in ,

Megdőlt a tavalyi rekord a bringás véradáson

Túlszárnyalva a tavalyi számadatokat – 97 fő – idén még többen gondolták úgy, hogy szerdai napjukból néhány percet mások megsegítésére áldoznak. Még az sem rettentette vissza őket, hogy a Szarvasi Járási Hivatal nagytermében kisebb sor várakozott véradásra. Sokan közel egy órás sorban állást követően foglalhatták el a helyüket, és pillanatnyi szúró érzés múltával átadhatták magukat az önzetlenség érzésének.

– A lányaim szoktak vért adni. Én mindig mondogattam, hogy majd csatlakozom, de sajnos ez időről időre elmaradt. Nemrégiben hallottam, hogy nyáron nagyon kifogytak a vérkészletek, ezért úgy gondoltam, hogy gyorsan elszaladok – mondja Bakos Arany pedagógus, aki lyukas óráját kihasználva adott életében először vért.

A türelmesen várakozók között olyan is akadt, aki szinte minden alkalmat megragad a segítségnyújtásra. Zrena Pálné 2004 óta rendszeresen él a véradás lehetőségével, szeptember 21-én már 67. ízben segített három emberélet megmentésében.

– Szeretek segíteni – fogalmazza meg rendkívül tömören a motiváló erőt. Jó lenne, ha sokkal többen adnának vért, mert sokat segíthetnének másoknak.

A „Bringás vért az életért” címmel megszervezésre került akció statisztikáját minden évben erősen felfelé kerekíti a Szerencsejáték Zrt. által felajánlott kétkerekű. Az értékes nyereményt hivatalosan azok között sorsolják ki, akik gyalogosan vagy kerékpárral érkeznek a helyszínre. A szervezők azonban bizonyíték nélkül is hittek a véradónak, ezért a regisztrálók létszáma óráról órára gyarapodott.

– A mai napon irányított véradás is zajlik. Ez azt jelenti, hogy Doba Ferencné nyugalmazott védőnő megsegítésére is hívtuk a véradókat, aki rendkívül ritka vércsoporttal, 0 negatívval rendelkezik. Ilyenkor fokozottan felhívjuk azoknak a véradóinknak a figyelmét, akikről tudjuk, hogy ilyen vércsoportúak, de az elkövetkező véradásokra is szeretettel várjuk azokat, akik segíteni tudnak – mutatott rá a kezdeményezés kiemelt céljára Pljesovszki Ágnes, a Magyar Vöröskereszt szarvasi területi vezetője.

Mint elmondta, Békés megye – az egyre öregedő lakosság ellenére is – dobogós helyet foglal el a váradók számának tekintetében. Területi szinten Szarvas, Kondoros és Békésszentandrás számít húzóerőnek, amihez szeretnék a többi települést is felzárkóztatni. Ennek érdekében újra kiszállásos véradásokat szerveznek, ill. igyekeznek minden rendezvényhez csatlakozni a vérellátás stabil biztosítása érdekében.

A déli harangszóig összesen 101-en jelentek meg, a legkülönbözőbb korosztályból. Közülük Tóth-Rigler Annamária volt az a szerencsés, akinek a nevét az Autómentes Nap keretében kihúzták a kalapból, vagyis másnap már új bringájával tekerhetett munkahelyére. Az Európai Mobilitási Hét szarvasi záróakkordjáról bővebben hamarosan a Newjság hasábjain is olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Csepreghy Nándor

Csepreghy: Az október 2-i népszavazás nem pártpolitikai ügy, a tétje Magyarország jövője

Arad megyei küldöttség a megyeházán