáfiánné Maginyecz Dóra

Pálinkaminősítés:
Egyéb kategória: 1. Sipos Zoltán (birs), 2. Kőrösi László (szőlő) 3. Sipos Zoltán (körte) pálinkája.
Sárgabarack kategória: 1. Kugyela János, 2. Nagyrét Farm Kft., 3. Frankó Pál pálinkája.
Szilva kategória: 1. Major József, 2. Komár Pál, 3. Czesznak János pálinkája.

A Kukorica Nap pálinkája, a fődíj nyertese Major József sárgabarack pálinkája. A két különdíjat a Misa-Farm szilva pálinkája, illetve Gyulai Gábor meggy pálinkája nyerte meg.

Gasztronómiai verseny szoros küzdelemben szoros eredményeket hozott.

1. Csipet Csapat (189 pont) Póréhagymás sajtos kukoricaleves és juhtúrós puliszka. A fiatalokból álló csapat étele lenyűgözte Bura Tibort. “A puliszka ahogy elkészült, ahogy kitálalták, isteni volt”, mondta róla a gasztronómiai zsűri elnöke.
2. Tengeri Szemek (185 pont) hagyományos, Békés megyei birkapörköltje ötéves kosból készült.
3. Mázlisták (184 pont)
Különdíjas lett: Nem Kukoricázunk csapata
Szép teljesítményt nyújtott Kardos és az Aranykor csapata.

A nap hátralevő részében színpadi programokat láthattak azok, akik a változatos idő ellenére kint maradtak a fesztiválon, vagy megnézhették a Csabacsűdi GyLSE stílszerű, 6–0-ás győzelmét, ha már egy, egyébként vasárnapi idegenben játszandó fordulót szombatra, és hazai pályára, a VI. Nemzetközi Kukorica Nap idejére kértek.

Vélemény, hozzászólás?

Egy csodálatos hét a Mosel folyó völgyében

Regionális termékbemutató: az óriástöktől a cseppfolyósított gyümölcsökig