in , ,

Égi eseménytelenség elé nézünk 2017-ben

Szklenár Tamás
Szklenár Tamás

A 2017-es első foglalkozásnak az éves égi eseményekre való bemelegítés volt a célja, árulta el Szklenár Tamás a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének pénteki összejövetele előtt. A Városi Könyvtár gyerekeknek kialakított olvasótermében a külső hőmérséklethez igazított várakozásnak megfelelően alakult a létszám. Azért volt olyan is, akit a kemény mínuszok sem akadályoztak meg abban, hogy a szentesi út melletti legtávolabbi utcából eljöjjön. Külön öröm volt mindenki számára, hogy a kör állócsillaga, dr. Dezső István, ha járókerettel is, de ott volt az évnyitó találkozón.

– Augusztus 21-én lesz egy teljes napfogyatkozás, ami sajnos Európából nem látható, csak Észak-Amerikából. Nagyon sok csillagász, amatőr csillagász tervezi a kiutazást, ezért mindenféleképp meg kell említeni, hogy várható ilyen. Holdfogyatkozások lesznek, kettő megfigyelhető hazánkból is. Ezek félárnyékos, illetve részleges, tehát nem teljes holdfogyatkozások lesznek – foglalta össze 2017 égi történéseit Szklenár Tamás.

Eseménytelen év elé nézünk. Semmi bolygóegyüttállás, semmi különös nem várható az idén a hazánkból megfigyelhető égbolton. Májusig ugyan üstökösdömping lesz, de ezek szabad szemmel éppen nem lesznek láthatóak, de kisebb távcsövekkel már kényelmesen. Erre szerveznek majd távcsöves megfigyeléseket, ígérte a kör mozgatórugója.

Két programjuk már tudható az időpontja. Az egyik a csillagászat nemzetközi napja alkalmából – 2017. április 29-én lesz, de a programok még tervezés alatt állnak. Annyit árult el róla, hogy Városi Könyvtárral karöltve az eddigieknél nagyobb szabású eseményt szerveznek.

A másik, a hullócsillagok éjszakája a Perseidák érkezéséhez, pontosabban maximumához igazítva augusztus 12-ére esik. A 2016-os megfigyelés nagyon jól sikerült, több százan elmentek, így ezen felbuzdulva már ezt fixen beírták a naptárba a szervezők.

Tervezik, hogy tesznek közös a sétákat az éjszakában, miközben a csillagképekkel ismerkednek. Lesznek távcsöves bemutatók is, és üstökölesek is, de ezek pontos időpontjáért érdemes figyelni a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Köre Facebook-oldalát.

Milyen szabad szemmel látható események lesznek az égbolton?

– február 11-én félárnyékos holdfogyatkozás, ami csak pár százalék elhalványodást jelent majd. Szabad szemmel sokaknak fel sem tűnik a különbség.
– augusztus 7-én részleges holdfogyatkozás, illetve
– augusztus 21-én teljes napfogyatkozás lesz, de ez csak Észak-Amerikából lesz látható.

Nagy érdeklődés mellett zajlott az első Éjszakai torna

Egy nap a nők egészségének védelmében