in , ,

Nem várt szarvasi siker az országos jégkorongtornán

Farkas Tamás, Opauszki Mihály, Hanzel László, Gergely Dániel, elöl Kohut Pál
Farkas Tamás, Opauszki Mihály, Hanzel László, Gergely Dániel, elöl Kohut Pál

A Magyar Jégkorongszövetség szervezésében a hétvégén rendezték az I. DECATHLON Tavi Hoki Amatőr Jégkorong bajnokságot, aminek otthonául a Winter Classics helyszínéül szolgáló Városligeti Műjégpálya három részre osztott jege szolgált. Érdekességképp, ezt a pályát Vajdahunyad várával a háttérben egy szakportál a világ legszebb szabadtéri jégkorongarénájává választotta. A hétvégi élményeket Kohut Pál, Kojak, a szarvasi jégkorong megálmodója segített összefoglalni a Newjság olvasói számára.

Országhatáron innen és túli magyar csapatok jelentkezhettek rá. Egy rövid ismertetőt kellett a szövetség felé benyújtani azzal kiegészítve, hogy miért szeretnének a tornán indulni. Csak amatőrök játszhattak a tornán. Az igazolt játékosokat kiszűrte a szövetség. Sem korra, sem nemre vonatkozó kikötés nem volt. Érdekesség, hogy a Győri csapatban három, a kecskemétieknél egy lány is volt.

Győrtől Brassóig összesen 78 nevezés érkezett, amiből a Magyar Jégkorongszövetségen belül úgy válogatták ki a jelentkezőket, hogy lehetőleg minden rész reprezentálva legyen. A cél az volt, hogy az ezt a sportot egymástól távolabb űzők is megismerjék egymást.

A Szarvasok is hat főt delegáltak, de csak öten, Opauszki Mihály, Farkas Tamás, Gergely Dániel, Hanzel László és Kohut Pál tudtak elutazni, mert az egyik csapattag, Nagy Imre az egyik edzésen megsérült, és nem tudta vállalni a játékot.

Három csoportban 4-4 csapat mérkőzött egymással. Kispályás, kiskapura, három a három ellen kapus nélkül, kapuba nem lehetett állni. Nagyjából ennyi volt a szabálya a tornának, amire a szövetég által delegált bírók ügyeltek.

A Szarvasok a Budaörsi Vízilovakkal kerültek össze első mérkőzésükön, akiket 5:3-ra sikerült legyőzniük. Második ellenfelük a HC Ribillió a jégkorong Mekkájából, Székesfehérvárról érkezett. Ez nem sejtetett jót, de amikor meglátták őket játszani a sepsiszentgyörgyi ZimaTeammel, az ijedtség csak fokozódott, és úgy gondolták, hogy egyik ellen sem lesz túl sok keresnivalójuk. Az esélytelenek nyugalma, ill. ijedtség által vérbe pumpált adrenalin keveréke viszont csodákra volt képes. A fehérváriakat 4-2-re sikerült megverniük. Utoljára a tavalyi győztes sepsiszentgyörgyiek ellen léptek jégre, akiket 5-1-gyel küldtek az öltözőbe.

“Nem szokták a paraszthokit”, mondta Kojak, “szebben játszottak, mi meg be tudtunk találni”, jegyezte meg, és ezt a sportot is gólra játsszák, ugye. “A mozgásukból lehetett látni, hogy nagy pályához szoktak, nem szokták ezeket a közeli ütközéseket, s így sikerült megnyerni a csoportunkat” árulta el Pali.

A dobogón való sorrendért a három csoportelső körmérkőzése következett. Elsőként a brassói, a Corona Brassov ultráiból verbuválódott Kronstadt Pub Boys-szal játszottak. A Szarvasok vezettek 1-0-ra, de a végén 2-1-re kikaptak úgy, hogy öt kapufát lőttek. “Egyszerűen nem ment be semmi már délután”, tette szét a karját Kojak.

Az utolsó mérkőzésükön az informatikusokból álló IT on Ice ellen léptek pályára. Az esélyek kiegyenlítettek voltak. A Körös mellett a Szarvasokat évtizedes barátság fűzi a jéghez, de az informatikusok sem ijednek meg egy kis fagyástól. A Szarvasok 1-0-ra vezetést tudtak szerezni. Az informatikusok újrabootoltak és egy góllal nyomtak egy resetet a szarvasi álmoknak. Döntetlen esetén a mérkőzést büntetőkkel döntötték el. Sajnos a szerencse nem a mieinknek kedvezett, így a brassóiak és az IT-sek mögött a harmadikok lettek, ami hatalmas siker a fiatal egyesületnek.

– Jégkorong klubunk életében ez óriási esemény, mert országos szintű csapatokkal mérhettük össze tudásunkat. Megismerhették mások is, hogy nálunk van jégkorong, és kérdezték, hogy hol tudunk hokizni. Ismeretségek születtek, és felvetődött, hogy egymást hívjuk meg tornáinkra. A mi szarvasi tornánknak is van most már presztízse – jelentette ki a szarvasi jégkorong motorja, majd hozzátette, amit az utánpótlással elkezdett, lassan meghozza az eredményét: “a szarvasi fiatalok is beérnek, sokszor az öregeket is megszégyenítik, de még hiányzik róluk az a 10-20 kiló, amivel a tekintélyüket is ki tudják majd vívni”.

A szarvasi torna február 25-én, a jégpálya idei szezonjának utolsó hétvégéjén lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Kós Benedek

Segítsünk, hogy Kós Benedek legyen „Az év hőse”!

Vajda: Nehéz döntések előtt a végzősök