in ,

A betegek minél jobb ellátásába ruház be a Szakorvosi Kft.

Dr. Kondor Gábor röntgen szakfőorvos
Dr. Kondor Gábor röntgen szakfőorvos

Frissítette és új műszerekkel bővítette eszközparkját a Szarvasi Szakorvosi Egészségügyi Szolgáltató Kft., tudtuk meg dr. Kozma Györgytől, a cég ügyvezetőjétől szerdán, amikor a kft. életének legnagyobb önerőből beszerzett berendezése, egy nagyon modern ultrahang megérkezett. Egyelőre mindössze hat ilyen, középkategóriásnak mondott Siemens készülék működik az országban, azok is többnyire a Dunántúlon és a nagyobb városokban.

– Működésünk 12 évének értékelése szempontjából fontos elmondani, hogy ilyen nagyértékű eszközt a kft. még saját erőből nem vásárolt. A 12 milliós bekerülési összeg felét az FHB által biztosított ötéves futamidejű kamatmentes hitel biztosítja, amire pályáztunk – avatott be a részletekbe a dr. Kozma György és megemlítette, hogy ebben a legmesszemenőbbekig a segítségükre voltak a Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet munkatársai.

Az új ultrahangos készüléket hárman, dr. Kondor Gábor röntgen szakfőorvos, ifj. dr. Pásztor Gyula radiológus főorvos, valamint dr. Kisházi Julianna kardiológus szakorvos fogja használni, mert az új készülék is alkalmas mellkason keresztüli kardiológiai vizsgálatokra. Szükség esetén a régi és az új eszköz párhuzamosan is tud majd működni. Erre a jelenlegi mellett, egy másik helyiség is a rendelkezésre áll.

– A régi gép maximálisan ki volt használva, volt mibe megkopnia, nagyon időszerű volt a cseréje – erősítette meg dr. Kondor Gábor röntgen szakfőorvos is az ügyvezető szavait. – A tizenkét év alatt kifejlesztett újdonságok mind be vannak építve, de nem szeretnénk a betegekben fölösleges elvárásokat ébreszteni: új dolgot, új vizsgálatot nem tud, hanem amit eddig csináltunk, azt tudjuk precízebben, részletesebben, könnyebben. Biztonságosabban tudjuk majd az apróbb részleteket felderíteni.

A két szakorvos egybehangzóan állítja, hogy a régi és az új gép között annyi a különbség, mint egy márka ugyanazon típusú autói között 12 év elteltével. Minden szempontból jobb, képes már arra, hogy több szögből készített felvételekből belásson pl. a belekben levő légbuborékok mögé, magyarázta dr. Kondor Gábor, de ettől azért még nem lesz az ultrahangból CT, tette hozzá mosolyogva.

Az ultrahangos készülék mellett további beszerzések is történtek a közelmúltban. Az Ápolási Intézet részére egy nagyértékű ipari mosógépet vásárolt a kft., ami sokkal nagyobb teljesítményű, de energiatakarékosabb, mint az előző. A 2,6 milliós beruházást teljesen önerőből végezték. Az informatikai infrastruktúrára további 1 millió forintot fordítottak. A szemészeten is megújul ultrahangos készülék, ill. egy szemhéjplasztikára alkalmas műszer beszerzése is megtörtént, így erre a továbbiakban már Szarvason is lesz lehetőség.

A fórumokon leggyakrabban felvetett, az előjegyzési idők hosszát kifogásoló panaszokra reagálva a közfinanszírozott szolgáltatást végező Szakorvosi ügyvezetője elmondta, hogy ennek egyrészt financiális oka van. A TB csak bizonyos számú vizsgálatot finanszíroz, amire nincs ráhatásuk. A várakozási időkön ők csak szervezéssel tudnak rövidíteni, mint ahogy a fül-orr-gégészeten tették, ahol az eddigi kettő helyett már három szakorvos látja el a betegeket, ezzel kéthetesre sikerült leszorítani az előjegyzési időt. Azokon a szakrendeléseken, amiken a várakozási idők országos szinten is magasak, ott Szarvason is magasabbak, de ha a szarvasi beteg megpróbál esetleg máshol bejelentkezni, tapasztalhatja, hogy ott sem lesz alacsonyabb az előjegyzési idő, sőt, sok esetben jóval hosszabb. Szervezés ide, szervezés oda, szakorvoshiány van.

– Természetesen mi is nehézségekkel küzdünk, olyan szinten, hogy nagyon vigyáznunk kell a szakembereinkre, mert mint az egyéb munkaerőpiacon, itt is levadásszák a legjobb szakembereinket egyre jobb és komolyabb ajánlatokkal – mondta dr. Kozma György, majd példaképp említi a környező olyan településeket, ahol az ottani önkormányzatok presztízsként tekintenek a szakrendelőjükre, mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is működjenek, és aminek elszívó hatása jelentkezik a Szakorvosinál is. – Ha a központi béremelések tendenciája folytatódik, de a finanszírozás ezzel párhuzamosan nem emelkedik, akkor előbb-utóbb oda fogunk jutni, hogy nem bírunk lépést tartani a környező kórházak, szakrendelők béreivel, ami hátrányosan fog bennünket érinteni, de egyelőre tudjuk még tartani magunkat.

Jelenleg négy szakorvos dolgozik a nyugdíj mellett teljes állásban, ezért nem kerülhető el a fiatalítás sem az orvosok, sem a szakdolgozók terén. A pályakezdők támogatása az állam, ill. az önkormányzat segítsége nélkül elképzelhetetlen, állítja a kft. ügyvezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Új gazdija van a gyepmesteri telepnek

Vidám hangulatban telt a szentandrási korosztályos sakkverseny