in ,

Ünnep a szarvasiaknak, elismerések az arra méltóknak Szarvas város napján

A letelepedés 295., a harmadik és azóta tartó várossá nyilvánításának 51. évfordulójára emlékeztek a szarvasiak szombaton. A Zenepavilonhoz meghirdetett gyülekező, és báró Harruckern szobrának megkoszorúzása után az ünneplők Babák Mihály polgármester, Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kis Attila önkormányzati képviselő vezetésével az Ótemplomhoz vonultak, ahol városunk első embere ekképpen köszönt a lovaskocsin álló báró Harruckernnek: “A telepesek megérkeztek”. A báró szerepében Nádházy Péter lovaskocsiról fogadta az érkezőket, majd a tömeg ünnepélyes keretek között vonult be az Ótemplonba, ahol Igor Furdik, a Szlovák Köztársaság főkonzulja is csatlakozott az ünneplőkhöz.

– Mindaz, amit ebben a városban láthatunk, az itt indult el, ezen a helyen. Nem itt az Ótemplomban, de ennek a templomnak a helyén, hiszen 1723-ban az ideérkező telepeseknek az első dolga az volt, hogy Hrdina András vezetésével templomot építettek – mondta ünnepi istentiszteletében Lázár Zsolt.

– A múltra gondolunk, a dicső múltra, amiért sok mindenért hálát adhatunk, hiszen nagyon komoly ősök voltak itt, akik ezt a gyülekezetet, ezt a várost erősítették, akiket a kortársak sokszor talán észre sem vettek – utalt többek között Tessedik Sámuelre, akinek 2000-ig kellett várnia arra, hogy Szarvas díszpolgára legyen.

– Itt letelepszünk! – emlékezett a 295 évvel ezelőtti út végét jelentő mondatra Frankó Anna a Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, majd így folytatta:

– Az évek rohannak. A percek, napok, órák, hetek, hónapok gyorsan telnek. Szükséges, hogy lassítsunk lépteinken, és álljunk meg emlékezni a múltra. A mai nap, a mai ünnepség egy lehetőség, hogy visszatérjünk a múltba, időzzünk a jelenben és üzenjünk a jövőbe. Nekünk, szarvasiaknak, gazdag és szép múltunk van. Van kire büszkének lennünk – mondta Frankó Anna és megemlítette Tessedik Sámuel, Melich János, Vajda Péter, Melis György nevét.

“A múlt pislákoló fényében keressük a jövő fényét, az új fényt életünkben”, fogalmazott Babák Mihály polgármester.

– Az újratelepedők fantasztikus dolgot vállaltak, egy új város megalapítását. Ők voltak a kezdők, akik újfent megadták ennek a városnak a lehetőséget, hogy emberek éljenek, nekünk hazánkká, otthonunkká váljon – méltatta a török által kifosztott pusztán a letelepedés nehézségeit vállaló elődök bátorságát polgármesterünk.

Az ünnepi beszédeket a kitüntetések átadása követte. 2017-ben

Szarvas városért kitüntetésben Szarvas Város Barátainak Köre Egyesület, Kohut Andrásné részesült, valamint postumus az év végén elhunyt Lohr Gyula kapta meg. Díját fia, ifj. Lohr Gyula vette át.

Közszolgálati díjat Bencsik Ferencné, Benyóné Török Éva Judit, Gombár Mihályné és Horváthné dr. Kepenyes Edit, Pedagógiai díjat Elekes Istvánné Szűcs Margit, dr. Kaiser Imréné és Dankóné Szűcs Éva kapott. A testület döntése alapján postumus Podani Mihályné Döge Ildikó és Dobruczky Istvánné részesült e megtiszteltetésben. Nevükben fiaik, Podani Milán és Dobruczky Zsolt vette át a kitüntetést.

Közegészségügyi díjat Pekár Mihályné, dr. Kovács Béla Gyuláné, Vas Béláné, Csapó Julianna Katalin és Bobvos Pálné, Szociális tevékenységért díjat Szurominé Bánfi Éva Edit, Gombár Györgyné, az Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó Klubja, Német Andrásné és dr. Kozma György vehetett át.

Védelmünkért elismerést a testület döntése alapján Strobbel József, Bohák János, Kovács Bence, Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és Müller Zsolt érdemelt. Szarvas város kulturális életéért díjat Dernovics Péter, Baginé Tóth Erika, Uhljar Mátyásné, Himerné Duló Erika és az 1964 és 1983 között működő paviloni zenekarok kaptak. Utóbbiak nevében Kriska György és Komár János vehette át, de a padokban ott ült még Ruzicska Andor is.

A Szarvas város gazdaságfejlesztéséért díjat a Cool4u Klímatechnikai Kft. tulajdonosának, Szín Csabának a kezébe adta át polgármesterünk.

A Szarvas város ifjú tehetsége címet Lázár Dániel Zsolt, Frankó Dániel, Sinka Imre Dominik, Urbancsok Anett és Mulholland Sadie Anne érdemelte ki. Az idén először díjazták a legsokoldalúbb diákot. Az ezzel járó oklevelet 2017-ben Himer Tünde vehette át.

Az ünnepség a Letelepedési emlékmű megkoszorúzásával, illetve a vendégek ünnepélyes fogadásával, pohárköszöntővel zárult.

Erdélyi Tímea (Lili) és Boronyák Gergely (gróf Illésházy László)

Lili bárónő újra Szarvason

Csodaszarvas a színpadon a mocsári ciprusok előtt