in ,

Sószobával gazdagodott az Ótemplomi Szeretetszolgálat

Buda Annamária, Hon Wen-Lung Tao, Dankó Béla és Lázár Zsolt
Buda Annamária, Hon Wen-Lung Tao, Dankó Béla és Lázár Zsolt

Hon Wen-Lung Tao Tajvan Magyarországra akkreditált nagykövetének jelenlétében adták át azt a sószobát, ami a távol-keleti ország, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai alapjának a támogatásával valósulhatott meg az Ótemplomi Szeretetszolgálat pincéjében.

Hon Wen-Lung Tao szabadkozott, hogy két év alatt nem sikerült megtanulnia magyarul, ezért Janurik Viktória segítségét vette igénybe a fordításhoz, aminek segítségével röviden elhelyezte országát földrajzilag és történelmileg is, majd bemutatta a sziget jelenét is.

Országgyűlési képviselőnk, Dankó Béla, felelevenítette: miután megkapta a nagykövet üzenetét arról, hogy támogatnának ebben a térségben egy helyieknek fontos projektet, egyből a szarvasi evangélikusokra gondolt, akiknek szerteágazó gondozási feladataik körében mintegy 600 embert látnak el.

A hír hallatán Lázár Zsolt evangélikus esperesnek először az ételosztás jutott eszébe, hogy hány személyre tudnának főzni a gulyáságyújukkal, de a tajvani nagykövetség feltétele az volt, hogy olyan programot támogatnának, ami hosszabb távon nem csak egy szűkebb közösség számára érhető el. Ekkor jött a pince, a későbbi sóbarlang ötlete, ami a későbbiekben meg is valósult.

Ennek szellemében nyújtották be a pályázatukat, amit a tajvani nagykövetségen pozitívan bíráltak el. A beruházás elkezdése után látták, hogy az elnyert összeg kevés lesz, ezért segítséget kértek a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai osztályától, amit Buda Annamária osztályvezető képviselt az átadón.

A teljes költség 2.534.809 forintra rúgott. Ebből a tajvani nagykövetség 1,2 milliót, az evangélikus egyház 700 ezret állt, így az intézményi önrésznek 634 ezer maradt a végén. A kiadási oldalon a kőművesmunkák és az elektromos rendszer kialakítása együtt, valamint maga a só egy-egy millió, a lépcső 300 ezer volt. A maradék a berendezésre ment el.

A sószoba élettani hatásairól dr. Jedlinszki Mária tüdőgyógyász szakorvos tartott rövid tájékoztatót, majd az átadó annak megtekintésével, valamint állófogadással zárult.

Vélemény, hozzászólás?

Megújult a könyvtár Csabacsűdön

Minden eddiginél több család kaphat tűzifát Csabacsűdön