in , ,

Szarvas vonzza a sárkányokat

Két éve alakult a Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős SE. Nem vesztegették az idejüket, tavaly megrendezték az első medencés versenyüket, az idén pedig már a másodikat. Az egy évvel ezelőtti versenyre 220 fővel neveztek a csapatok, míg most közel húsz egyesület és iskola hatvan csapata négyszáz fővel jelezte indulási szándékát.

– A tavalyi annyira jól sikerült, hogy tavasszal, nyáron, egyfolytában azzal nyaggattak, hogy mikor lesz a második, jövünk, megyünk. Jól esett ez a buzdítás. Egyébként is meg akartuk, de ezek után nem volt kétséges, meg kellett szerveznünk a másodikat is – mondta Nyerges Miklós, a verseny egyik rendezője.

A verseny a Szarvasi “Szent Klára” Gyógyfürdő medencéjében zajlott, amibe két 12,5 méteres sárkányhajót tettek. Ezekben két hatfős csapat foglalt helyet egymással szemben. Nagyon látványos volt a verseny. Hárompercenként indultak a maximum egyperces futamok, hogy az indulást jelző hangra elkezdjenek evezni, ki stratégia szerint, ki ahogy csak tud. Egymásnak feszültek a hegyek és az állóképességek, hogy 2,5 méternyire tolják egymást. Volt, hogy a köbcenti győzött, volt, hogy az oxigéntartalék. Nem lehetett tudni, hogy a felépített stratégia, vagy a nyers erő számított-e többet egy-egy futam megnyerésében.

Az idei verseny igen nívósra sikerült. Itt voltak a magyar bajnoki első, második és harmadik helyezett Vác, Kecskemét és Szeged csapatai is. Most is ők domináltak. “Velük kell most felvenni a versenyt. Nagyon kellemes meglepetések is születtek, borul a papírforma. Van, akitől nem vártam, hogy megvernek, volt aki nem várta, hogy megverjük, de ettől szép a versenyzés”, árulta el Miki még a verseny közepetáján.

“Két-három helyen szoktak hasonló medencés sárkányhajóversenyeket rendezni, de meg kell mondjam, kezdi elveszíteni a népszerűségét”, vallotta be a főszervező. Az, hogy minek köszönhető, hogy Szarvasra mégis kétszer annyian jöttek el mint tavaly, a következőt válaszolta:

– Attól van ennek vonzereje, hogy itt igazi parasztgyerekek jó hangulattal rendezik a versenyt, félreteszik a nyakkendőt. Itt mindenki otthon érzi magát. Aki tavaly itt volt, otthon érezte magát. Köszönhető ez a gyógyfürdőnek, a belső kialakításnak, a légtérnek, a víznek, és nem tudom még minek, de van ennek egy varázsa. Szeretnek ide jönni.

A hajókban a helyi csapatokon kívül is felfedezhettünk szarvasi arcokat. A váciak mixcsapatában evezett Ördög Andrea, aki ott él vagy húsz éve. Napi rendszerességgel edzenek a Dunai Sárkányok váci sárkányhajó-egyesületben. A váciak nemzetközi szinten eveznek, tavaly Rómában Európa-bajnokságot nyertek a női tízes és a mix hajójukkal 500 méteren. Tavaly a női és a férfi kategóriát is nyerték, a mixük harmadik lett. Most hat, két női, két open és két mix csapattal neveztek.

– Nagyon örülök, nagyon jól éreztem tavaly és érzem magam most is itt. Ezért is szedtem össze annyi embert erre a versenyre. Tavaly elindultunk az openben, a nőiben nyertünk is, mire olyan lelkesek lettünk, hogy most rekordszámban, harmincan jöttünk el Vácról – árulta el Andi. Egyébként a váciak voltak ez egyik legtávolabbi nevezők

Arra a kérdésemre Andrea, hogy szarvasiként milyen itthon versenyezni a régi barátok ellen, a következőt válaszolta:

– Most volt Százhalombattán egy medencés verseny. Ott is találkoztunk Mikiékkel, sőt, kerültünk is szembe velük, olyankor szemmel kommunikálunk egymással.

A szolnoki KÖZGÉP SE kajakosaiból és kenusaiból összeállt csapatban szintén feltűnt két ismerős arc is. A két kenus, egyikük a világbajnoki ezüstérmes Sarudi Pál, egy kajakos, valamint az egyesület elnökasszonya mellett két szarvasi, szentandrási nevelésű, nem is akármilyen versenyeredményekkel rendelkező fiatal, Bodonyi Dóra és Bogár Gábor is evezőt ragadott.

