in , ,

Elfogadták a pótszülők a vándorsólyom fiókát

Sikerült pótszülőket találni annak a vándorsólyom fiókának, amely mentett tojásból kelt ki április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán.

A tojó ivarú fióka a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz került vissza, ahonnan annak idején a mentett tojást ideszállították. Az ottani természetvédelmi őrszolgálat már korábban felmérést készített, ugyanis csak olyan fészek jöhetett szóba, amelyben legfeljebb kettő, hasonló korú fióka van. Sikerült egyfiókás fészekaljat találniuk.

Igazgatóságunk munkatársa május 11-én, csütörtökön elszállította a 12 napos fiókát a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz. A helyileg illetékes természetvédelmi őrrel együtt leereszkedtek a sziklafal mentén a vándorsólyom-fészekhez és az abban lévő fióka mellé behelyezték az általunk nevelt fiókát. A két apró madár nem teljesen egykorú, az ottani mintegy 10 nappal idősebb a mienknél, ez azonban még nem kritikus korkülönbség.

20170511-KMNPI_2017

Hamar bebizonyosodott, hogy az akció sikeres volt. A két szakember a fióka fészekbe helyezése után a szemközti sziklafalról figyelte, hogyan reagálnak a pótszülők. Rövid időn belül a fészekre repültek és az általunk nevelt fiókát azonnal etetni és melegíteni kezdték. Az adoptáció tehát sikeres volt.

A vándorsólymok 50 napos koruk tájékán repülnek ki a fészekből. Előtte azonban jelölőgyűrűt kapnak, így bízunk benne, hogy később is hallunk majd jó híreket a Dévaványán keltetett fiókáról.

Több kilométer járdaszakasz kerül Szarvason felújításra

Endrefalvi Erik fejesgólja

16 gól esett Csabacsűdön