Connect with us

Zöld zóna

Két természetfotós, Karas József és dr. Lehoczky István képeiből nyílt kiállítás a múzeumban

A VI. Nemzeti Halászbál kísérőrendezvényeként Karas József és dr. Lehoczky István természetfotóiból nyílt közös kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében szombaton délután.

Karas József természetfotós felkért témája a szarvasi halászat volt, míg dr. Lehoczky István “Vizek, halak emberek a nagyvilágban” címmel 15 év fotóiból válogatott. Kiegészítésképpen a szentesi Koszta József Múzeum anyagából ősi halászati eszközök kerültek még kiállításra, amiket dr. Béres Mária, a múzeum igazgatója, régész-főmuzeológus mutatott be a megnyitó vendégeinek, valamint a gyomaendrődi Bárka Halászati Látogatóközpont tematikus anyagai és Leckési János horgászorsó magángyűjteménye került a vitrinekbe.

Karas Józsefet mindig is érdekelte a természetfotózás, de évtizedekig halogatta, hogy belevágjon. Hét éve aztán úgy érezte, hogy nem szabad tovább tolni a dolgot. Elkezdett fotózni és rájött, hogy nagyon nagy fába vágta a fejszéjét. Első sorban madarakat, de nagy- és kisemlősöket, illetve mindenféle természetben előforduló állatot lencsevégre kap. Ennek ismeretében keresték meg a szervezők, hogy válogatna-e képeket a kiállításhoz. Örömmel fogadta, mert mint mondta, mindenki örül, ha a képe falra kerül, de ekkor érkezett a csavar a történetbe, mert a madarakat, a kárókatona, szürke gém és tettestársai, amiket fotóz, esküdt ellenségei a halászoknak.

Akkor jött a kiállítás ötletadójával, Kakuk Csabával közösen, hogy akkor fotózzon halászokat. Internetes kutatásai során rá kellett jönnie, hogy az utóbbi negyven évben senki sem fotózta meg ezt a szakmát. Utoljára a hetvenes években készült a folyami halászokról egy fotósorozat egy neves fotóművész által. Szerencsére két héttel előtte szénégetőket fotózott Erdélyben, így mát volt egy érzése, hogy mit is kellene megjeleníteni a képein.

– Elkezdődött a munka. Kimentünk a HAKI-ba, fotózgattam, fotózgattam, és éreztem, hogy nem jön a dolog. Kicsik a tavak, nagy a sár, nem akart összeállni a történet. Nem az jelent meg a képeken, amit látni akartam – árulta el a nehézségeket a fotós.

Aztán megengedték neki, hogy kimenjen Iskolaföldre, és ott érkezett el az a pillanat, amikor érezte, hogy jó helyen vannak. Itt készült el a kedvenc, a Halászmester című fotója is.

– Az volt az a kép, amikor már éreztem, hogy azon az úton vagyok, amit kerestem – mondta.

Dr. Lehoczky Istvánnak nem ismeretlen Szarvas. A HAKI kutatójaként dolgozott több mint tíz évig, ahová mind a mai napig baráti és szakmai szálak fűzik.

– Fotós életem szempontjából is sokat köszönhetek a szarvasi intézetnek, hiszen nagyon sokszor munkahelyi utak alapján jutott el azokra a helyekre, amik most visszaköszönnek a képekről – árulta el a jelenleg tudományos főmunkatársként dolgozó Lehoczky István. – A falon látható képek között néhány a Mekong-deltában élőkön keresztül az ember és a víz kapcsolatát mutatja be. Ezek mellé a Dél-Afrikai Köztársaság és Thaiföld a természet szépségeit bemutató, illetve a vadon élő madarakról vízben vízparton készült fotóimból válogattam.

A kiállítást dr. Váradi László, a HAKI korábbi igazgatója nyitotta meg. Köszöntötte a vendégeket Dankó Béla országgyűlési képviselő és Babák Mihály polgármester. Az esemény hangulatát Kakuk Tünde és Benedekfi István zongoraművészek emelték.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Szarvas

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect