in , , , ,

Dósa Zsuzsa, az ezerarcú színésznő

Véget ért a Cervinus Művészeti Fesztivál. A Csodaszarvas előadása után a tapsrendnél Bardon Ivett figyelmet kért a közönségtől, elmondta, hogy a színészek és a táncosok Társulati-díjat alapítottak, majd Polák Ferenc folytatta –, amit mindig a Cervinus Művészeti Fesztivál keretében adnak majd át annak, aki a legtöbbet teszi a Fesztiválért. Ebben az évben a díjat dr. Dósa Zsuzsa kapta, akit nagyon meglepett az elismerés, zavarát nem is tudta palástolni.

A CervinusFest háttérmunkáit mi, nézők, nem láthatjuk, de ha végiggondoljuk, mi mindent kaptunk az elmúl tíz napban, és hogy ezzel mennyi szervezés jár, bizony hosszú előkészületet, nagy odafigyelést, biztos kezű logisztikát sejtet. De ezt csak a színházban dolgozók tudják igazán. Ráadásul Dósa Zsuzsa színpadra is lépett a tíz napból hét este, és mind a hét alkalommal különböző arcát mutatta meg a közönségnek. A háttérmunkát a néző nem tudja felmérni, de a színpadi teljesítményét igen, ezért azt a hét estét elevenítem fel, amit a színpadon töltött ez alatt a tíz nap alatt. Ez csak az a hét este, amikor a Vízi Színház színpadán lépett fel, hiszen két színdarab bemutatója vár rá szeptemberben, az egyik Szarvason lesz, a másik Pozsonyban. Ez utóbbit a következő év elején láthatjuk Szarvason, és persze sok olyan szerepe is van, amit nem láttunk a Fesztiválon.

Fesztiválnyitó Gálaest

Zsuzsa háziasszony szerepet is betöltött, de színművészként is fellépett az esten, szlovák dalokat énekelt, hiszen a Cervinus Teátrum szlovák nyelvű színház is. Ez sok tekintetben mutatkozik meg, de a gálán két bájos dallal szerepelt.

Valahol Európában

Nagyon nehéz, negatív szerepet formált meg, amellyel mégis nagy közönségsikert aratott, az azért volt, mert elhitette a közönséggel, hogy agresszív, hogy képes gyerekeket bántani. Alkalmam volt látni próba közben az utolsó jelenetet próbálva, a próba végén megsimogatta a gyerekeket, beszélt hozzájuk, hogy érezzék, az szerep, nem Dósa Zsuzsa – de ez a szerep ilyen durva. Ennek ellenére a színpadon nem csak nagyon jó, de szép is. Az életben Zsuzsa gyerekeket tanít, akik rajonganak érte. Mert az életben számára a szeretet mindennél fontosabb. Ebben a szerepben mesteri alakítást nyújt.

Holle anyó

Az előadásban a szeretetre méltó Holle anyót alakította. A művésznőnek új arcát ismerhetjük meg, ilyen szeretetre méltó, kedves az életben is.

Lili bárónő

A Lili bárónőben Agáthát, az Illésházy kisasszonyok egyikét alakította. Merev tartása, kemény mondatai, mosolytalansága újabb lehetőség arra, hogy a színpadon egy újabb arcát mutassa meg, akin nevetni lehet Mert előnytelen ruhába bújni, hiszen ezt kívánta meg karaktere.

Felolvasóest

A felolvasóesten egy kapzsi, önző nőt „alakított” sokszínűen.

Valami szép kell

Zsuzsa azért akarta megvalósítani, mert szlovák nyelvű színház révén nem csak szlovák szerzők műveit tartja fontosnak játszani, hanem azt is, hogy a szlovák nyelven szólaljanak meg egy este a Vízi Színház színpadán is. Az este fő témája a szeretet volt, e köré építették fel a műsort. Ezt az estet szerkesztette is, de engedte két alkotótársát is szárnyalni, hiszen, ahogy fogalmazott korábban: ez közös alkotómunka Polák Ferenccel és Monika Stankovičová-val és Varga Viktorral.

Csodaszarvas

Dósa Zsuzsa Enéh szerepében az anyát alakítja, aki vadászni engedi gyermekeit. Ebben az előadásban határozott, de gyengéd asszony, szerető, féltő anya. A „Kővé vált tulipán” dalt neki írták a szerzők.

„Úgy mesélte régen a nagyanyám,
nőtt egyszer egy illatos tulipán.
Arra vágyott, legyen jó támasza,
szélvész ellen szikla vagy várfala.

Biztos fészek, ahol, ha nekidől,
nem kell félni többé már senkitől.
Apja karján ilyen volt hajdanán,
védte-óvta, míg nőtt a kicsi lány.

Szeretnék újra tulipán lenni,
szépen virulni, mindig szeretni.
Vidáman kacagni minden szelet.
Jó szívvel anyálni benneteket.

Szeretnék újra önfeledt lenni.
Gondokat végleg sarokba tenni.
Megszabadulsz, hogyha elengeded.
De kár, hogy gyengéd, csak erős lehet.”

(Részlet Belinszki Zoltán szerzői szövegkönyvéből.)

 

A Domján Edit-díjas színművésznő a színészektől, színészeitől kapott díjat, ami azt is mutatja, hogy társai a szeretetet, a segítőkészséget, a megértést nagyra értékelik a színésznőben, és értékelik azt a tevékenységet is, amit dr. Dósa Zsuzsa a színházért művészeti igazgatóként tesz.

A Newjság és a magam nevében szeretettel gratulálok a művésznőnek!

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Betyáros győzelem a Furugynapon

Aláírták a foglalkoztatás bővítésére irányuló együttműködést