in , ,

Szarvas város ihlette Bici néni legközelebbi rekordcélkitűzését

Vitéz Sinka Brigitta, Bici néni
Vitéz Sinka Brigitta, Bici néni

Bár lassan már 89. életévéhez közeledik, Sinka Brigitta kirobbanó vitalitással játszik, és szinte minden nap megdönti saját rekordját. A békésszentandrási gyökerű sakkmester ugyanis még tavaly túlszárnyalta a mindenkori csúcstartó, José Raul Capablanca 13545 szimultánpartiját, és 13600 lejátszott mérkőzéssel az erősebbik nem fölé került.

– Merész vállalkozás volt, amikor ezt a számot beígértem, mert a sikerhez még 3600 partit kellett lejátszani – eleveníti fel a tízezredik bűvös szám elérése után tett fogadalmát. Öt év telt el, mire ezt sikerült megvalósítani. Ehhez nagyban hozzájárult a Telecom, aki kézbe vette a szervezést. Lehetővé tették, hogy számítógépen is lehessen szimultánozni. Tíz táblát tettek fel, és akkora volt az érdeklődés, hogy előfordult az is, hogy hatezren várakoztak a játékra, később pedig nyolcezer fölé került a játékosok száma. Végül júniusban alig több mint 600-an fértek bele, a többit élőben bonyolítottam le.

Szívfájdalma, hogy az eredmény még nem került be a Guinness rekordok könyvébe. Bici néni szándékosságot gyanít a háttérben, mint ahogy egykor két világbajnokságról is le kellett mondania, néhány irigye rosszindulatú gáncsoskodásának következtében. Másik feltevése szerint a megbízott felelősök hiányzó szakértelme vezetett oda, hogy még most sem lobogtathatja büszkén eredményét. Épp ezért egyelőre csak halkan beszél sikereiről, óvatosan pedig úgy fogalmaz: útban van a Guinness rekord felé.

Az egyre türelmetlenebb várakozás közben azonban cseppet nem tétlenkedik. November 25-én, pénteken a Békéssy János Hagyományőrző Helytörténeti Egyesület meghívásának tett eleget, hogy tovább gyarapítsa a rekordértéket. Az összesítés szerint jelenleg 14377 partinál tartott, amelynek több mint 80%-át, 12116 játszmát győzelemmel zárta, 1646-ot döntetlennel, még 615 esetben legyőzőre talált ellenfeleiben.

Bici néni mindenről pontos feljegyzést vezet: vaskos naplójában részletes táblázatok, fotók és precíz adatok sorakoznak egymás mellett. A képeken hol a Telecom vezérigazgatójával, hol a Polgár lányok egyikével pózol együtt, de előkelő helyet kapott az albumban az a vezérfiguráról készült felvétel is, amely az 1000. játszma emlékét őrzi. A képekről sugárzik, minden megélt pillanatot gondosan őriz a szívében, és izgatottan várja, mi minden kerül még az üresen tátongó oldalakra.

– Nagyon szeretem a sakkozást, engem ez tart életben. Van egy feladatom, amire készülnöm kell. Most is úgy totyorgok, mint egy versenyló, mert játszani szeretnék. De örömmel megyek bárhova, különösen Békés megyébe – mondja a partik kezdete előtt, majd eszébe jut Révész Máriusz jókívánsága is. A tízezredik környékén játszott sakkpartijuk után ugyanis Máriusz azt kívánta neki, hogy jusson el a 15 ezredik partiig, ami felé most már látványosan közelít.

Szülőfalujában további 24-gyel toldotta meg az ötjegyű számot, amiből 13-at győzelemmel, 11-et döntetlennel zárt. Rendíthetetlenségét bizonyítja, hogy már a helyszínen elgondolkodott a következő célon. Hangos töprengése során azt szerette volna tudni, melyik az a település, ami 16 ezer fő környékén mozog, mire többen azonnal Szarvast nevezték meg. És bár a lakosság néhány száz fővel fölötte mozog, Bici nénit ez sem tántorította el. Ígérte, ha eléri a 15 ezret, Szarvast célozza meg, remélve, hogy a város is segíteni majd legmerészebb álmának beteljesülését.

Vélemény, hozzászólás?

Magabiztos győzelemmel továbbra is a tabella élén

Varnus Xavér

Angyali hajnal Bachhal, Varnus Xavérral és Bärnkopf Balázzsal