in , ,

Megkezdődött az aláírásgyűjtés: A bérunió megvalósulásáért küzd a Jobbik

Samu Tamás Gergő és Gajdos Attila
Samu Tamás Gergő és Gajdos Attila

Helyi és országhatárokon átnyúló ügyekkel foglalkozott a Jobbik helyi szervezete legutóbbi sajtótájékoztatóján. Samu Tamás Gergő történelmi sikerként értékelte, hogy az Európai Bizottság befogadta pártja és további nyolc közép-európai államban működő párt, szakszervezet, illetőleg magánszemély bérunióra vonatkozó kezdeményezését. Ennek lényege, hogy a már megvalósult áruniót – ugyanaz a termék közel ugyanolyan áron érhető el az EU országaiban – kövesse a bérunió is, vagyis ugyanazért a munkáért ugyanaz a bérezés járjon.

– A fizetések Közép és Kelet-Európában jelentősen elmaradnak a nyugat-európaitól. A kétezres évek közepén a magyar átlagbérek kb. harmadannyit értek, mint a német átlagbérek, és ez eltelt időben csak rosszabb lett ez az arány. Vagyis nemhogy közeledtek volna a tagállamok a fizetés terén. Ezek alapján az EU-s csatlakozásunk nem inkább kudarcnak, mint sikernek tekinthető, hiszen amit ezt megelőzően ígérgettek, az nem valósult meg – szögezte le a politikus.

Az Európai Bizottság tehát zöld utat adott a kezdeményezésnek. Folytatásként 2018 júniusáig egymillió aláírást kell gyűjteniük, amelyhez pártpreferenciától független kérik a lakosság támogatását. Erre egyébként szerinte jó esély mutatkozik, mivel komoly társadalmi bázis áll a cél mögött. Samu Tamás Gergő valódi „szabadságharcként” tekint a kérdésre, mivel úgy látja, a Fidesz több korábbi kezdeményezésével szemben ezúttal az emberek valós problémáiról van szó. Ezzel együtt azt nem ígérte, hogy a kellő mértékű támogatottságot követően azonnal látványos elmozdulás lesz a bérekben. Ez szerinte egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

Hozzátette, a mindenkori kormányzat feladata, hogy a jövőben olyan versenyképes környezetet teremtsen, hogy a kis-és közepes, illetve multinacionális vállalkozások tudjanak ilyen mértékű bért nyújtani a dolgozóiknak. Emellett alapjaiban kell az Európai Unió kohéziós politikáját megváltoztatni, vagyis „nemcsak szökőkutakat kell építeni”, hanem a vállalkozásokat kell támogatni a hatékonyság növelése érdekében.

Megerősítette, az ügy pártok felett áll. Ezzel együtt utalt a Fidesz, s ezen belül Kövér László kijelentésére, aki szerint az alacsony bérek jelentik az ország versenyképességét. Nyomatékosította, álláspontja szerint közép-és hosszútávon ez a fajta versenyképesség nem működőképes, ill. nem jár az életszínvonal emelkedéssel. A bérnövekedés ellenben magával vonná azt is, hogy az elvándorlás aránya csökkenjen, és a jövőben egyre többen találják meg itthon a boldogulásukat.

Csatlakozva az előtte szólóhoz Gajdos Attila önkormányzati képviselő elmondta, a megye demográfiai mutatói és az alacsony bérek is azt jelzik, hogy sürgős változásra van szükség. Szarvason a munkanélküliség és a munkaerőhiány együttesen van jelen, ezek alapján pedig főként olyan munkahelyeket kellene teremteni, amelyek nagy hozzáadott értékkel rendelkeznek.

Nehezményezte, hogy a szarvasi képviselő-testület tagjai közül rajta kívül senki sem támogatta a béruniót. Meglepően vette tudomásul az is, hogy egyesek tartózkodtak, mások pedig nemmel szavaztak, ill. olyan képviselő is akadt, aki profán módon viccnek nevezte az ötletet.

Kitért a hulladékszállítás kérdésére is, amelyben a legnagyobb problémát szerinte továbbra is a vegyes hulladék havi egyszeri elszállítása jelenti. Emlékeztetett, más településeken ez heti vagy kétheti rendszerességgel történik, éppen ezért kitart álláspontja mellett, és újra a testület elé viszi javaslatát. Ennek megerősítéseként szolgálnak szerinte a lakossági panaszok, melyből néhány hete a Rádió Szarvas „Közélet” című műsorában is számos gyakorlati példa akadt.

– Be kell sűríteni a vegyes hulladék szállítását, hiszen ezeknek a reklamációknak oka van. Emellett szeretnék egy közmeghallgatást is ezzel kapcsolatban összehívni, mert fontos, hogy a lakosság véleménye is megjelenhessen – húzta alá.

Zárásként újságírói kérdésekre Samu Tamás Gergő elmondta, a bérunió célja számszerűsítve hosszútávon az, hogy a 250 ezer Ft-os magyar átlagbérek egymillió Ft-ra emelkedjenek. Zárójelben megjegyezte, a jelenlegi adatokat ezzel együtt óvatosan kell kezelni, hiszen ebben benne van pl. Mészáros Lőrinc és Matolcsy György fizetése is.

Első alkalommal kerültek külföldön mentett túzokcsibék Dévaványára

Tatai László és dr. Kutas Ferenc

Olykor az élet is szerkeszti a Szarvasi Krónikát