in ,

Szarvason népszerűsítette a hordozást a vándorkendő

Külföldi mintára tavaly tavasszal indult útnak az a hordozókendő, melynek célja a hordozásra való figyelemfelhívás mellett az ország nevezetességeinek bemutatásra. Szegedet, Orosházát, Hódmezővásárhelyet és Békéscsabát követően legutóbb Szarvas utcáit járta be Farkasné Szabó Anikó gyermekével, a másfél éves Lilivel.

– Egy 100 százalékban pamut anyagból készült ruhadarabról van szó, amit kézzel készítenek – ismerteti az AndalGO vándorkendő jellemzőit a találkozási ponton, a Cervinus Teátrum előcsarnokában. A kendőt kézről kézre adjuk egymásnak, szükség esetén postázzuk. Fontosnak tartom, hogy minél több család megismerkedjen a hordozás előnyeivel, mint pl. az anya-gyermek közötti kötődés erősítése, valamint az ortopédiai és az anatómiai hatása – tette hozzá a kétgyermekes anyuka.

Anikó jó példával elől. Kislányát születésétől kezdve hordozza, aki láthatóan otthonosan érzi magát a megszokott pózban. Édesanyja időközben elvégezte a Maminbaba oktatói tanfolyamot is, ami ezt a szoros együttlétet egészíti ki a tánc és a mozgás örömével. Azt mondja, gyermeke gyakran kéredzkedik fel a hátára, és az is előfordul, hogy kis idő elteltével álomba szenderül.

Azt tapasztalja, egyre több anyuka nyitott a hordozás felé, és fordul hozzá tanácsért. Hangsúlyozta, a súly és az életkor tekintetében nagyon rugalmasak a szabályok. Már egészen csecsemőkortól hordozóba tehető a csöppség, a felső kor-és súlyhatárt pedig az anya teherbíró képessége szabja meg. A hordozókendő használatát illetően azonban érdemes felkeresni egy hordozási tanácsadót, aki életkori fejlettségtől függően segít eligazodni a legfontosabb tudnivalókban. Ilyen pl. a gerincoszlop pontról pontra történő kitámasztása és a megfelelő szélességű terpesz alkalmazása.

– A hordozott babák kiegyensúlyozottak, szabadon, az anya közelségét érezve fedezik fel a világot – állítja az ügy elkötelezett képviselője. De az sem jelent problémát, ha valaki később kerül hordozóba. Tapasztalatom szerint elenyésző azoknak az aránya, akik nem bírják a hordozást, többségük 2-3 alkalom után hozzászokik és megszereti.

Mindemellett nemcsak a gyermekek, hanem a szülők is felfedezik a hordozás szépségeit. A szoros baba-mama kapcsolat mellett ugyanis több praktikus funkciója is van. Megkönnyíti pl. a közlekedést azokon a helyeken, ahol az akadálymentesítés nem történt meg, ill. a mindennapi tevékenységek és családi kirándulások során is jól alkalmazható.

A beszélgetést követően Anikó és Lili az esős időjárás ellenére tettek egy rövid sétát Szarvas főutcáján, legközelebb pedig csütörtökön lehetett velük találkozni, az első Maminbaba bemutató órán.

Ezüst az U-17 megyei futsal bajnokság döntőjében

A diákolimpia országos döntőjébe sakkozták magukat