in , ,

Terítéken volt Minden, ami a nagy naphoz szükséges

Az előző évekhez képest egy újabb platformmal bővült a Rendezvény és Esküvő Kiállítás. A szervezők kiléptek a hagyományos mederből, és nemcsak a nagy naphoz szükséges kiállítókat vonultatták fel, hanem a települési értékeket is előtérbe helyezték. Ennek egyik meghatározó pilléreit képezték a szarvasi tehetségek, akik valamennyien bemutatkozási lehetőséget kaptak a Fő téren felállított fesztiválsátorban.

– 2012-ben Povázsay Misi álmodott egy nagyot, és azt mondta, hogy csináljunk egy esküvő kiállítást. Felkért bennünket is, hogy segítsük a kivitelezésben, mi pedig örömmel álltunk a kezdeményezés mellé. Időközben kinőttük magunkat, mai is rengeteget dolgozunk azon, hogy minél több emberrel megismertessük a várost, és azon belül azokat az épített és természeti szépségeket, amik hozzátartoznak ahhoz, hogy egy ifjú pár, egy rendezvényt tervező család vagy cég bennünket válasszon. A tavalyi évben már elkezdtük építeni a Szarvas brandet, és szeretnénk minél jobban kifényesíteni – foglalja össze a kezdeményezés főbb célkitűzéseit Dernovics Péter ötletgazda.

Mint arról bár korábban beszámoltunk, a két napos programdömping egyik színfoltjára, a ruhabemutatóra is nagyobb hangsúlyt fordítottak. Két körben, rangos szakmai zsűri meghívása mellett választották ki azt a 16 fiatalt, akik a Marilyn Esküvői Ruhaszalon és a Controll Collection különleges ruhakölteményeiben vonulhattak fel a képzeletbeli kifutón.

– Szerettem volna az önbizalmamat erősíteni – árulja el a szerencsés lányok egyike, a 15 éves Benyó Eszter, aki a közösségi oldalon szerzett like-oknak köszönhetően jutott tovább. – De nagyon szeretem a habos-babos ruhákat, nagy álmom, hogy minél többször viselhessem őket.

Dubovecz Edina, a Marilyn Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa elmondta, az esküvői divatot Szarvason még mindig a fehér és a csipke jellemzi. Emellett hódít a fodor, de a nagyvárosokkal ellentétben ebben a térségben a menyasszonyok még ragaszkodnak a hagyományokhoz. Ennek megfelelően állították össze kollekciójukat is. Hozzátette, szerencsére azt tapasztalják, hogy az utóbbi években némileg megnőtt a házassági kedv, ami az esküvők számában is tetten érhető.

A szombati nap arca Weisz Fanni modell-műsorvezető volt, hangja Vörös Janka énekes, háziasszonya pedig Novodomszky Éva műsorvezető volt. A nap során többek között esküvői ruhaszalon, ital nagykereskedés, vőfély, zenekar, cukrászda, fodrász, fényképész és koktél service is bemutatkozott. Az újdonságok között fedezhették fel az érdeklődők a Magyar Vőfély Találkozót Határok Nélkül, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének szervezésében.

– Úgy érezzük, hogy napjainkban háttérbe szorulnak azok a hagyományos lakodalmak, amik harminc, negyven, ötven évvel ezelőtt jellemezték ezt a vidéket – állítja Závoda Ferenc elnök. – Emellett régóta volt egy olyan elképzelésünk, hogy a határon túli települések is bemutatkozzanak. Szerencsére a húsvét ellenére valamennyien elfogadták a meghívásunkat, így a Vajdaságból Nyers Tímea, Felvidékről Lengyel István, Kárpátaljáról Bacskai Béla, egy Arad mellett fekvő településről Sutyák András, a szomszédos Csabacsűdről pedig Sinkovicz Mihály képviseltette magát.

Nosztalgiázva idézte fel a valamikori lakodalmak forgatókönyvét, ami érzékelhetően eltér a modern kori változattól. Akkoriban ugyanis a menyasszony kikérése már délelőtt megtörtént, ezt követően pedig elkezdődött a mulatozás. A násznépet ebéddel kínálták, majd felkerekedett a vendégsereg, és lovas kocsikkal, hintókkal komótosan, gyakran több óráig utazva jutottak el a templomig.

Rámutatott, bár az idő kerekét már nem lehet visszaforgatni, az esküvő olyan hagyományos és bizonyos szempontból nélkülözhetetlen szereplőjét, mint a vőfély, érdemes lenne átörökíteni az utókornak.

A Fő téren a két nap alatt több mint húsz szarvasi fiatal mutatkozott be, a rendezvény sztárvendégei pedig a Hősök zenekar és Hevesi Tamás voltak. Az i-re a pontot település első „himnusza” , a Minden ami Szarvas dal tette fel, ami a szombat este nyitányaként csendült fel. Reméljük, nem először és utoljára.

Malek Miklós és Malek Andrea

Apa és lánya sikere Szarvason

Dr. Lipcsei Imre

Boldog születésnapot, Tessedik Sámuel!