in , ,

A Szpisjak testvérek neve bekerül a Zrínyi 2017-es évkönyvébe

Szpisjak Bence és Szpisjak Zsófi
Szpisjak Bence és Szpisjak Zsófi

Másfél hónapja adtunk hírt Szpisjak Bence és Zsófi matematikai sikereiről. Most a benkás testvérpár túl van a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen. Az édesanya Bence és Zsófi tanárainak írt emailjénél semmi sem tükrözi hűebben, mit érez egy szülő, ha a gyermeke egy ilyen rangos verseny országos döntőjébe kerül, így cikk helyett az ő levelét tesszük közzé. Ráadásul a gyerekek álma, hogy bekerüljenek az ország legjobb 30 matekosa közé, ezzel kivívják a jogot, hogy a nevük szerepeljen a Zrínyi 2017-es évkönyvébe, teljesült.

“A gyerekeink a Zrínyi versenyt a legnehezebb matekversenynek tartják, ezért is örültek nagyon, amikor a megyei I. helyezéssel megszerezték a jogot az országos döntőben való megmérettetésre. A döntő az idén Debrecenben zajlott közel 700 gyermek részvételével, akik 2-12. osztályos diákok voltak, azaz évfolyamonként körülbelül 70 gyermek versenyzett.

Április 13-án 9 órától mindenki a megadott helyszínen írta a feladatsort. Szerencsére mindkét gyermekünk egy iskolába, a Mechwart András Szakgimnázumba került, így nem kellett a családnak kettéválnia. A verseny 75 percig tartott, amit követően lehetőség volt a feladatok közös megoldására.

A döntő szervezői lehetőséget biztosítottak a város megismerésére: bemehettünk a Déry Múzeumba, a Nagytemplomba, rövid városnézésen vehettünk részt és sétálhattunk a Nagyerdőben. Az esti programok azonban még érdekesebbnek bizonyultak, ugyanis lehetett gyöngyöt fűzni, nemezelni, többféle stratégiai és táblajátékkal játszani, illetve volt táncház is, ami a gyermekeim számára, néptáncosként is nagy élmény volt.

Másnap délelőtt 10 órakor kezdődött az eredményhirdetés, ahol minden évfolyamról a legjobb 20 diákot szólították ki. Sajnos sem Zsófi, sem Bence neve nem hangzott el, így csak az úgynevezett „Matekergő” – a Zrínyi döntő újságja – alapján tudtuk meg az eredményt, aminek nagyon örültünk. Zsófi 25. lett az 5. osztályosok között, Bence pedig a 21. helyen végzett a 6. évfolyamos diákok között. Egyébként a „Matekergő”-ben szereplő adatok alapján az 5. évfolyamon 8866 fő, a 6. évfolyamon 7841 fő indult a versenyen. Összevetve az indulók számát az elért helyezéssel, szerintem nagyon jó eredményt értek el a gyerekek, ugyan nem kerültek be a díjazott 20 versenyző közé, de a céljuk az volt, hogy a Zrínyi verseny 2017-es évkönyvébe sikerüljön a nevüket beíratni. Miután az országos döntő 1-30. helyezett diákjainak a neve kerül feltüntetésre, így beteljesült az álmuk, mindkettejük neve szerepelni fog a Zrínyi 2017 könyvben.

Végül sokat gondolkoztam, hogy mihez/kikhez volt szükség ehhez a jó eredményhez és a következőkre jutottam:
– kellenek gyerekek, név szerint: Szpisják Zsófia és Szpisják Bence, akik fogékonyak a matematikára, de emellett nagyon kitartóak, türelmesek, keményen dolgoznak és sok mindenről hajlandóak lemondani a céljaik elérése érdekében
– kellenek pedagógusok, név szerint: Révész Éva és Szabó Józsefné Anikó, azaz Ti, akik felkészítitek őket a versenyekre, de emellett tudjátok motiválni őket, oldjátok bennük a versenyek miatti feszültséget; akár Zsófit egy gyönyörű balerinacipő választására biztatva; akár Bencének az arcára mosolyt csalva egy piros bőröndös kép megküldésével
– természetesen nem feledkezhetünk meg az alsós tanító nénikről sem, Sztrehovszki Marikáról és Nagyné Éva néniről sem, akik az alapokat adták meg a gyerekeknek
– kell szerencse is, hogy az előző két pontban felsorolt személyek összetalálkozzanak térben és időben, illetve tudjanak együtt dolgozni, elfogadják egymást.

Az eredményhirdetésen amikor a Himnusz alatt a teremben lévő közel 700 gyerekre néztem, akikből a jövő nagy matematikusai lehetnek, könnybe lábadt a szemem, hogy bizony-bizony az én két gyermekem is itt van, köztük van. Ez az érzés leírhatatlan, elmondhatatlan, egyszer minden szülőnek meg kell tapasztalnia! Most már tényleg elhiszem, hogy jók matekból.”

Dr. Lipcsei Imre

Boldog születésnapot, Tessedik Sámuel!

Kalandozás a számítógépek világában