in , ,

„Ökotábor 2017” a Benka Iskolában

Június utolsó hetében megrendezett Öko táborunkat az 5-6. osztályos diákoknak hirdettük meg. Táborunk céljának a gyerekek környezetvédelmi ismereteinek elmélyítését és azok gyakorlati alkalmazását tűztük ki.

A hetet laboratóriumi foglalkozással kezdtük. Különböző vízmintákat kaptak a gyerekek és azokat változatos módszerekkel vizsgálhatták meg. A táborozók nagy lelkesedéssel határozták meg milyen a Balaton és a Körös vizének, a csapvíznek, az eső- és a desztillált víznek a szaga, a keménysége, a pH-értéke. A kapott adatokból következtetéseket vontunk le, majd egy kis látványos kémiai bemutatóval megkoronázva fejeztük be a foglalkozást. Ebéd előtt mindannyian seprűt fogtunk és segítettünk Pista bácsinak eltakarítani a vasárnapi viharkárok után maradt szemetet a focipályáról. A délutánt Körös-parti sétával folytattuk, közben növényeket gyűjtöttünk a herbáriumunk számára.

A hét minden napján reggel és este feljegyeztük az időjárás elemeit, Edit néni finom gyógyteákkal kínált minket. Minden nap átnéztük a préselt növényeinket, beazonosítottuk őket.

Kedden biciklire pattantunk és a békésszentandrási Major tanyán töltöttünk egy igazán szép és tartalmas napot. Vendéglátónk, Szécsi Viola, finom zsíroskenyérrel, paprikával és szörppel várt minket. Azt hiszem mindannyiunk nevében írhatom, ilyen finom zsíros kenyeret rég ettünk… Megtekintettük a tanyán élő háziállatokat, népi játékokkal játszhattunk, de a legnagyobb sikere a traktorvezetésnek és az íjászkodásnak volt. Ez úton is köszönjük szépen a vendéglátást Szécsi Violának!

Szerdán a Körösvölgyi Állatparkba látogattunk el. Az Állatparkban közel 40 féle madár- és emlős, illetve halfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. A kellemes séta után birtokba vettük a Nemzeti Park játszóterét.

Csütörtökön sajnos az időjárás esősre fordult, de még ez sem tántorított el minket az Arborétumba tervezett látogatástól. Nagy örömünkre Podany Ani néni is velünk tartott ezen a napon. Újra megcsodálhattuk az Arborétum egyik hírességét, a mamutfenyőt. Délután elkészítettük a hét folyamán gyűjtött és préselt növényekből a herbárimot. Elhatároztuk, a jövő évi ökotáborban folytatjuk a munkát és bővíteni fogjuk a herbáriumunkat.

20170629-IMG00101

Az utolsó napon összegeztük az időjárás táblázatunkat, majd Kriska Zsuzsi és Zalán Csaba bácsinak köszönhetően a sakktáborosokkal karöltve sárkányhajózáson vehettünk részt.  Utána sütés-főzéssel zártuk a hetünket a Körös-parton. Nagyon finom volt a paprikás krumpli és a gofri is mind elfogyott.

A tábor jó hangulatáról árulkodjanak a fényképek…

Biacsné Bajusz Szilvia és Juhászné Kurucz Edit táborvezetők

A sokoldalú Szomor György

Tatár Bianka és Gulyás Levente

Összhangban Tatár Bianka és Gulyás Levente