in , ,

Természettudományos értékmentés a Vajdában

Az ásvány-, kőzet- és kövületgyűjtemény elhelyezése, költöztetése, tárolása fennállása óta minden tanévben adott feladatot. Az iskola legutóbbi, 2014-es költözködésekor a gyűjtemény ideiglenes tárolásra került, majd biztonságos tárolókba helyeztük át a példányokat. A Reformációs Emlékbizottság által meghirdetett Rejtőzködő kincseink című iskolatörténeti pályázatra a gyűjteményről sikeres pályamunkát készített három diákunk, Ábrahám Rella, Dombi Bettina és Pribelszki Zsófia. A pályamunka elkészítése jó előtanulmány volt a gyűjtemény rendezéséhez.

Kedd délutánonként fél 4-től fél 6-ig lelkes diákok csapata a bedobozolt gyűjteményt rendszerezte, megtisztította, és a digitalizáláshoz lefényképezte az eredeti gyűjtemény darabjait. Krátki Tamara, Takó Lili, Gyulai Dániel, Sebők László és Szabó Zoltán mellett Urbán Roberta, Urbancsok Anett, Czinkóczki Enikő és Wágner Réka segített legtöbbször.

A program során a tanulók természettudományos ismeretei bővültek. Az órai tananyagon messze túlmutató tudásra tettek szert. Megismerhették az ásványvizsgálati módszereket, az ásványok rendszerezését, a kőzetek, ősmaradványok kormeghatározását.

A munka során több digitális technikát használtak az ásványok fényképezése, a képek feldolgozása, a digitális adatbázis létrehozása és az iskolai honlapon való elhelyezés közben.

A munkát segítette Demeter Péter ásványgyűjtő és Kövecses-Varga Lajos, az ország legnagyobb és legszebb magángyűjteményének tulajdonosa. A fényképezésben segítségünkre volt Kéri Bernadett, az informatikai feladatokat Horváth Edit látta el.

A pályázat népszerűsítése fontos feladatunk volt. Iskolánk tanulóinak az Öveges laborban rendkívüli földrajzórákat tartottunk, ahol megismerték a leltárkönyvet, bemutattuk a gyűjtemény néhány szép darabját és ásvány-, ill. kőzettani kísérleteket is végezhettek a laborban.

2016. november 25-én Földrajz szakmai napot tartottunk, melynek keretében Dr. Molitorisz Pál Mendöl Tibor életét és munkásságát mutatta be, majd a tudós szakterületére, a településföldrajzra tekintettel Dr. Sindely Pál tartott előadást Csabacsűd nagyközség népesség- és településföldrajzáról. A város és a megye, valamint a főváros több iskolájából érkezett földrajz szakos kolléga a pályázattal kapcsolatos feladatok mellett Dr. Mendöl Tibor munkásságával is megismerkedhetett, a Mozaik Tankönyvkiadó jóvoltából pedig hasznos módszertani ismereteket szerezhetett.

A pályázat egyik fontos eleme volt az állandó kiállítás átadása, amelyre a Reál Hét keretében, 2017. február 17-én került sor. A 2. emeleti folyosón elhelyezett két szekrény méltó folytatása a fizikai szertár legszebb darabjait bemutató szekrényeknek. Az átadáson vendégeink voltak a fennállásuk 90-dik évfordulóját ünneplő Vajdás Öregdiákok Baráti Körének tagjai.

A kiállítás szélesebb körben is lehetőséget ad a gyűjtemény megismertetésére. Átadása óta sok vendéget fogadtunk már. Ellátogattak hozzánk a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde első osztályos kisdiákjai. Bemutattuk a kiállítást testvériskolánk, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csoportjának és az általános iskolások nyári angol táborában részt vevők diákoknak is.

Azok a tanulók, akik aktív szerepet vállaltak a pályázattal kapcsolatos feladatok végrehajtásában, két kiránduláson vehettek részt. 2016. október 11-én a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának három tanszékén tettünk látogatást. Az utazás fő célja a Koch-gyűjtemény megismerése volt. 2017. május 17-19. között ásványgyűjtő kirándulást szerveztünk Erdélybe. Megnéztük a brádi Ásványmúzeumot, gyűjtöttünk a Hondol környéki meddőhányókon. Dévai testvériskolánk igazgatóhelyettese, Balogh-Botár Csaba segítségével eljutottunk Verespatak római kori aranybányájába is.

A sok foglalkozás, kirándulás, konferencia a résztvevők emléke marad. A kiállítás iskolánkban megtekinthető, minden érdeklődőt szívesen látunk. Van a pályázatnak egy olyan eredménye is, ami elérhető az internet segítségével. Megszületett a „Digitális ásványtár”. Iskolánk honlapján, a www.vajdaevang.hu oldalon a baloldali képmenük között megtalálható. Aki megnyitja, eljut a leltárkönyvhöz. Az excel-táblázat kék színű soraiban a kurzor segítségével megnézhetik az elkészült fényképeket, már több száz van belőlük.

Bár a pályázattal kapcsolatos feladatokat teljesítettük, a munka folytatódik. A több mint száz éves leltári számok egy része leesett a példányokról, beazonosításuk a jövő feladata. A leltárkönyv szerint jól látható hiány is csökkenhet. A II. világháború idején, az udvaron ponyvával letakart gyűjtemény több darabját vitték haza az arra járók jót akarva, hogy megóvják azokat. Aki felismeri a leltári számok alapján, hogy rendelkezik ilyen példányokkal, kérjük, hogy juttassák vissza azt a gimnáziumba. Előre is köszönjük!

Kituljak Eszter

Egyszer… Tatár Bianka és Gulyás Levente

Zalán Tibor: Mindig azt írom, amihez kedvem van