in ,

Közel ezer kilogramm tartós élelmiszer a rászorulóknak

Egy tonnányi adomány sok vagy kevés? Relatív. Kevés, ha azt tekintjük, hogy tavaly mintegy 300 kg-mal több került a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának kosarába, de sok, ha arra gondolunk, hány ember önzetlenségének kellett összeadódnia ilyen nagy mennyiségű felajánláshoz.

Az „Adni öröm!” országos kezdeményezés 20 évvel ezelőtt vette kezdetét, a szarvasiak pedig már hosszú évek óta partnerséget vállalnak. Az országszerte összesen 165 Spar és Interspar áruházzal közösen folytatott akció december 15-e és 20-a között zajlott, mintegy 2500 önkéntes bevonásával.

Helyben is sokan segítettek, mind a szervezők, mind az adakozók részéről. A jellemzően középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalok a bejáratnál ácsorogva hívták fel a figyelmet a lehetőségre. Gyors ismertető után egy szóróanyagot nyújtották át az érkezőknek, akik többségében csendes bólintás kíséretében vették át a papírdarabot. Az utolsó napon az épp posztoló lányoknak már nehezebb dolguk volt, a nagyarányú visszatérő vásárlóközönség miatt ugyanis már csak meglehetősen szűk réteget tudtak segítségnyújtásra buzdítani.

– Már régóta tagja vagyok egy másik csapatnak, ahol önkénteskedek, de szívesen veszek részt hasonló megmozdulásokban – árulja el Drávucz Réka végzős óvodapedagógus, aki barátnőjével egy délelőttöt töltött az üzletben. A legnagyobb közösségi portálon láttuk meg a felhívást, és azonnal csatlakoztunk.

Rövid tapasztalatgyűjtés után úgy látják, hogy az idősebb korosztály türelmesebben hallgatja meg őket, és szívesebben is adakozik. Mindazonáltal örömmel értesültek arról is, hogy a főiskoláról többen vállaltak néhány órás önkéntes szolgálatot, és jó néhányan voltak olyanok is, akik adománnyal segítették a nehéz helyzetbe került embereket.

– Volt olyan édesanya, aki kilenc gyermeket nevelt fel, és most ajándékcsomaggal érkezett. Elmondta, még jól emlékszik arra az időre, amikor neki segített a szeretetszolgálat, most ezt szeretné némiképp viszonozni – oszt meg néhány emlékezetes momentumot Körmendi Erzsébet, a helyi csoport vezetője. De olyan házaspár is megfordult nálunk, akikkel az év során rendszeresen találkozunk. A két kis gyermekükkel egy kiló lisztet küldtek hozzánk, ami ugyancsak megható volt.

Az adományok összetétele rendkívül változó volt. Túlnyomórészt liszt, cukor, tészta, konzerv került a gyűjtőkosárban, de idén nagyobb mennyiségű napraforgóolajat is kaptak.

– Nagyon nagy a szegénység – állapítja meg szomorúan. Egész évben kapcsolatban vagyunk az emberekkel, a pénteki napokon pedig ügyeletet tartunk. Ilyenkor mindig elbeszélgetünk velük. Ruhaneműkkel nagyon gyakran tudunk segíteni, és bútorfelajánlásokat is kapunk, de sokan keresik az élelmiszert is. Abból csak ilyenkor, év végén tudunk adni.

Az összegyűlt mennyiséget már az akció lezárultát követő nap egységcsomagokra osztották, és még karácsony előtt eljuttatják a rászorulókhoz. Idén mintegy 100-150 családhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Kollégiumi karácsony – szép ajándékkal

Kuksi, Pötyi, Balerina…