Connect with us

Zöld zóna

A vörös ásólúd is megtekinthető lesz az állatkertek éjszakáján a Körösvölgyi Állatparkban

Augusztus 26-án, szombaton, a 16 órakor kezdődő állatkertek éjszakájára a Körösvölgyi Állatparkba kilátogatók megtekinthetik azt a vörös ásólúd tojót, ami mentésből érkezett, és ami igazi különlegesség felénk. Nagyon ritkán fordul elő a Kárpát-medencében, inkább Észak-Afrikában, Ázsia és Európa déli területein érzi jól magát leginkább. Költési területe is sokkal délebbre van mint hazánk, de kóborló egyedei azért meg-megjelennek nálunk, mutatta be az állatpark legújabb lakóját Körömi Krisztina. “Ornitológusok körében is nagy érdeklődést kelt, ha felbukkan egy-egy vörös ásólúd, netán egy csapat”, fogalmazott.

Nagyon kistestű, már-már tőkésréce méretű lúdról van szó. Nevét onnan kapta, hogy költőüreget ás magának, vagy borzok, rókák üregeit foglalja el, és ott kelti ki a tojásait. Általában 8-10 fiókát nevel fel. Narancsos-vöröses árnyalatú tollazata annyiban különbözik a hím és tojó esetében, hogy az előbbieknek van egy fekete gyűrű a nyakán.

Különlegessége, és a többi lúdfajtól az is megkülönbözteti, hogy nagy tengerszint feletti magasságokban, akár 5-6000 méteren is költ. Násztevékenysége során nagyon látványos a nászrepülésük, mikor nagy sebességgel vágódnak be a vízbe, tudatva ezzel a többi fajtárssal, hogy a megkörnyékezett egyed már foglalt.

Ottjártunkkor a vörös ásólúd szemmel láthatólag jól érezte magát a récék társaságában a Körösvölgyi Állatpark tavában.

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Kurszán, Aida és Nagy István agrárminiszter (Fotó: Babák Zoltán) Kurszán, Aida és Nagy István agrárminiszter (Fotó: Babák Zoltán)

Nagy István: Isten hozott mindenkit a csodák birodalmában

Zöld zóna

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Tegnap megnyitott a Körösvölgyi Állatpark

Turizmus

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect