in ,

Ideiglenes határátkelő nyílt Dombegyháznál

A 2007 és 2013 között lezajló Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program célul tűzte ki a Magyarország és Románia közötti 450 km hosszú határszakaszon a nehezen megközelíthető, közvetlen közúti kapcsolattal nem rendelkező magyar és román zsáktelepülések közötti összeköttetés megteremtését. Ezáltal az utazási idő lerövidül, ami hozzájárul az érintett települések gazdasági, társadalmi, kulturális kapcsolatainak erősítéséhez. A cél eléréséhez a program 10, a határon áthaladó út megépítését tette lehetővé. A határnyitásokat egy hosszú egyeztetési folyamat előzte meg, melynek eredményeként első lépésben megállapodás született a magyar és román felek között a heti egyszeri határnyitásra, amelyek első alkalommal most szombaton indultak el. Békés megyében négy határátkelő ideiglenes megnyitása vált lehetővé: a Dombegyház és Kisvarjaspuszta, valamint az Elek és Ottlaka közötti határ szombatonként  8 és 16  óra között, míg a Körösnagyharsány és Körösszeg, valamint a Dénesmajor és Feketegyarmat közötti határ szombatonként 9 és 17  óra között lesz nyitva.

Dombegyházon ünnepélyes keretek között került sor a határnyitásra. dr. Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Constantin Traian Igaș szenátor, Simonka György országgyűlési képviselő, dr. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere, Papp Attila, Nagyiratos polgármestere és Bognár Levente, Arad polgármestere nyitották meg a határt.
A továbbiakban a magyar kormány kiemelt célja, hogy a határnyitások gyakorisága növekedjen, és legalább 2 út esetében az állandó határátkelés biztosítva legyen. Ezt követően – a helyi igények figyelembevételével – további utak esetében is törekedni fognak az állandó határnyitás megvalósítására.

Gulyás András (Fotó: Hegedűs Éva)

Rendkívül értékes régészeti leletek kerültek a Tessedik Sámuel Múzeumba

Gyakorlósok sikere a házasság világnapja alkalmából rendezett szavalóversenyen