in , , , ,

Csodaszarvas a színpadon a mocsári ciprusok előtt

Szombaton este a CervinusFest keretében ismét színpadra került – az eleve a Vízi Színház színpadára megálmodott Csodaszarvas –, amelyet Belinszki Zoltán, Gulyás Levente és Varga Viktor alkotó trió álmodott színpadra. A rendező ezúttal is Varga Viktor.

Az előadás eredetmondánk története, amelyet Belinszki Zoltán közel is hozott a nézőkhöz, hiszen olyan kérdésekre keres válasz, amelyek ma is foglalkoztatják az embereket. Elmenni vagy maradni? Ki irányít a családban, a nő vagy a férfi? Mikor engedjük el a gyerek kezét, hogy új utakra induljon? Fel lehet-e készíteni az ifjakat az ellenük elkövetett becstelenségre? Fontos kérdés: testvéri harc vagy szeretet. Az előadás a szeretet mellett áll ki.

Nimród király (Nádházy Péter) vadászni küldi fiait, Hunort (Boronyák Gergely) és Magort (Polák Ferenc). Felesége, Enéh (Dósa Zsuzsa) nem örül ennek, mert még korainak tartja, bár elismeri, hogy férje ilyen idősen már javában vadászott, amikor megismerte. Nimród feleségére bízza, tartsa vissza Magort – ha tudja –, de a kisebbik fiút nem lehet visszatartani, míg Hunor nyugodt, megfontolt, addig Magor szilaj kiscsikó, aki fejjel megy a falnak, és csak saját kárán tanul. Enéh ezért Ajandukra (Benkő Géza), a sámánra bízza fiai életét, különösen Magort. A vadászat Hunor vezetésével elindul, amit Magor nehezen tűr, az ellenkezőjét akarja, amit bátyja javasol. Erre biztatja Bese (Maróti Attila) is, akinek az a küldetése, hogy megölje a két királyfit. Magor elindul Ajandukkal keletre, mert Hunor nyugatra szeretne menni. Bese többször megpróbálja megölni Hunort, ami nem sikerül, ezért Magorék után megy, de ott is kudarccal jár. Hunor is és Magor is meglátja a fehér szarvast, amit üldözőbe vesznek, így útjaik találkoznak. Magor bocsánatot kér Hunortól. (Nagyon megható jelenet!) A két fivér ezután együtt indul a szarvas nyomába, de nem szarvast, hanem két gyönyörű királylányt találnak, Alán király lányait, Emesét (Erdélyi Timea) és Arát (Bardon Ivett), akikkel végül letelepednek. Emese Hunor, Ara Magor felesége lesz.

„Magor: Édes bátyám, ez a jó kard
csakis téged illet.
Vezesd véle uralomra
vitéz nemzetséged!

Neveztessük Hunor népnek
mindannyian mától!
Róla szóljon hősi ének,
dicső uralmáról!

Hunor: Édes öcsém, egyet mondok,
kettő lesz belőle.
Nem az számít, kik a hunok,
kinek ki az őse.

Házasodjunk, aztán hazát
keressünk magunknak!
Kövessük Ajanduk álmát:
Nevezzük Magornak!
Nevezzük Magyarnak!”

Az előadás három Kabar szereplője nem változott Magyari László, ifj. Csasztvan András és Nánási Attila játszotta az este is a szerepeket.

Új gyermekszereplők léptek fel –, csak ketten, Mester Dóri és Csernus Nándor maradt a régi előadásból –, de ők is új szerepet kaptak, hiszen nagyobbak lettek. Akik játszottak rajtuk kívül: Kiss Virág, Sebjan Farkas Bianka, Kepenyes Darida Zoé, Bagócsi Jázmin, Varga Vivien, Sinka Dominik, Czifra Zétény.

A táncosok mozgalmassá tették a színpadot, most is a Duna Művészegyüttes és a Tessedik Táncegyüttes táncosait láthattuk. A koreográfus Juhász Zsolt Harangozó-díjas táncművész volt.

A teltházas nézőközönségnek nagyon szép látványban volt része. A díszlet Jakub Branický, a jelmezek Nagy Szilvia munkái. A fényfestés is különleges élményt nyújtott.

Hihetetlenül jó előadást láttunk, ahol a színészek bravúros alakítással maximumot nyújtottak.

A taps közben Bardon Ivett figyelmet kért a nézőktől, és Polák Ferenccel elmondták, hogy Társulati-díjat alapítottak a színészek és a táncosok, amit minden évben kiosztanak majd annak, aki a legtöbbet teszi a Cervinus Fesztiválért. Első ízben, szombaton este Dósa Zsuzsa kapta meg, aki adni nagyon szeret, de ha kap, az zavarba hozza, így történt ez tegnap este is. A mindig határozott színésznőt meglepték társai, akik szeretettel adták a díjat a színésznőnek, a művészeti igazgatónak.

Sajnos végéhez közeledik a CervinusFest, ami a nagy előadásokat illeti a Csodaszarvas volt az utolsó, de még három napig a Cervinus Fesztiválé a Vízi Színház színpada.

Nimród dala (részlet)

„Nem mondhatjátok, hogy nem tettem meg,
amit nehéz idők követeltek.
Vérrel vagy csellel vagy szennyel akár ,
még nyugatabbra kerül a határ.

Gondolhatjátok, hogy messze a cél,
mindig kevés, mit az ember elér.
Férfi és apa és király. Minek?
Tegyétek jobban, ha tehetitek!

Fölkél még a hold,
erősebb, mint volt.
Hírnevem még védi a sarjakat,
várnom kell, míg megedzik kardjukat.
Szarvast űznek, és talán ők
uralják majd az időt.

Szarvast űznek, és talán ők
legyőzik végre a nőt.”

A két idézet Belinszki Zoltán szerzői szövegkönyvében olvasható.

Galambos Edit

Az estéről készült fotókat Babák Zoltán készítette.

Ünnep a szarvasiaknak, elismerések az arra méltóknak Szarvas város napján

Fábri János

Féléves kényszerszünet után ismét Európa legjobbja Fábri János