in , ,

Terítéken volt Minden, ami a nagy naphoz szükséges

Az előző évekhez képest egy újabb platformmal bővült a Rendezvény és Esküvő Kiállítás. A szervezők kiléptek a hagyományos mederből, és nemcsak a nagy naphoz szükséges kiállítókat vonultatták fel, hanem a települési értékeket is előtérbe helyezték. Ennek egyik meghatározó pilléreit képezték a szarvasi tehetségek, akik valamennyien bemutatkozási lehetőséget kaptak a Fő téren felállított fesztiválsátorban.

– 2012-ben Povázsay Misi álmodott egy nagyot, és azt mondta, hogy csináljunk egy esküvő kiállítást. Felkért bennünket is, hogy segítsük a kivitelezésben, mi pedig örömmel álltunk a kezdeményezés mellé. Időközben kinőttük magunkat, mai is rengeteget dolgozunk azon, hogy minél több emberrel megismertessük a várost, és azon belül azokat az épített és természeti szépségeket, amik hozzátartoznak ahhoz, hogy egy ifjú pár, egy rendezvényt tervező család vagy cég bennünket válasszon. A tavalyi évben már elkezdtük építeni a Szarvas brandet, és szeretnénk minél jobban kifényesíteni – foglalja össze a kezdeményezés főbb célkitűzéseit Dernovics Péter ötletgazda.

Mint arról bár korábban beszámoltunk, a két napos programdömping egyik színfoltjára, a ruhabemutatóra is nagyobb hangsúlyt fordítottak. Két körben, rangos szakmai zsűri meghívása mellett választották ki azt a 16 fiatalt, akik a Marilyn Esküvői Ruhaszalon és a Controll Collection különleges ruhakölteményeiben vonulhattak fel a képzeletbeli kifutón.

– Szerettem volna az önbizalmamat erősíteni – árulja el a szerencsés lányok egyike, a 15 éves Benyó Eszter, aki a közösségi oldalon szerzett like-oknak köszönhetően jutott tovább. – De nagyon szeretem a habos-babos ruhákat, nagy álmom, hogy minél többször viselhessem őket.

Dubovecz Edina, a Marilyn Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa elmondta, az esküvői divatot Szarvason még mindig a fehér és a csipke jellemzi. Emellett hódít a fodor, de a nagyvárosokkal ellentétben ebben a térségben a menyasszonyok még ragaszkodnak a hagyományokhoz. Ennek megfelelően állították össze kollekciójukat is. Hozzátette, szerencsére azt tapasztalják, hogy az utóbbi években némileg megnőtt a házassági kedv, ami az esküvők számában is tetten érhető.

A szombati nap arca Weisz Fanni modell-műsorvezető volt, hangja Vörös Janka énekes, háziasszonya pedig Novodomszky Éva műsorvezető volt. A nap során többek között esküvői ruhaszalon, ital nagykereskedés, vőfély, zenekar, cukrászda, fodrász, fényképész és koktél service is bemutatkozott. Az újdonságok között fedezhették fel az érdeklődők a Magyar Vőfély Találkozót Határok Nélkül, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének szervezésében.

– Úgy érezzük, hogy napjainkban háttérbe szorulnak azok a hagyományos lakodalmak, amik harminc, negyven, ötven évvel ezelőtt jellemezték ezt a vidéket – állítja Závoda Ferenc elnök. – Emellett régóta volt egy olyan elképzelésünk, hogy a határon túli települések is bemutatkozzanak. Szerencsére a húsvét ellenére valamennyien elfogadták a meghívásunkat, így a Vajdaságból Nyers Tímea, Felvidékről Lengyel István, Kárpátaljáról Bacskai Béla, egy Arad mellett fekvő településről Sutyák András, a szomszédos Csabacsűdről pedig Sinkovicz Mihály képviseltette magát.

Nosztalgiázva idézte fel a valamikori lakodalmak forgatókönyvét, ami érzékelhetően eltér a modern kori változattól. Akkoriban ugyanis a menyasszony kikérése már délelőtt megtörtént, ezt követően pedig elkezdődött a mulatozás. A násznépet ebéddel kínálták, majd felkerekedett a vendégsereg, és lovas kocsikkal, hintókkal komótosan, gyakran több óráig utazva jutottak el a templomig.

Rámutatott, bár az idő kerekét már nem lehet visszaforgatni, az esküvő olyan hagyományos és bizonyos szempontból nélkülözhetetlen szereplőjét, mint a vőfély, érdemes lenne átörökíteni az utókornak.

A Fő téren a két nap alatt több mint húsz szarvasi fiatal mutatkozott be, a rendezvény sztárvendégei pedig a Hősök zenekar és Hevesi Tamás voltak. Az i-re a pontot település első „himnusza” , a Minden ami Szarvas dal tette fel, ami a szombat este nyitányaként csendült fel. Reméljük, nem először és utoljára.

What do you think?

Malek Miklós és Malek Andrea

Apa és lánya sikere Szarvason

Dr. Lipcsei Imre

Boldog születésnapot, Tessedik Sámuel!