in , ,

Mit kell tudni a nagy szarvasi szemétkérdésről?

Januártól változik a háztartásokban keletkező hulladék kezelésének rendje. Erről a KOMÉP igyekszik minden csatornán tájékoztatást adni, illetve a családhoz kiküldték azt a lakcímre szabott hulladéknaptárat, aminek alapján ki kell tenni a kukákat a jövő év első napjától.

Az új hulladékszállítási rendnek elsődlegesen az a célja, hogy a vegyes hulladék mennyisége lecsökkenjen, foglalta össze Pákozdi János, a KOMÉP igazgatója. A rendszer arra kényszeríti a kezelőket, hogy a lerakásra kerülő hulladékot minél kisebb mennyiségre szorítsa vissza.

A rendelkezés bevezetését egy uniós elvárás kényszeríti, miszerint 2020-ra az 1996-os kvótához képest 40 százalékkal kell csökkenteni a lerakott mennyiséget, különben jön az EU-s ejnye-bejnye. Az időintervallum és a százalék hallatán széttártuk a karunkat, hogy mi ebben a teljesíthetetlen, mire a KOMÉP vezetője felvilágosított, hogy az rengeteg.

Szarvason mintegy 5000 tonna éves kommunális hulladékmennyiség keletkezik. Ennek csupán 6 százaléka szelektív szigeteken gyűjtött. Ha úgy nézzük, ezeknek a kiterjesztett hálózata lesz az új rendszer szerinti begyűjtés, már nem kell a szelektív szigetekig menni a szétválogatott hulladékunkkal, cserébe viszont a rendszer támaszt egy kötelezően teljesítendő elvárást: hogy így gyűjtsük a hulladékunkat. Ha a gyerekeinknek nem csak egy nagy szemétkupacot szeretnénk hagyni, akkor valahogy el kell kezdeni.

Mi számít szerves háztartási hulladéknak?

A városgazdálkodási kft. munkatársai szerint, ha a szerves, biológiailag lebomló hulladékot, ami rothad és büdös, kivesszük az eddig gyűjtött hulladékból, valamint a műanyagokat, papírt és fémet, valamint az üveget, akkor az ezek után maradó hulladék minimális marad, amit úgy gondolnak, hogy elég havonta egyszer elvinni. A szelektív hulladékért is havonta egyszer jönnek. Január közepén minden háztartásba eljuttatnak egy zsákot, amibe a műanyagot, a fémet kell gyűjteni. Ebbe a papírt is bele lehet tenni ha az tiszta, de úgy is elviszik, ha összekötve mellé helyezik. De nem minden papír mehet a papírhoz! A használt papírzsepit, papírtörlőt a szervesbe kell tenni, de a kolbászos papír már vegyesnek számít.

Tervezik, hogy a biokukák könnyebb tisztántartása érdekében biológiailag lebomló zsákokat is biztosítanak. Ezt már térítés ellenében teszik majd a szolgáltató irodájukban, de nem ragaszkodnak ahhoz, hogy onnan származzon a zsák, csak ahhoz, hogy biológiailag lebomló legyen.

Ezen egy pillanatra elgondolkodtunk, hogy miért kellhet egy ilyen zsák, ill. mivel lesz szennyezettebb egy kuka, mint korábban. Az otthoni hulladékgyűjtés metódusát végiggondolva, talán ott van ennek jelentősége, hogy a mosogató alatti kukába az ember mindenféle nejlonszatyrokat tett, majd mikor az megtelt, a füleit összekötve ment a kukába. Most ezen változtatnunk kell, mert ezeket a szatyrokat ki kell hagyni a konyhai szemétgyűjtőből, és a műanyagokhoz tenni, vagy ha ragaszkodunk megszokott módszerünkhöz, lebomló műanyag zacskókkal helyettesíteni. Ezeket a KOMÉP egy kalapácsos darálóval apróra ledarálja és komposztálja.

Csak tiszta szelektív hulladék kerüljön a gyűjtőbe!

Kérik, hogy a mosószeres flakonokat, konzervdobozokat öblítsék el a háztartásokban, mert a telepen is emberek válogatják a szelektív hulladékot. Ezzel kapcsolatban érkeztek már észrevételek a KOMÉP munkatársai felé, amikben első sorban a drága csapvíz pocsékolását említik. Tagadhatatlan, ez igényel némi szokásváltoztatást. Mi ezt évek óta úgy oldjuk meg, hogy a konzerves dobozokat a kutya ételéhez használ meleg vízben öblítjük el, de háztartásonként más és más kézenfekvő módszer is akadhat. A műanyagot, a papírt és a fémet, amit a sárga zsákba teszünk, a KOMÉP telepén szétválogatják, és azt tovább értékesíthető anyagokká teszik. A vegyest préselik és átviszik a lerakóba.

