Connect with us

Szarvas

Egy osztályra fogyatkozott a szorgos hangyák létszáma

Az időjárás – már nem először – megtréfálta a szorgos hangyákat. Az Arborétum őszi-tavaszi nagytakarítása ugyanis a tapasztalatok szerint nagyon népszerű az intézmények körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az október 14-re és 15-re meghirdetett akcióra előzetesen 17 osztály jelezte részvételi szándékát. A hét eleji esőzés és a maga mögött sár azonban szinte mindenkit visszariasztott. Csupán egyetlen csoport, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének negyedikesei vágtak neki a kalandnak, két pedagógus kíséretében.

– Az utolsó pillanatig halogattuk a döntést, hogy bejelentkezzünk-e – árulja el Koppányiné Langó Zsuzsanna pedagógus. Egyrészt nagyon hűvös voltak az utóbbi napokban, nem nagyon csalogatott ki minket a természet, másrészt nagyon sok csapadék esett. Büszke vagyok rá, hogy kitartottunk. Nagyon szeretünk a természetben lenni, és látszik is a gyerekeken, hogy nagyon vágynak a szabadba. Itt nincsenek fékek, szabadon mozognak, és közben játszanak – tette hozzá, végigpillantva a tüsténkedő siserehadon.

A matematikaverseny és hazajárás miatt 16 fősre megfogyatkozott társaság óriási lendülettel vetette bele magát a szemétgyűjtésbe. Volt, akik egy „szemétdetektornak” keresztelt hosszú bottal sétált, mások versikét skandálva biztatták egymást a minél hatékonyabb keresgélésre. Mindezek eredményeképp percről percre gyarapodott a zsák tartalma: jellemzően műanyag flakon, üveg és cigarettacsikk is került elő a fák, bokrok tövéből.

Egy mások szatyorban a gyerekek értékes kincseket őrizgettek: tobozok, lehullott termések és apró bogyók kerültek a tarsolyba, amit néhányan – energiatakarékosan – vándortarisznyaként a vállukra akasztottak.

Szabó Anikó, az intézmény munkatársa elmondta, a pénteki napon elsősorban az iskolákat, szombaton inkább a civileket, családokat szólították meg. Ezt részben sajnos keresztülhúzta, hogy október 15-e munkanap, vagyis sokan tanulmányi vagy munkahelyi kötelezettségeik miatt nem tudnak bekapcsolódni a programba.

– Nagyon sok ilyenkor a munka. Főleg, ha szeles az évszak, sok gally letörik a fákról. Gyepes felületen ez nagyon csúnyán mutat, valamint az arborétumi munkálatokat is zavarja. A diákok ilyenkor összeszedik, kupacokba hordják, amiből darálás után mulcsot készítünk a földutakra – szemlélteti a kezdeményezés gyakorlati hasznát a szakember.

A gyerkőcök közül többen járatlan utakat is felfedeztek, és keskeny ösvényeket barangoltak be, hulladék után kutatva. A fiúk és lányok között egy kisebb versengés is kialakult „szemétügyben”, ami hallgatólagos döntetlennel zárult.

– Egyik szempontból az a jó, hogy kevés a szemét, másik szempontból pedig az a rossz, hogy nem gyűjthetek sokat – summázza a 10 éves Groditzki Anna érzéseit, majd folytatta körútját.

Mint megtudtunk, a látvány nem mindig ilyen megnyugtató. Nyári időszakban ugyanis szinte naponta végig lehetne járni a kertet, az egyre nagyobb létszámban érkező turisták ugyanis gyakran hagynak nyomot maguk után, eldobott csokipapír, üdítős doboz és üveg formájában.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

Pályázat a felsőoktatásban tanulmányaikat kezdő szarvasi fiatalok anyagi támogatására

Közérdekű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect