in , , , ,

Integrál Zrt: A műemléképítő

A szentesi Petőfi Szálló
A szentesi Petőfi Szálló

Szentes város szívében áll a volt Petőfi Szálló épülete, ami évtizedekig volt szégyenfoltja a Kurca-parti városnak. Az épület 1897–1899 között épült magyaros-szecessziós stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján – munkásságuk egyik legnagyszerűbb műveként. Az elmúlt két-három évtizedben kétszer is nekirugaszkodtak az országosan kiemelt műemlék épület felújításának, de mindkétszer levonult a beruházó, még romosabb épületet hagyva maga mögött.

2016-ban a Csongrád megyei város önkormányzata támogatást nyert el az EGT Norvég Alaptól az épület megújítására. A felújításra kiírt közbeszerzési pályázatot nettó 213 milliós ajánlatával a szarvasi Integrál Építő Zrt. nyerte, ami később csaknem 30 millió forintnyi további Norvég alapos támogatással, ill. a város által járdaépítésre szánt további 12,5 milliós forrással egészült ki.

November 28-án kötötték meg a kivitelezői szerződést, és kapta meg az Integrál a munkaterületet. A bontási munkálatok után a beálló decembertől februárig tartó fagyos időjárás szinte lehetetlenné tette a munkálatokat. Csak a száraz munkákkal tudtak haladni, beállványozták a homlokzatot, végeztek a maradék bontási munkálatokkal, belső födémet zsaluztak, vasaltak – avatott be a műemléképület felújítási munkálatainak nehézségeibe Bődi Péter, az Integrál Építő Zrt. vezérigazgatója.

Bődi Péter, az Integrál Zrt. vezérigazgatója
Bődi Péter, az Integrál Zrt. vezérigazgatója

Február végén, március elején egyik szemüket az előrejelzésen tartva kezdhették meg a vakolási és belső felújítási munkálatokat. Ekkor kezdődött a verseny az idővel, mert az április végi átadási határidő rohamosan közeledett, s ehhez a támogató Norvég Alap szigorúan ragaszkodott.

Április 30-án lezajlott a műszaki átadás, mely után már csak a város önerőből finanszírozott járdaépítésének megépítése maradt. Június 23-án megtörténhetett az ünnepélyes átadás, miután elbontásra kerültek a főutcát évtizedek óta csúfító piros vaspalánkok. Az átadásra és az impozáns avatóünnepségre a norvég nagykövet is tiszteletét tette.

A munkálatok eredményeképpen 470 négyzetméternyi belső tér újult meg, benne közösségi térrel, kiállítótermekkel, mozgásstúdióval, és előadóteremmel. A másik szárnyban kamaraszínház és egy kávézó, a Petőfi Café kapott helyet.

A Petőfi Szálló felújított részének megtekintése után ebben a kávézóban ültünk le Bődi Péterrel egy kávéra és egy süteményre, hogy a helyszínen is bemutassa, milyen volt, milyen lett a felújított szálló. A milyen voltra a munkák előtt készült képeken túl úgy kaphattam fogalmat, ha az épület belseje felé néző ablakokon át a szálloda fel nem újított részeire sikerült pár pillantást vetni, de ez látszik ebből a kisfilmből is.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen, a szokásostól eltérő követelményeknek kellett megfelelni, az Integrál vezetője hosszú felsorolásba kezdett:

– Szinte minden feladat egyedi és különleges volt. Kezdve a homlokzatra elhelyezett égetett kerámiadíszekkel, amiket egy Szentesen élő keramikus művész, Börönte László tervezett és alkotott meg. Neki egyébként is speciális szerepe volt a helyreállításban, ugyanis az eredeti kerámia díszeket úgy tudta rekonstruálni, hogy még a korábbi bontások után mentett meg díszeket a törmelékből. A kiégetésüket szintén szentesi cég a HK-Ceram Kft. végezte el. Nem hétköznapi munka volt az erkélyek rekonstrukciója eredeti mészkőből, eredeti babákkal, eredeti könyöklőkkel. Ez klasszikus kőfaragómunka, amit láthatunk az erkélyeken és balkonokon.

A homlokzatvakolás sem egy egyszerű vakolás volt. Ami nem kerámiából készült dísz, azt egyedileg, kézzel kellett kivakolni – ezt a munkát a cég saját kőművesei végezték.

20170719-IMG_9058

Közelebb érve az épülethez láthatjuk, hogy speciálisak a nyílászárók is. Az eredeti tervek szerint helyreállított nyílászárókban nagyon sok kézműves, fafaragási munka van. Egyedi a kialakításuk, a méretük és a díszítésük is a szecessziós jelleg miatt, ami nem kis kihívást jelentett a cégnek, mivel mindent saját asztalosai gyártottak.

Különleges a szecessziós díszítésű kandalló is, amit szintén Börönte László készített, mondta el az Integrál vezetője, de különlegesek a belsőépítész által betervezett egyedi, formatervezett beltéri lámpák is. Itt a modern és a szecesszió hangulata találkozik. Egyediek a homlokzaton elhelyezett impozáns kovácsoltvas lámpák is, amit egy szentesi kovácsmester készített, csakúgy mint a pinceablak rácsok, amik viszont a szarvasi cég munkái. Rendkívül látványosak a mennyezeti gipszstukkók, melyeket szintén az Integrál dolgozói helyeztek fel.

20170719-IMG_9099

– Minden épületbe lépőnek a figyelmébe ajánlom a bejárati galériánál készült terrazzo padló burkolatot, amely originális múlt századi technológia szerint lett elkészítve. A terrazzo olyan kézműves öntött és csiszolt burkolat, amit ma már munka és időigényessége miatt alig készítenek. Kifejezetten nagy felületeken mutat jól, ezért klasszikusan a műemléképületek sajátossága – mutatja az enteriőr rézberakásos aljzatát, majd érdekességképpen hozzáteszi: a Petőfi Szállóban a mosdók alja is ilyen technológiával készült.

A 470-ből összesen mintegy 140 négyzetméternyi terrazzo, de a többi területen látható parketta is egyedi kézműves lerakási móddal készült, visszahozva a századelő hangulatát.

Ma Magyarországon műemlékfelújítást csak olyan cég végezhet, akinek erre külön jogosultsága van. Az Integrál Építő Zrt.-ről kevesen tudják, hogy rendelkezik ezzel a jogosultsággal.

– Szentesen már több ilyen jellegű munkát végeztünk, mint például a református templom, a „Gólyás ház”, de említhetném Békéscsabán az Ibsen-házat, a mezőhegyesi Centrál Szállót, vagy a gyulavári Almássy- és a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt is az elmúlt három évtized munkái közül. Ehhez a cégnek műemléki felelős műszaki vezetővel és megfelelő műemléki referenciákkal kell rendelkeznie. Ilyenből nagyon kevés van az országban, ráadásul a pályázatoknál törvényi előírás, hogy az építendő művel azonos nagyságrendű műemléki referenciával rendelkezzen a kivitelező cég – avat be a műemlékek felújításának szigorú követelményeibe az Integrál vezérigazgatója, miközben a kávé és a sütemény végére értünk.

– Egy ilyen típusú feladat nem mérhető a „szokásos” épületfelújításokhoz. Szinte minden kollégámnak a tudása legjavát kellet nyújtania, de emellett szükséges a beruházó-műemlékfelügyelet–kivitelező hármasának együttműködése is, amelyből különösen a főépítész asszony és a műszaki ellenőr munkáját emelném ki – tette hozzá Péter.

A Petőfi Szállóban évtizedekkel ezelőtt is működött egy cukrászda, amit azóta is emlegetnek a szentesiek. A felújított épületben üzemelő Petőfi Cafénak annak az emlékezés homályába vesző kiváló süteményeivel kell felvenni a versenyt. Bár az évtizedekkel ezelőtti cukrászda ízeiről nincsenek emlékeink, de a jelenlegi ízélmény szinkronban volt a befogadó épület jelenlegi látványával.

A felújítás révén a szentesiek régi vágya teljesült: a „Petőfi” ismét régi fényében csillog!

(x)

Gyorsuló pályára áll a Szarvasi FC

Tisztességes előadás egy tisztességtelen ajánlatról