Az üveget továbbra is csak a szelektív gyűjtőszigeteken helyezhetjük el, vagy kivihető a KOMÉP telepére is.

Komposztáló vs. biokuka

1000 darab 600 literes komposztáló, és 2000 darab 240 literes biokuka van, amit a lakosság igényelhet vagylagos alapon, azaz vagy kukát, vagy komposztálót. A biokukák, ill. komposztálók igénylésének három feltétele van: kertes házba igényeljék, ahol minimum három bejelentett lakó van, legyen közszolgáltatási szerződése, de ne legyen ezen tartozása. A KOMÉP munkatársai kérik, hogy a háromnál kevesebb fő lakta ingatlanokból is töltsék ki és adják le az igénylőlapot, hogy lássák a tényleges igényeket. A komposztálóban magunknak komposztálunk, a biokukában a KOMÉP-nek gyűjtjük, és majd ők a telepükön komposztálják. Az igénylőlapot innen tölthetik le, amit kitöltés után az Árpád közben levő szolgáltató irodában, vagy a KOMÉP telephelyén lehet leadni, vagy az aláírt, szkennelt lapokat a komep@szarvas.hu címre elküldeni.

Egy példa: egy háztartás igényel komposztálót, ill. vásárol egy biokukát. A komposztálóba teszi a háztartási hulladékot, a vásárolt kukába pedig a füvet, ágakat, és ezt a naptárában meghatározott napokon kiteszi, akkor a KOMÉP ezt el fogja vinni, mivel a szolgáltatása arra szól, hogy minden, a rendelet szerint kitett hulladékot elszállítson. A vegyes és a biokukákat sem szabad kirakáskor megcserélni, mert azt a városgazdálkodási kft. munkatársainak ott kell hagyniuk, mert nem keverhetik össze a kétféle hulladékot.

A költségek nem változnak

A szolgáltatásért fizetünk 1278 forintot. Ezért a kukásautó elmegy a ház előtt, ha kirakjuk a szemetet, elviszik, ha nem, a lehetőség akkor is adott volt. A díjat a Magyar Energiahivatal által évente megállapított “hatósági” árból képzik. A szarvasi árszint a középmezőny alján helyezkedik el. Ebben minden benne van, kivéve a többlethulladék. Azaz: két, ugyanolyan jellegű gyűjtőedényt már nem tehet ki egy háztartás, mert a szolgáltatás egyre szól. A második már többlet, azért külön fizetni kell. Ehhez matricát kell vásárolni, amit a plusz zsákra kell ragasztani.

A hulladékgyűjtő edényeknek rendeletben szabályozott ára van. Annak a hátterét, hogy ezeket Szarvason díjmentesen lehet igényelni, egy KEOP pályázat adta. Ennek az az ára, hogy az edények a kistérség tulajdonában maradnak, nem szállnak a lakosokra.

Lakóházakban, ha nem lakják, és ezt közüzemi számlákkal igazolják, szüneteltethetik a hulladékszállítást. Az egyedülálló hetven év felettiek, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 111150 forintot, mentességet kérhetnek a díjfizetés alól, pontosabban helyettük az önkormányzat állja a díjat.

Egy kis szemléletváltásra lesz szükség a lakosság részéről, jelentette ki beszélgetésünk zárásaként Pákozdi János.

– A lakosságtól türelmet, kollegalitást kérünk. A szelektív szigetek is úgy működtek jól, ha például a papírdobozokat minél kisebbre tapostam, hogy több férjen bele. Most valami hasonlót kérünk a lakosoktól is az otthoni szelektív hulladékukkal kapcsolatban. Hulladék nem lesz több, csak plusz szállítások lesznek beiktatva. Vitathatatlan, hogy lehetnek csúcsok, hetek, hónapok, főleg a biológiainál, de nem lesz több a szemét – mondta a KOMÉP igazgatója.

A rendszer január 1-étől életbe lép. Kérdés esetén tájékozódni a KOMÉP idevonatkozó kérdés-feleletek rovatából, vagy a 66/312-933-as számon lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Rekordszámú résztvevővel zajlott a Vajda nyelvi karácsonya

Nádházy Péter

Nem volt kérdés: Nádházy Péter kapta a Cervinus Teátrum első nívódíját