Első két futamuk után Bogár Gabit kérdeztük, hogy történhetett meg az, hogy mindkétszer eltolták őket.

– Szétestünk. Nem tudtunk egyszerre evezni. Alapvetően ez volt a hiba. Az erővel nincs baj. A következőre megpróbálunk egy kicsit hosszabbakat húzni, és mindenképpen egyszerre. Megpróbáljuk nem karból tépni, hanem egy kis törzsmunkát is belevinni – próbált stratégiát kovácsolnia Bogár Gabi az előző két futam tapasztalatából.

A szentandrási Vitaminnap után Bodonyi Dóra most sárkányhajózott másodjára.

– Az elsőt eleve lekéstük. Ott fiatalabb lányok ültek be. Nem vagyunk összeszokott csapat sárkányhajóban, mi kajakozunk, a két kenus próbálja vinni a csapatot, de majd a harmadikra összeszedjük magunkat – mondta Dóri.

– Stratégia?

– Hosszú erős húzások, azt mondták a kenusok. Kívülről azt látták, hogy csak karból húzgáltunk. Ez egyébként kajakozásban is hibánk. Mindezek mellé egyáltalán nem eveztünk egyszerre, de ezt próbáljuk kijavítani a harmadik futamra – ígérte.

Azért ez egy más műfaj, amit az is mutat, hogy végül a megosztott hetedik helyen végeztek.

Végeredmények.

Általános iskolások. Női (2 csapat, háromszori összevetés): 1. Benkás Angyalok, Szarvas, 2. Gyakorló Csapat, Szarvas. Open (5): 1. Körös Kajak Sárkányai, Gyomaendrőd, 2. Benkás Angyalok, 3. DTA Dunaújváros, 4. Kunszetmártoni DSE, 5. Szlovák Iskola, Szarvas. Vegyes (5): 1. Szlovák Iskola I., 2. Benkás Angyalok, 3. Gyakorló Csapat, 4. Közgép Szolnok, 5. Szlovák Iskola II.

Középiskolások. Női (2): 1. Délvidék válogatott, 2. Vajdás Házisárkányok, Szarvas. Open (4): 1. Vajda Kajak, Szarvas, 2. Körös Dragon Junior, Szarvas, 3. EDF Szeged Kajak, 4. Kecskemét Kajak. Vegyes (4): 1. Vajda Dragon, Szarvas, 2. Vajdás Mix, Szarvas, 3. KSI-Gyomaendrőd, 4. Vajda Kajak.

Szabadidős. Női (4): 1. DTA Dunaújváros, 2. Tűzsárkányok, Mezőtúr, 3. Békés-Szarvas, 4. Gyomaendrődi Vízi Szörnyek Sárkányai. Open (5): 1. Túri Sárkányok I., Mezőtúr, 2. KAS Gyomaendrőd, 3. Túri Sárkányok II., 4. Aqua Sport Promotion, Göd, 5. Gyomaendrődi Vízi Szörnyek Sárkányai. Vegyes (5): 1. Aqua Sport Promotion, 2. Túri Sárkányok, 3. Denso Sárkányok, Székesfehérvár, 4. Vízen Járás, Szarvas., 5. Kunszentmártoni DSE.

Profik. Női (5): 1. Dunai Sárkányok „A”, Vác, 2. Szegedi Sárkányhajó Egyesület, 3. Hírös Kecskemét, 4. Dunai Sárkányok „B”, 5. Körös Dragon SE és Szegedi Vízisport Egyesület. Open (9): 1. Hírös Kecskemét, 2. Dunai Sárkányok „A”, 3. Békési Sárkánylovasok, 4. Körös Dragon SE, 5. Dunai Sárkányok „B” és Szegedi Sárkányhajó Egyesület, 7. AtomKÉK, Dumaújváros és Aqua Sport Promotion, 9. Szegedi Vízisport Egyesület. Vegyes (10): 1. Dunai Sárkányok „A”, 2. Hírös Kecskemét, 3. Fekete Gyöngy, Budapest, 4. Aqua Sport Promotion, 5. BrutálKÉK, Dunaújváros és Körös Dragon SE, 7. Közgép SE Szolnok és Szegedi Vízisport Egyesület, 9. Szegedi Sárkányhajó Egyesület és Dunai Sárkányok „B”.

Az idén először adták át a „Minden ami Szarvas” díjat, amivel a helyi fiatalokat kívánják inspirálni. Ezt elsőként a Szlovák Általános Iskola vegyes csapata vehetett át.

Sikeres casting: Úton a VI. Rendezvény és Esküvő Kiállítás felé

Elűztük a telet – legalábbis megpróbáltuk