in ,

Kitüntették a jubiláló Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkört és Citerazenekart

Húsz éve, egy egyszeri felkérés indította el a csabacsűdi népdalkör megszervezését. Két pedagógus, Oláh Miklósné és Major Józsefné közösen kezdték meg a kórus megalakítását, ezzel egyidőben pedig összegyűjtötték környékbeli településekről a szlovák és magyar népdalokat. Mindeközben egyre több énekelni szerető hölgy csatlakozott hozzájuk, néhány hónap elteltével pedig két zenésszel, Racskó Jánossal és a jelenlegi vezetővel, Major Józseffel bővült a csapat. Az alakulás évében, 1997-ben mindössze egyetlen fellépésük volt. Októberben, egy népes falunapon álltak először a színpadra, amit nagy ováció és egyre több meghívás követett. A jubiláló együttes lelkesedése azóta töretlen, a kisebb hullámvölgyeken pedig a barátságok és a szakmai sikerek révén sikerült átlendülniük.

– Mostanában nagyon jó a próbalátogatottság. Az énekesek elfogadják az instrukciókat, bár néha előfordul, hogy egy-egy próba után gazdagodok néhány ősz hajszállal. Nem is csoda, hiszen egy férfinak általában egy asszonya van, nekem pedig egyből tizenegynéhány. Kisebb torzsalkodás olykor előfordul, de komolyabb probléma még sohasem volt – mesél a közösség aktív mindennapjairól a népdalkör vezetője.

Hozzátette, húsz év alatt sok mindenen mentünk keresztül. Jelenleg 19 fő – 12 nő és 7 férfi – alkotja a közösséget, sokan pedig már sajnos nincsenek közöttünk. Rájuk a szlovák nappal egybekötött születésnapi rendezvényen egy meglepetés felvétellel emlékeztek.

Kiemelte, szerencsésnek mondhatják magukat, mert széleskörű a támogatóik köre. A települési és a helyi szlovák önkormányzatra mind anyagilag, mind erkölcsileg számíthatnak. Emellett minden évben farsangi bált is szerveznek, amelynek a bevételéből magyarlakta településekre látogatnak. Az évek során számos minősítő versenyen vettek részt, amelyekről többségében arannyal térnek haza. Major József ezt azzal magyarázza, hogy „kicsit szigorú” az asszonyokkal, ennek azonban legtöbbször a gyümölcsét is learathatják. Emellett évente kb. 30-35 felkérésnek tesznek eleget, és csak a legvégső esetben mondanak nemet.

A május 6-i rendezvény kezdetén valamennyi tag neve elhangzott, akik meglepetten vonultak fel a színpadra. Köszönetképp mindenki egy-egy szál vörös rózsát vehetett át, ill. egy virággal teli vázát helyeztek el középen azok emlékére, akik már nem lehetnek közöttük. Ezt követően Válkovszki Mihály, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke ismertette a legutóbbi testületi ülésen hozott határozatot, mely szerint a Csabacsűdi Szlovákságért elnevezéssel díjat alapítottak. Az elismerést elsőként a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkörnek és Citerazenekarnak ítélték oda.

A megjelenteket Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke is köszöntötte. Köszönetet mondott azért az évtizedes munkáért, amellyel hidat képeznek a múlt és a jelen között. Hangsúlyozta, hálával tartozik azért, hogy kulturális, nemzetiségi missziójuk során sikerült megfertőzniük a fiatalabb generációt is, és egyre többen kapcsolódnak be a közösség tevékenységébe.

Krajcsovicz Andrásné, a Békés Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke beszédében kiemelte, a hagyományt nemcsak őrizni kell, hanem megélni, a nyelvet pedig nemcsak ismerni, hanem beszélni.

Fábri Judit, a Magyarországi Szlovák Közművelődési Intézet Szarvasi Régiójának vezetője elismerően szólt a népdalkör erőfeszítéseiről, amelyet a hagyományőrzés terén tettek, ill. kitért a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat és a helyi általános iskola által végzett, a szlovák nyelv területén kifejtett munkájukra.

Kerek Mihály alpolgármester a helyi önkormányzat nevében mondta el köszöntő gondolatait, végül pedig a Csabacsűdi Nyugdíjas Klub és Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület képviselői nyújtottak át egy-egy ajándékcsomagot az ünnepeltnek.

A rendezvény kulturális műsorral folytatódott. Először a Hársliget Óvoda apróságai, majd a Trefort Ágoston Általános Iskola tanulója lépett a színpadra. A megjelent hét település – Csorvás, Kétsoprony, Örménykút, Mezőberény, Kardos, Kondoros, Nagybányhegyes – közül többen népzenei összeállítással örvendeztették meg a közönséget, zárásként pedig egy 220 szeletes tortát szeltek fel a nagykorúvá vált szülinapos tiszteletére.

Kirepültek a Vajdások

Pálinkás Luca

Középfokú angol nyelvvizsga nyolcadikban