in ,

Szarvason tett látogatást az izraeli nagykövet

Július végén rendezték meg az első nagyszabású bohócgálát, nemzetközileg is elismert izraeli, lengyel, ukrán, amerikai művészek közreműködésével. Ez adta az ötletet Fekete Péternek, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának, hogy vendégül lásson több száz fiatalt, akik ez idő tájt a Lauder Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban nyaraltak. A vendéglistán szerepelt továbbá Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete, akik akkor egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni. Ezek az előzmények adták az apropóját hétfői szarvasi látogatásának, amikor egy nap leforgása alatt több helyszínt beiktatott.

– Látogatást tettem a zsidó táborban, ami számomra nagyon emlékezetes volt. Nem csupán a régió természeti szépségei miatt, hanem azért is, mert több mint négyszáz gyerekkel lehettem együtt. Többségében magyarok, de a világ minden részéről összesen 27 nemzet képviseltette magát. Ez az első alkalom, hogy Szarvason járok, és nagyon sok szépet láttam. Gyönyörű a természeti környezet, sok virág, fa, szökőkút övezi a települést, amit szerintem mindenkinek látnia kell – dicsérte a városházán tett rövid látogatásakor a várost.

Babák Mihály polgármester válaszul egy szarvasi kitűzővel ajándékozta meg a vendéget, ill. egy szóbeli meghívót nyújtott át a Cervinus Teátrum őszi előadására. A társulat szeptember 4-én a budapesti Erkel Színházban mutatkozik be, ahol a magyarság eredettörténetét feldolgozó musicalt, a Csodaszarvast viszik színre.

A tárgyalás ezt követően zárt ajtók mögött folytatódott. A közel egyórás megbeszélés után a település első embere elmondta, bevezetésként tájékoztatta az egy évvel korábban kinevezett diplomatát a város gazdasági potenciáljáról. Beszélt a piaci versenyben érdekelt legnagyobb cégekről, majd eszmecserét folytattak az együttműködésben érdekelt területekről.

– A legfontosabb a megélhetésünk. Ehhez pedig piac és cég kell, el kell tudni adni azokat a termékeket, amelyeket itt állítunk elő. Végtére egy-egy ilyen tárgyalás mindig városmarketing kérdése. Megismertetjük a másik felet a helyi viszonyokkal, miközben arra törekszünk, hogy valamilyen üzleti vagy kulturális kapcsolatot létesítsünk a távoli országgal – foglalta össze Babák Mihály a diplomáciai látogatások lényegét.

Kiemelte, a közeledéshez jó „antrét” jelentett a zsidó tábor jelenléte, valamint egy izraeli kötődésű cég is. A kapcsolatépítésben pedig fontos állomást jelentenek ezek a találkozások, amelyek köztudottan a megállapodások és együttműködések előszobái.

Hozzátette, Yossi Amrani „több dologra felkapta a fejét”, amit jó előjelnek tekint. Ilyen pl. a vízgazdálkodás, amit a jövőben tudástranszferként hasznosíthatna a település, a GMO-mentes kukorica előállítás, a kiváló minőségű sajt-és tejtermékek, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. és a Gallicoop Zrt. országosan is elismert termékei. Szó esett az agrárgazdaságról és a turizmusról is, ami ugyancsak együttműködési alapul szolgálhatna.

A nagykövet délután felkereste a Pepi-kertet is, kedden pedig a gyulai önkormányzathoz és az Almásy-kastélyba látogat.

Felvidék állva ünnepelte a Cervinus Teátumot

Kozma Ferenc és Szurominé Bánfi Éva

Vers, zene és tánc a víz fölött