in , , ,

A gyermekorvosi ellátás és a hulladékszállítás ügyében szólalt meg a Jobbik

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő
Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Bár eredetileg a hulladékszállítás témakörében hirdette meg sajtótájékoztatóját a Jobbik helyi szervezete, véleményezte az utóbbi hetekben legnagyobb közérdeklődést kiváltó ügyet, a gyermekorvosi ellátást is. Samu Tamás Gergő képviselő-jelölt az előzményekről elmondta, a három gyermekorvosi praxis közül az egyik eddig is betöltetlen volt, a másikat pedig nemrégiben mondták fel. A fennmaradó körzetet nyugdíjas korú orvos lát el. A párt képviselői folyamatosan tájékozódtak a fejleményekről, konzultáltak a település vezetőivel. Ígérik, minden előremutató javaslatot mellé állnak. Amennyiben az elképzelések nem valósulnak meg, vállalják, hogy személyesen keresik fel a környéken dolgozó vagy tanulmányaikat végző szakembereket, és igyekeznek őket meggyőzni arról, hogy Szarvason folytassák munkájukat.

Samu Tamás Gergő érintette a panelházak helyzetét is, amelyek jelentős része rossz állapotban van. Ennek részeként utalt az Otthon melege programra, ami nem mindenkinek nyújt kielégítő megoldást. A feltételek közé tartozik ugyanis, hogy a felújítást követően legalább két energetikai besorolással előrébb kerüljön az ingatlan, amelyhez a lakóközösségeknek jellemzően nincs elég anyagi fedezetük. A Jobbik az ügyben Z. Kárpát Dánielhez, a párt frakcióvezető-helyetteséhez fordult, és a közbenjárását kérte. Azt szeretnék elérni, hogy részbeni felújításra is lehessen pályázni, ami javítaná a feltételrendszert, és megkönnyítené az érintettek helyzetét.

– Én is tapasztalom, hogy eléggé megnehezült a lakosság dolga az új rendszerrel. Az is szemet szúrt, hogy a város külsőterületein megnőtt az illegális szemétlerakások aránya is, de a településen belül is vannak erre jó példák. Erre megoldást kell találni – nyomatékosította a január 1-jével bevezetett rendszer negatív következményeit.

Csatlakozva az előtte szólóhoz Gajdos Attila önkormányzati képviselő elmondta, csütörtökön rendkívüli testületi ülést hívtak össze a gyermekorvosi ellátás kérdésével kapcsolatban. Ideiglenes megoldásként május 1-jétől a kistérség által feltartott Szociális és Gyermekjóléti Intézmény révén hidalják át azt az időszakot, amíg nem sikerül betölteni a felszabadult praxist. Ez önkormányzati finanszírozású, összege pedig magasabb, mint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által megszabott díj. Véleménye szerint az orvostársadalom elöregedése és a történtek is azt erősítik, hogy az önkormányzatnak mindent meg kell tennie, hogy ezek a helyek véglegesen betöltésre kerüljenek.

A hulladékszállítást illetően kiemelte, bár alapvetően egy kötelezően bevezetett rendszerről van szó, több anomáliát tapasztal. Sérelmezte, hogy volt nem megfelelően előkészítve és az érintett cég a lakosságot nem tájékoztatta időben és kellő körültekintéssel. Rámutatott, noha a változásnak vannak előremutató elemei, néhányuk mindenképp megkérdőjelezhető. Ezek egyike a vegyes hulladék havi egyszeri elszállítása, ami szerinte nem elegendő, ellentétben a hetente begyűjtésre kerülő biológiai hulladékkal, ami pedig nem indokolt.

Példaként említette Békésszentandrást és Csabacsűdöt, ahol hetente szállítják el a vegyes hulladékot, a biológiait pedig időszakosan. Javaslata szerint éppen ezért a vegyes hulladék szállítását heti vagy kétheti gyakoriságra kellene sűríteni. Ezt támasztja alá a Komép Kft.-hez érkező nagyszámú lakossági panasz is. Mindemellett erősíteni kell a közösségi és a háznál történő komposztálást, ill. több közösségi komposztpontot létrehozni. Hozzátette, azt is látni kell, hogy ezeknek a rendszeres lakossági használata egy hosszabb tanulási folyamata eredménye lesz, amihez megértésre és türelemre lesz szükség.

Csabacsűd is tisztelgett a bátrak előtt

Glózik Klára

Különösen családjának és kollégáinak hálás a díjért dr. Glózik Klára