in , ,

25 és 35

Lovász György és Ruzsinszki György
Lovász György és Ruzsinszki György

Az őszi időszak hagyományosan a toborzás időszaka a karate egyesületeknél. Így van ez a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület esetében is. Ebben az esztendőben viszont két jubileumról is megemlékeztek az egyesületben. Lovász György 1981-ben, azaz 35 éve lépett először edzőterembe, Ruzsinszki György, a klub másik edzője pedig 25 évvel ezelőtt kezdte meg karatés pályafutását.

Ha visszatekintünk ez elmúlt évtizedekre, bátran beszélhetünk mindkettőjük esetében pályafutásról, hiszen a karate sport meghatározó személyiségévé váltak nem csak városunkban, hanem országos szinten is. Nem lenne könnyű felsorolni az elért eredményeket, de a teljesség igénye nélkül néhány adat.

Lovász György több Európa kupán és SKI OB-n szerzett dobogós helyezést. 1991-ben vizsgázott az első fekete öves fokozatra és 2014-ben 6. dan fokozatot ért el. 2002. óta az SKI Magyarországi Szövetségének elnöke. Jelenleg több mint 30 egyesület tartozik a szövetséghez és a szövetség elismertségét jelzi, hogy 2011-ban SKIEF Európa-bajnokságot is rendezhettek hazánkban.

Ruzsinszki György a szarvasi egyesület legeredményesebb versenyzője, többszörös SKI OB nyertes és WKF magyar bajnok. Legkiemelkedőbb eredménye a Budapest Open megnyerése 2010-ben. Jelenleg 4. dan fokozattal és karate szakedzői képesítéssel rendelkezik. Három esztendeje a Magyar Karate Szakszövetség válogatottjának edzője. Munkássága alatt kiváló eredményeket ért el a válogatott. Legutóbb a linzi világbajnokságon egy ezüst érmet szerzett a magyar csapat.

Szarvason jelenleg több mint százan vesznek részt az egyesület edzésein és Szarvas Város Önkormányzata is elismerte az edzők munkáját. Lovász György 2008-ban, Ruzsinszki György 2016-ban részesült a „Szarvas Város Sportjáért” kitüntető elismerésben.

Ennyi év és eredmény után felmerül a kérdés: mi célok motiválhatják még az embert?

Ruzsinszki György: A riói olimpián született döntés értelmében a karate felkerült a tokiói olimpia programjára és nagy siker lenne a számomra, ha egy magyar versenyző edzőjeként ott ülhetnék a tatami szélén egy éremért folyó küzdelem alatt.

Lovász György: Az SKI Magyarországi Szövetsége képviselőjeként egy sikeres EB után egy világbajnokság megrendezése a cél, melynek elnyerése nagy megtiszteltetés lenne a szövetség és Magyarország számára is.

Mindketten  kiemelt feladatuknak tekintik a helyi szabadidős és versenysportolók képzését, amit továbbra is lelkiismeretesen és maximális odaadással végeznek napról napa, ketten együtt immár 60 éve.

Akinek a fentiek alapján kedve támadt megismerkedni a karatéval, a szarvasi karatésokkal a Fő téri Általános Iskola tornatermében jelentkezhet csütörtöki napokon 19 órától.

Vélemény, hozzászólás?

Gólyaavató a Székelyben

Kiss János képes útibeszámolója Beregszász cigánytelepétől a Vereckei-hágóig