in ,

Fejlesztési boom Szarvason: Hat nyertes projekt, mintegy 900 millió Ft értékben

Dr. Melis János és Hodálik Pál
Dr. Melis János és Hodálik Pál

Közel egy éves türelmi idő után beértek annak a munkának az első gyümölcsei, amiért 2012 óta folyamatosan dolgoznak a települések, megyei önkormányzatok és képviselők. Május első napján érkeztek meg az értesítések a nyertes projektekről, melyek megközelítőleg egymilliárd forintos fejlesztésekre nyújtanak lehetőséget. Hodálik Pál alpolgármester a május 10-én tartott sajtótájékoztatón részletesen beszámolt a sikerről, és az induló beruházások paramétereit is ismertette.

Épületenergetikai fejlesztések

A beadott három energetikai pályázat mindegyikét támogatta a Békés Megyei Önkormányzat, de a Magyar Államkincstártól egyelőre még csak kettőről érkezett értesítés. Az egyik a Bethlen Gábor utcai idősek otthona energetikai korszerűsítése. Erre 19,5 millió támogatási összeget ítéltek meg. Ennek keretében megtörténik a külső nyílászárók cseréje, a homlokzat hőszigetelése, bádogos munkálatokat végeznek, ill. a tetőn napelemes rendszert alakítanak ki. Ez utóbbi az épület energiaellátásának 98%-át biztosítja.

A másik projekt további öt épület épületre vonatkozik. Így a Kossuth Lajos utcai óvoda, a Dózsa György utcai óvoda, a bölcsőde, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és az Alkotmány utcai sportcsarnok energiakorszerűsítése is megtörténhet, a napelemes rendszer pedig ez esetben is szinte a teljes energiaszükségletet – 97,6% – kiváltja. A fejlesztés összege 63,4 millió Ft.

A harmadik épületenergetikai korszerűsítés a Szent Klára Gyógyfürdőt célozná meg, mintegy 76 millió Ft értékben, de adminisztratív okok miatt az értesítésre egyelőre még várni kell. Mindhárom pályázat 100%-os intenzitású, vagyis nem igényel önerőt.

Háziorvosi rendelő

Az elnyerhető támogatási összeg maximumát ítélték meg a háziorvosi rendelők felújítására, összesen 60 millió Ft-ot. A Széchenyi utca 2. sz. alatt lévő ingatlanon belül három háziorvosi rendelőt alakítanak ki, a hozzá tartozó váróteremmel, adatfelvevő helyiséggel, ill. a szükséges kiszolgáló helyiségekkel. Az épületet akadálymentesítik, és energetikai korszerűsítés történik. A szakorvosi rendelő közelsége miatt a tervek szerint lerövidül a betegirányítási idő, és igény esetén az informatikai rendszereket is összehangolhatják.

Helyi termékek piaca

Sokak szívügyét, a helyi termékek piacát is pozitívan bírálták el. A támogatás mértéke itt „csupán” 98,83%, összesen 129 millió 255 ezer Ft, az önkormányzat pedig további 1,5 millió Ft-tal járul hozzá a megvalósításhoz. A helyszínt a régi papírbolt helyén, a piac közvetlen szomszédságában jelölték ki. A kétszintes épület földszinti részén és az utcafronton elárusító helyek és standok, valamint egy hűtőraktár kap helyet, a tetőtér pedig termékbemutatók, kiállítások, tárgyalások megtartására válik alkalmassá.

Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Megújulhat a Kossuth utca 56-58. sz. alatti szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ is. Erre a célra is szinte a maximálisan elnyerhető összeget, 149 millió 777 ezer Ft ítélték meg, amiből külső és belső felújítás történik. A homlokzati elemek csak érintőleges változáson mennek keresztül, a belső tér kialakítása pedig az előírt jogszabályok és szakmai szempontok alapján megy végbe. Emellett nyílászárócsere, részleges akadálymentesítés és hőszigetelés történik, termálvízfűtést alakítanak ki, továbbá egy gépjármű is beszerzésre kerül.

