Connect with us

Szarvas

Rendszerváltáshoz kapcsolódó írásokat várnak a szerkesztők egy készülő kötethez

Dr. Kutas Ferenc és Tatai László
Dr. Kutas Ferenc és Tatai László

Készülőben a Szarvasi Krónika kiskönyvtár sorozat következő, 21. kötete. A Rendszerváltás Szarvason címet viselő helytörténeti kiadvány az előzmények tükrében láttatja a politikailag, társadalmilag és gazdaságilag is mérföldkőnek számító időszakot, középpontba helyezve a szarvasi eseményeket. A könyv három részre tagolódik: az első a szocialista állam létrejöttét, virágkorát és hanyatlását mutatja be, a második a rendszerváltás részleteit ismerteti, az utolsó pedig emlékeket sorakoztat fel ebből az időből. A szerkesztők elárulták, eleinte úgy nézett ki, a tervezet megvalósítása komoly akadályokba ütközik.

– Amikor a pártok megalakulását akartuk rögzíteni, úgy tűnt, senki nem tud semmit. A nagyobb baj az volt, hogy az alapítók közül sokan meghaltak, elhagyták Szarvast vagy egyszerűen csak nem akartak kötélnek állni. Ami pedig teljesen megdöbbentett, hogy volt, aki úgy nyilatkozott, hogy fél. Érdekes, mert arra már nem igazán tudott válaszolni, hogy mitől – számolt be a kezdeti nehézségekről dr. Kutas Ferenc felelős szerkesztő.

Időközben azonban némileg változott a koncepció, ezáltal pedig a probléma is megoldódni látszott. Eredetileg ugyanis a szerkesztőbizottság úgy képzelte el, hogy az egykori pártvezetők öntik írásba a visszaemlékezéseiket, de ez nem járt sikerrel. Végül az interjú műfaj mellett döntöttek, vagyis felkeresték az érintett hét párt képviselőit, és kötetlen beszélgetések során idézték fel az 1985-90 közötti időszakot.

A pártok között helyett kapott az MDF, az MSZP, az SZDSZ, az FKGP, a FIDESZ, a KDNP és az MNP is. Az interjúkat Tatai László, Reszkető Péter, Brlás Attila, dr. Kutas Ferenc, dr. Lipcsei Imre és Paraszt Attiláné készítettek, az adatközlők sorában pedig Litauszki Zoltán, dr. Frecska Sándor, dr. Kepenyes János, Misur Csaba, Varga Rezső, dr. Posgay Elemér, Besenczi Zoltán, dr. Demeter László és Földesi Zoltán is megtalálható. Az MSZP-ről továbbá egy több mint húsz oldalas tanulmányt készített a nemrégiben elhunyt dr. Pilishegyi József, akinek az írása ugyancsak felhasználásra kerül.

Az előzményeket 1945-ig visszamenőleg fejtik ki, kiindulva a szocializmus és kommunizmus definiálásából, a szocialista Magyarország létrejöttén és a Rákosi-korszakon keresztül egészen a Kádár-korszak áttekintéséig. Úgy látják ugyanis, hogy ezek ismerete nélkül nem érthető meg komplexitásában a történelemnek ez a fejezete, továbbá azt tapasztalják, hogy sokan még most sincsenek tisztában ezekkel a fogalmakkal, esetenként félreértelmezik múltunk sokat vitatott fogalmait.

– Többen megkérdezték tőlünk, hogy nem félünk? Nem. Mi ugyanis nem értékelünk, hanem a tényeket vesszük sorra, és azokat fektetjük le egymás mellé. Az olvasó pedig majd megítéli, hogy jó dolog volt-e, amit az akkori vezetők tettek – kommentálja az őket ért kritikákat.

A kötet jelenleg félkész állapotban van. Több fejezetrészt már véglegesítettek, másutt pedig már csak apróbb kiegészítések vagy illusztrációk hiányoznak. Ez utóbbiban kérik a lakosság segítségét. Aki ugyanis bármilyen képanyaggal, dokumentummal rendelkezik a rendszerváltást illetően, és szívesen megosztaná a nyilvánossággal, arra biztatják, juttassa el a Szarvas és Vidéke önkormányzati hetilap szerkesztőségébe, az Árpád köz 4. szám alá. De emellett szívesen fogadják a személyes visszaemlékezéseket, érdekes történeteket is.

– Azt szeretnénk, hogy az emlékek se vesszenek el a feledés homályában – osztja meg Tatai László szerkesztő. Ha bárki rendelkezik olyan érdekes sztorival, gondolattal, momentummal, ami kapcsolódik a rendszerváltáshoz, és a nevével együtt szívesen megosztaná a könyv leendő olvasóival, tegye meg. Természetesen a beérkezett írásokat szerkesztjük és válogatjuk, de azt reméljük, sokan tollat ragadnak majd.

A kötet a tervek szerint év végére elkészül, és remélhetőleg sokan kíváncsiak lesznek Szarvas történetének meghatározó fejezetére.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect