in , ,

Nyári tervek a Vízi Színházban

Június 16-án nyitja kapuit a Vízi Színház Szarvason. A Körös felett épült színpad és az amfiteátrum jellegű nézőtér már várja, hogy megteljen élettel, ezúttal 68 napra, amit a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) szervez, azt a 13 napot kivéve, amit a Cervinus Teátrum Nyári Fesztiválja szakít meg július 13 – 25 között. Az elmúlt évekhez képest három nappal hosszabbodott a CervinusFest. (A programról korábban már írtam.) A MTT 55 napjáról Németh Gabriellával, a Jókai Színház rendezőasszisztensével beszélgettem, aki a szarvasi nyári programok szervezését bonyolítja.

A tervezés nagyrészt elkészült, de még mindig akad egyeztetni való. A nagyelőadások már a www.viziszinhaz.hu oldalán olvashatóak részletesen, jegyek vásárolhatóak.

Figyelve a közönség igényeire idén is folytatódik a Vers a víz fölött, ám lényegesen több fellépőt sorakoztat fel, mint tavaly. Fresh Zoltán verset, zenét hoz, Komáromi Anett színművésznő a SINOSZ tagjainak írásaiból válogat, Szőke Pál Jónás könyvéből állított össze egy estét, Tomenek Gábor és Nagy Erika Arany János Őszikéivel ajándékozza meg a nézőket. Eljönnek Eperjes Károly harmadéves növendékei a Kaposvári Egyetemről, akik Kéri Kitty rendezésében állnak közönség elé, de folytatódik Bartus Gyula verses estjének tavaly, a Csabai Nyár keretein belül megkezdett sorozata is. Fellépnek az idei Versünnep Fesztivál díjazottjai; a szarvasi Szuromi Éva és csapata; szerda esténként a mesejáték után este, pedig Kárpát-medencei irodalmi utazásokra invitálja a nagyérdeműt a Bárka c. folyóirat csapata.

A Film a víz fölött az elmúlt évben is hazánk legjobb filmszínészeit hozta el Szarvasra, ez ezen a nyáron is így lesz. Eljön Gryllusz Dorka, itt lesz Németh Kristóf, aki az elmúlt évben balesete miatt nem tudott jönni valamint Gáspár Sándor és reményeink szerint Hámori Gabriella is. A pontosan ötven éve készült Tüskevár című TV film főszereplőjét – a Tutajost alakító – Seregi Zoltánt, a Jókai Színház igazgatóját is faggatja majd Szabó László a MTT titkára.

Ismét lesz Tánc a víz fölött, ebben a Balkán és a Tabán Táncegyüttes valamint Kerekes Judit és Botta Tibor lép fel egy-egy este. Valószínű, hogy Ők sem egyedül érkeznek a Vízi Színház színpadára.

Két új elemmel bővül a „víz fölötti” repertoár. Az egyik a Kedvenceink a víz fölött. Ezen kategóriában párosok lépnek közönség elé. Láthatjuk és hallhatjuk a törékeny színésznőt, Tatár Biankát, a szép dallamok zeneszerzőjével, Gulyás Leventével. A tehetséges Gábor Anita, a színész, bábművésszel, Balázs Csongorral lép színpadra. A szarvasi közönség kedvence Liszi Melinda, a mindig mosolygó Nagy Róberttel érkezik majd. Végül két fiatal művész a kiváló énekes-színész Gulyás Attila, és a jogász, színész Ragány Misa érkezik a Vízi Színház színpadára. A névsor nagyszerű, azt hiszem, emlékezetes estéknek nézünk elébe. Az estek 1.000 Ft-os jegyáron lesznek elérhetőek.

A másik újdonsággal a Teátrumi Társaság a szarvasi közönségnek akar kedveskedni, mert útjára indítja a Szarvasiak a víz fölött sorozatot, amiben négy szarvasi vendég lesz, négy este. Itt lesz a mindig mosolygós Novodomszky Éva műsorvezető, az elbűvölő és tehetséges színésznő Lapis Erika, a szarvasi mesemondó Harencsár László és a Történelmi Emlékút készítője Lestyán-Goda János szobrászművész is leül a színpadra beszélgetni. Hogy ki faggatja majd a művészeket, az még nem dőlt el.

A gyermekek hat mesejátéknak örülhetnek, ezek szintén szerdai napokon, este hattól kerülnek színpadra. A kicsi nézők láthatják Az ördög három aranyhajszálát, a Lúdas Matyit, a Hamupipőkét, az Állat(i)mesét, Kukac Kata kalandjait és a Csipkerózsikát. Igazi kuriózum lehet a bohócgála Festett mosoly címmel. Jegyek már vásárolhatóak.

A nyitó illetve díjátadó gálát Katkó Ferenc rendezi. Az elsőt Csillagok idején a másodikat pedig Az élet szép címmel. Mindkettő bőven tartogat meglepetést.

Természetesen, mint mindig a MTT a műsorváltozás jogát fenntartja, hiszen a művészeknek bármikor közbejöhet valami. Vannak nyitott kérdések, de úgy gondolom, ismét élményekben gazdag, színes nyár elé nézünk.

Dernovics Péter

Dernovics Péter: A mini zenei fesztivál eredménye minket is meglepett

Malek Miklós és Malek Andrea

Apa és lánya sikere Szarvason