in ,

Vidám műsorral várták az időseket Csabacsűdön

Sonkoly Pali bácsinak gratulál Molnár József polgármester
Sonkoly Pali bácsinak gratulál Molnár József polgármester

A csabacsűdi önkormányzat és a csabacsűdi szlovák önkormányzat hatodik alkalommal vendégeli meg a falu szépkorúit az idősek világnapja alkalmából, ami mára kiemelt települési rendezvénnyé vált. Október 1-ét 1991-ben ENSZ Közgyűlése nyilvánította ezt a napot az idősek világnapjává.

“Nagyon jeles és szép napja ez az esztendőnek, amikor figyelmünket azok felé fordítjuk, akik megélt éveik során munkájukkal, tapasztalatukkal, szeretetükkel megalapozták a fiatalabb generáció jövőjét”, mondta Gilanné Radványi Rózsa, majd felkérte a falu polgármesterét, köszöntse a megjelenteket.

– Kívánom mindenkinek, hogy nagyon jó egészségben, családi békében töltse mindennapi életét, betegség ne kínozza önöket, örüljenek az unokák jelenlétének és a gyermekek látogatásának – mondta Molnár József.

– Megbecsülés és a tisztelet, e két fogalom lebeg itt körülöttünk, hiszen önök egy élet munkáját fektették a jövőbe, a mi jelenünkbe, amit ezúttal is szeretnék megköszönni – fejezte ki érzéseit Válkovszky Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke.

– Gyakran a családok nem is tudják, hisz olyan természetes amíg van, hogy micsoda kinccsel rendelkeznek azok, ahol elérhető távolságban vannak nagyszülők dédszülők, és ahol mindennapi kapcsolatra van lehetőségük a gyerekeknek az idősekkel. Pedig így van. Ez egy igazi kincsesbánya – jelentette ki Gilanné Radványi Rózsa, majd megjegyezte, így van ez a falu közösségének a szempontjából is, hiszen “Csabacsűdön a nyugdíjasok által szervezett közösségek a legaktívabbak, a legvidámabbak. Sugárzik belőlük az egymás iránti igény”.

Ilyenkor köszöntik a legidősebb hölgyet és férfit. Uhljar Mátyásné, Marika néni, betöltötte 94. életévét. Nem tudott jelen lenni az eseményen, de őt már a délután folyamán felköszöntötte Molnár József. Sonkoly Pali bácsi 1922. januárjában született, két héttel megelőzve Marika nénit. Ő el tudott jönni az eseményre, így őt a helyszínen tudta felköszönteni a polgármester.

Nem csak kettejüket lepte meg a képviselő-testület, hanem a falu többi 380 főnyi szépkorúját is. Mindenki, akik tavaly december 31-ig betöltötte a 65. életévét, egyszeri pénzbeni juttatásban, ötezer forintban részesül, amit a jövő héten kedden, szerdán és csütörtökön 9 és 15 óra között a polgármesteri hivatalban tudnak felvenni. Tavaly karácsony előtt, az idén a testület döntése értelmében ezt a juttatást szorosan kapcsolták az idősek világnapjához.

Egy New York-i bíboros kormeghatározását idézte köszöntőjének végén Gilanné Radványi Rózsa, miszerint az embernek három korszaka van, ifjúság, a felnőttkor és a remekül nézel ki korszak.
“Örülök, hogy itt nagyon sokan remekül néznek ki, jókedvűek, mosolygósak, küzdenek az évek rohanása ellen”, mondta.

A mosoly előcsalogatásáról a Skorka Pálné, Editke óvónéni felkészítésében a Hársliget óvodásai, Gombár Hanna, Szeljak Hanna, Ambrus Izabella, Kasnyik Anita és Csapó Szilárd, majd két trefortos diáklány, Balatoni Bettina és Lestyan Laura gondoskodott.

A programot vidám zenés és humoros műsor, majd az idősek megvendégelése zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Béni bácsi 90 éves lett

Mondd, szereted az állatokat?