in , , ,

Valahol Európában Szarvason: Hosszú Péter szerepében Timkó János

Timkó János
Timkó János

Timkó János először játszik Szarvason. Számos jelentős szerepet alakított. Vizsgaszerepként többek között: Molnár Liliomának címszerepe, Bródy Tanítónőjének ifjú Nagy, Katona Bánk Bánjának címszereplője, Shakespeare Rómeó és Júliájában Tybald szerepét is alakította.

A dzsungel könyvének Akela és Sír Kán szerepei (két színházban), de Elton John – Tim Rice Aidájában Radames szerepét is megformálhatta. Ez csak kis ízelítő a színész alakításaiból, mert hosszú a lista. Dósa Zsuzsával és Varga Viktorral Győrben játszottak együtt. A Valahol Európában című musicalben Hosszú Pétert formálja meg, aki az Állami Javítóintézet lakója addig, amíg szét nem bombázzák az épületet, ezután a törvény szerint csavargóvá válik.

 

„Nekem semmi sem volt, csak egy elmosódott emlék”

 

G.E.: Hosszú Péter szerepét játszod a Valahol Európában. Milyen Hosszú?

T.J.: Hosszú!

Hát nem tudom. Igazából csak a túlélésre játszik, más nem érdekli túlzottan. Hosszú intézetis gyerek, ott az erő dominál. És ez alakul át szeretetté. Nyilván megvan benne a szeret, de nehezen nyílnak meg az intézetben nevelkedett gyerekek, nem bíznak senkiben, bezárkóznak, mert sok bántás éri őket. Így van Simon Péterrel szemben is, nem bízik benne, miért is tenné, nincsenek tapasztalatai, de erősebbé teszi a csapatszellem, és ott van Kuksi és Éva.

G.E.: Hosszú valószínű az intézetben is vezető volt, azonban itt hozzácsapódik egy kicsi fiú, akiért felelősséget érez, és a többiek is Hosszútól várják a „csodát”. Egy fejlődést kell bemutatnod, a nagyfiúból felelős férfivá kell válnod, és Hosszút megérinti a szerelem is…

T.J.: Kuksival való kapcsolata a végére alakul ki igazán és a többiekért érzett felelőssége akkor, amikor lemegy a faluba az elfogott gyerekekért. Évával való kapcsolata más. Amikor összeverekednek a vízért, Hosszú rájön, hogy Suhanc lány, számára ez új érzés.

G.E.: Gyermekszereplőkkel játszol a színpadon, nehezebb volt a próbafolyamat velük?

T.J.:  Nagyon kedvesek, tehetségesek, és a fegyelem is rendben van. Csapat lett belőlük. A megilletődöttségből, a félelemből, a hadarásból, szépen alakultak ki. Felnőttek a gyerekek a szerephez. Ugyanaz megtörtént az életben, mint a színpadon csapat lett belőlük, és ennek a csapatnak én is részese vagyok.

G.E.: Szerepeidet nézve sok nagyon szép főszerepet játszhattál el pályád során, van kedvenced?

T.J.: A Tanítónőben ifjú Nagy szerepét szerettem, de Tybaldot is. Radames szintén nagyon jó volt, de ez lírai szerep, nehezebb énekelni, kihívás volt, de nagyon szerettem. Akelát is jó volt színpadra vinni vagy az Anconai szerelmesekben Luigi szerepét is öröm volt játszani.

G.E.: Miért tartottad fontosnak, hogy eljöjj Szarvasra, hiszen elfoglalt színész vagy? A szerep vonzott?

T.J.: Hosszú szerepálom volt. Egyszer már játszhattam volna. Az Operett Színház hívott, hogy lehetséges, hogy játszhatom Hosszú szerepét, de akkor volt osztályfőnököm Zsurzs Kati, aki azt mondta, ha most elmegyek, nem leszek prózai színész, ráadásul a színház sem engedett ki, ezért ez szerepálom maradt. Szarvasra egyrészt azért jöttem, hogy eljátsszam. Másrészt ismertem Dósa Zsuzsát és Varga Viktort, dolgoztunk együtt Győrben, szerettünk közösen létrehozni valamit, ezért nem volt kérdés, hogy jövök-e.

G.E.: Hogy érzed magad Szarvason?

T.J.: Jól! Kedvesek az itteniek. Nem voltam sok helyen, mert nem volt idő, hogy kimozduljak, de találkoztam emberekkel, akikkel lehetett beszélgetni. Jók a tapasztalataim. Jól főznek az éttermekben. Nyíregyházáról származom, hasonló város, mint Szarvas.

G.E.: Köszönöm a beszélgetést.

Vélemény, hozzászólás?

Hétből hét: Közel az év végéhez sem lazítanak a birkózók

Mangol vs. ingatlanadó-emelés: Egyelőre döntetlen