Tessedik Sámuel Múzeum

A legnagyobb siker a Tessedik Sámuel Múzeumot érinti. Az intézményt nemcsak felújítják, hanem négy teremmel bővül a kiállítóhelyek száma, ill. számos interaktív elem kerül be beépítésre. A projekt 472 millió 353 ezer Ft támogatást nyert, 100 %-os intenzitással.

Ebből 315 millió jelenti az építés és a felújítás költségét, 58 millió Ft-ból eszközbeszerzés történik, a járulékos költségek pedig – szoftverfejlesztés, projektmenedzsment, marketing, turisztikai szakértő, műszaki ellenőr, közbeszerző, tervező, műemlékvédelmi szakértő – közel 100 millió Ft-ot tesznek ki. Előreláthatólag két állandó kiállítás kap helyet benne: egyike a dr. Domán Imre munkásságát bemutató gyűjtemény, a másik pedig egy játék-és makettkiállítás, amely Szabó László munkáját dicséri. Mindemellett lehetőség nyílik majd informatikai tárlatvezetésre, ill. büfét, kávézót, ajándékboltot, valamint a gyerekek számára játszóhelyet alakítanak ki.

A projekteket illetően a kiviteli tervek elkészítése már folyamatban van, megkezdődtek az egyeztetések, a közeljövőben pedig lakossági fórum keretében számolnak be a fejlesztések állásáról.

Ezt követően a település alpolgármestere kitért az önkormányzat további terveire is. Közöttük szerepel egy 1770 négyzetméteres inkubátorház megépítésére, amelyre már pályázatot nyújtottak be. Az elnyerhető összeg 500 millió Ft, s a korábbival szemben nagy előnye, hogy nem tartalmaz kötelező indikátorokat.

Emellett két romániai településsel közösen határon átnyúló projekteket terveznek. Élesd esetében a katasztrófavédelem területén mozdulnának el, Sólyomkővárat illetően pedig természetvédelmi fejlesztésben gondolkodnak. Szintén a tervek között szerepel a Granárium-Zebra klub felújítása, melyet a jövőben egy modern zenei kreatív házzá, vagy ahogyan Hodálik Pál megfogalmazta, „könnyűzenei inkubátorházzá” szeretnének alakítani. Az épület kialakítását 120 millió Ft-ból valósítanák meg, az üzemeltetést pedig további 140 millió Ft-ból. Itt kapnának helyet a helyi tehetségek, próbákat lehetne szervezni, ill. igény esetén stúdiófelvétel is készülhetne.

Jelenleg elbírálás alatt van több útépítésre vonatkozó pályázat is. Ezek a Tükör utca elújítását, bővítését, ill. két külterületi utat, a Bezinai Szőlőket és a Középhalmi utat célozzák meg. Emellett a helyi intézmények több EFOP-os (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázatot is benyújtottak, az eredmények azonban egyelőre nem érkeztek meg.

A sajtótájékoztató záró részében dr. Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője a képviselő-testület legutóbbi zárt ülésén hozott döntéseiről számolt be. A 13 napirendi pontok között szó volt ingatlanok bérbeadásáról illetve vásárlásáról, személyi kérdésekről, valamint pályázatok benyújtásáról is. Foglalkozott a szociális bérlakások kérdésével is, melyek közül az önkormányzat egyelőre egyet utalt ki. Ennek oka, hogy indulni szeretnének az Esély Otthon pályázaton, a benyújtási határidőre pedig 15 szociális bérlakásnak kell rendelkezésre állnia.

A napirendi pontok között szerepelt, hogy a Békés Megyei Önkormányzat felterjesztette Babák Mihályt, Szarvas polgármesterét a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésre. A szarvasi képviselő-testület a javaslatot egyhangúan támogatta.

Döntés született három, piaci alapú bérlakás bérbeadásáról is, ill. május 1-jétől a Szarvasi Teniszklubot bízta meg az önkormányzat az Erzsébet-ligeti és a sportpályán lévő teniszpályák üzemeltetésére.

Zárásként elhangzott, hogy az első körben nem nyertes projekteket az önkormányzat újra benyújtja, bízva abban, hogy a következő körben már zöld utat kapnak.

Orosházán sakkozott a szarvasi utánpótlás

Közlekedésbiztonsági díjat kapott Szarvas