in ,

Családi nap boszikkal és bábtáncoltató betlehemmel

Összemosódott a Luca-nap és az adventi készülődés a Tessedik Sámuel Múzeumban. Míg a nagyterem ajtajában boszorkánysüvegek fogadták az érkezőket, a kisteremben egyedi angyalparaván hangolta a közönséget a programnyitó bábtáncoltató betlehemre. Az intézmény munkatársai a tervezett kezdéshez képest fél óra rátartást engedélyeztek, mint utóbb kiderült, joggal, mert fél négykor már csak pótszékeken tudtak helyet foglalni a későn érkezők.

– Ez egy nagyon régi szokás. Egész Európában betlehemeznek, különböző módokon. Ez egy erdélyi gyűjtés. Annyiban különbözik a többitől, hogy csak egy ember mozgatja a bábokat, a három király játékoktól pedig abban, hogy itt királyok helyett pásztorok jelennek meg. Humoros mondatok hangoznak el, különösen az idős pásztor szájából, és tele van szépen hajlított erdélyi dalokkal – avat be a bábtáncoltató betlehem legfőbb elemeibe Kiss Ágnes, a Barboncás Társulat vezetője.

Hangsúlyozta, minden előadás más, közönségtől és előadótól függően. Ha ugyanis a sorok között főként gyerekek foglalnak helyet, akkor a történet humoros oldalára helyezi a hangsúlyt, ha pedig inkább idősebbek, akkor a szentség felé mozdul el. Van, akik az énekes betéteket erősíti, tehát akárcsak a népmesék esetében, ez esetben is folyamatosan változik a mondandó.

Az előadást követően mindenki sietett vissza félbehagyott munkájához. Megteltek az asztalok Luca-naptárt, üdvözlőlapot, textilszívet és karácsonyfával díszített tárolóedényt fabrikáló gyerekekkel, és a mézeskalácsok körül is egyre többen sürgölődtek.

A múzeum igyekezett felhívni a figyelmet a jeles naphoz kapcsolódó szokásokra is, könnyen értelmezhető leírások és az óriástársasjátékban megjelenő kérdések formájában. Horváth Mariann múzeumpedagógus kiemelte, elsősorban időjárás-és szerelemjósló szokások övezték december 13-át, de munkatiltó napként is számon tartották.

– Nyertünk egy pályázaton – osztja meg az örömhírt a múzeum munkatársa. Az EMMI írt ki egy felhívást a járási székhelyek számára, Gyere velünk a múzeumba! címmel. Ennek kapcsán nemcsak a családi délutánokra, hanem különböző múzeumpedagógiai foglakozásokra is várjuk az intézményeket. Ilyenkor ingyenesek a programok, ill. buszt is tudunk biztosítani a vidékről érkezőknek. Cél, hogy a kultúrához a hátrányos régiók is hozzáférhessenek, és megismerjék az itt őrzött kincseket.

A rendezvény legnagyobb értékének a közösségépítést tekinti, ami összehozza a generációkat. Ilyenkor ugyanis a szülők, nagyszülők is szívesen alkotnak, egyúttal megállnak néhány órára az ilyenkor megszokott rohanásban.

Vélemény, hozzászólás?

Petrás Márta

Egyszer lett második, minden más versenyt megnyert

Melis Betta (k) és Makan Zsuzsi (j) csapattársukkal, Prozlik Annával (b)

Két szarvasi táncos is a világbajnokság döntőjéig jutott