in , ,

A mesebeli király és királylány is megjelent a rajzfilmünnepen

A klasszikus mesehősök elevenedtek meg a Rajzfilmünnepen. Miközben a Cervinus Teátrum előcsarnokában a gyerekek elmélyülten kézműveskedtek, a háttérben váratlanul a király és díszes kísérete tűnt fel. A mindenkori uralkodó, a legkisebb királykisasszony és az udvari bolond is segített megteremteni október 29-én a mozimaraton hangulatát, amelyben a retro és a kortárs mesék is helyet kaptak.

A kezdeményezést négy-öt évvel ezelőtt a KEDD Animációs Stúdió indította el azzal a céllal, hogy minél többen megtapasztalhassák a közösségi filmnézés élményét. Az esemény sajátossága, hogy nem egy helyszínre hívja a közönséget, hanem a lakóhelyükön adja meg a lehetőséget a családoknak és közösségeknek, hogy a Rajzfilmünnep kínálatából válogatva eldöntsék, mit szeretnének megnézni például a helyi művelődési házban, gyerekkönyvtárban, vagy épp a moziban.

– Nagyon hosszú listából kell minden évben választanunk, ami azt bizonyítja, hogy széles az animációs filmek kínálata. A döntésnél arra fókuszáltunk, hogy visszahozzuk a moziba a régi idők hangulatát, főképp azokat az időket, amit azok ismerhetnek, akik most a csemetéiket nevelgetik – tájékoztat a programdömpingről Kugyeláné Décsei Mónika főszervező.

Ebből kifolyólag Pom-Pom meséivel, a nagy ho-ho-horgásszal, a két bors ökröcskével, Pityke őrmesterrel, valamint Kukori és Kotkodával kezdődtek a vetítések, ezt követően pedig Mátyás király legendás történetei elevenedtek meg a filmvásznon. A kortárs magyar animációs filmek sorából a legkisebbek kedvence, a Bogyó és Babóca sorozat került terítékre. Ezzel párhuzamosan a földszinti oktatóteremben a 2016-os magyar animációs fesztivál díjnyertes filmjeiből láthattak összeállítást az érdeklődők, ill. a Primanima Nemzetközi Animációs Filmfesztivál mesefilmjei is bemutatásra kerültek.

A programok ideje alatt játszóház várta a családokat, ahol a kultikus mesékhez kapcsolódóan bárki elkészíthette a nagy ho-ho horgászbotját egy mágneses halacskával kiegészítve, fonalból Pom-Pom alakját formázhatta meg, vagy papírból egy csillogó hercegnői koronát.

– Nagyon jó érzés egy kicsit hercegnőnek lenni – mondja a 12 éves Gál Katalin, akit nem kellett sokáig győzködni a felkérést illetően. A legjobban az tetszik benne, hogy a sok kislány, aki eljött, mind megnéz és csodálkozik. Egyébként én még most is szeretem a meséket, a régebbieket és az újakat is. Többször eszembe jutott már, hogy szerintem, ha felnövök, akkor sem fogok kinőni belőlük.

Kugyeláné Décsei Mónika úgy látja, kézzelfogható különbség van a mai közönségfilmek és a kortárs, ill. klasszikus animációs filmek világa között. Míg a gyermek-és felnőtt közönséget egyaránt lebilincselő sikerfilmeket humor, izgalmas sztori és gyors cselekmény jellemzi, addig a kortárs alkotások a történet kibontakoztatására, a jellemrajzra és az érzelmi szálakra helyezik a hangsúlyt.

Vallja, a szülők és a nevelők feladata megismertetni és megszerettetni a felnövekvő generációval az egykori kedvenceket, akik sajátos bájuk és jellegzetes karakterük miatt még mai is időtállóak.

A Cervinus Teátrum az őszi szünetben sem hagyja unatkozni a gyerekeket. November 2-4-e között szünidős játéknapokra várja a közönséget, ahol a filmek mellett társasjátékokkal és kreatív kikapcsolódással kedveskednek a családoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Emléktáblát avattak két szentandrási református lelkész emlékére

Tóth Benjamin Róbert és Nyemcsok Mihály

Már a harmadik helyről várhatja a következő fordulót a Csabacsűd