in , , ,

Komoly bérfeszültségekkel küzdenek a védőnők

Dankó Béla és Bábiné Szottfried Gabriella
Dankó Béla és Bábiné Szottfried Gabriella

Június 21-én, Egerből indult egy országos védőnői konzultációs fórum, amely a finanszírozási anomáliákat és a felmerülő szakmai kérdéseket vitatja meg az érintettekkel. Hatodik állomásként Békés megyében, Szarvason egyeztetett az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatvezetője a dolgozókkal. A háromoldalú megbeszélésen jelen volt Dankó Béla országgyűlési képviselő is.

– Szembesülhettem azokkal a problémákkal, amelyekkel mindennapi munkájuk során találkoznak a védőnők. Annak ellenére ugyanis, hogy a kormány fontosnak tartja a családok támogatását, s ennek szerves része a védőnői szolgáltatás is, a rendszernek vannak hiányosságai. 2010-ben a finanszírozásra 17,7 milliárd Ft állt rendelkezésre, ez a 2018-as költségvetésben már 10 milliárddal több. Ősszel további 30 millió Ft-ot szán a kormány arra, hogy 33 ezer Ft-os bérpótlékot kaphassanak a védőnők, mégis úgy tűnik, hogy mindennapi problémákkal küzdenek a szféra dolgozói. Ezek egyike a pontalapú finanszírozás, amely a gyakorlatban nem vált be, ill. a szűrővizsgálatokban való részvétel már meghaladja a védőnők időbeli és fizikai korlátait – osztja meg a konzultáció tapasztalatait a térség országgyűlési képviselője.

Bábiné Szottfried Gabriella védőnői tagozatvezető rámutatott, olykor a finanszírozás nem ér célba bérjellegű juttatásként. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azonos végzettséggel és munkatapasztalattal rendelkező kollégák jövedelme településenként több 10 ezer vagy akár 100 ezer Ft különbséget is mutathat. A konzultáció egyik fő célja éppen ezért a pontos adatok összegyűjtése, rögzítése és az okok feltárása.

– A törvényben megfogalmazott szakmunkás minimálbért, a 161 ezer Ft-ot minden mindenütt megkapják a kolléganők, mert jogszabály kötelezi a munkáltatót. Van, ahol a fenntartó, általában az önkormányzat előregondolkodik, és a védőnőt maximálisan megbecsüli, vagyis a kereteket úgy használják fel, hogy a juttatások az egészségügyi szakdolgozói bértáblához közelítenek. Ez azonban nagymértékben függ a fenntartótól. Itt, Békés megyében is találkoztam pl. olyan védőnővel, aki elmondta, hogy megkapja az egészségügyi bértáblának megfelelő összeget, míg mások úgy nyilatkoztak, hogy a minimálbért is alig – beszélt a konzultáció egyik sarokpontjáról a szakember.

Szólt arról is, hogy emellett a védőnők adminisztratív terheinek csökkentésére, ill. a szűrővizsgálatok racionalizálására is szükség van. Ezek a problémák pedig hatással vannak a dolgozói létszámra is. Jelenleg 20% a tartósan betöltetlen munkahelyek aránya, ennek ellenére nincs ellátatlan körzet. A védőnők egy része több körzetben helyettesít, ez azonban hosszú távon nem tartható. A szakmai egyeztetések során több javaslat is érkezett a hivatás vonzóbbá tételére, ezáltal a probléma kiküszöbölésére.

A védőnői tagozat vezetője hangsúlyozta, kollégái diplomás, magasan képzett szakemberek, akik gyakran az egyetlen összekötő kapcsot jelentik a családdal, ill. a jelzőrendszerben is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Dankó Béla ígérte, a felvetett kérdéseket továbbítja, s a kormányzattal karöltve igyekszik minél rövidebb határidőn belül megoldást találni.

Hatvan gyerek érkezett a kézilabdázók nyári táborába

Díjazták a vízért, a halért és az emberért tevékenykedőket