in ,

Egymillió forinttal támogatja idén a Szarvasért Alapítvány a fiatalokat

Az elmúlt öt év mérlege alapján tíz tehetséges szarvasi továbbtanulását segítette a Szarvasért Alapítvány, összesen kétmillió Ft értékben. Ebben az összehasonlításban különösen kiemelkedő az idei esztendő. Ezúttal ugyanis sikerült túlszárnyalniuk a korábbi kereteiket, és összesen öt leendő főiskolás, egyetemista első lépéseihez nyújtottak anyagi segítséget, 200-200 ezer Ft értékben. A támogatási szerződés ünnepélyes aláírására augusztus 25-én, a Civil Házban került sor.

– Sokan vannak azok a szarvasiak és Szarvast támogatók, akik egyetértenek az alapítvány által megfogalmazott jótékonysági céllal. Azt gondolom, hogy egy ilyen cél bevezetése öt teljes évet ölel fel. A 2017-es év rekordévnek számít. Hálás vagyok azoknak, akik a „Bál a víz felett” rendezvényünkre eljöttek, és azoknak is, akik ugyan nem jöttek el, de valamilyen úton-módon támogatták ezt a kezdeményezést. Ennek köszönhető, hogy az alapítvány idén egymillió Ft-ot tud kiosztani a pályázók között – tájékoztat a fejleményekről Závogyán Judit kuratóriumi elnök.

Idén hét, felsőoktatási tanulmányait szeptemberben kezdő szarvasi nyújtott be olyan pályamunkát, amely megfelelt a formai és tartalmi kritériumoknak. Közülük végül a héttagú kuratórium Jakab Mátét, Podani Milánt, Novodonszki Zsoltot, Konstantinovics Mátét és Seres Lászlót tartotta érdemesnek a támogatásra.

20170825-_DSC0163

Babák Mihály polgármester köszöntőjében az élethosszig tartó tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. Saját példáján keresztül szemléltette, hogy mindig fogékonynak kell lenni az újra, a mai világban pedig megfelelő szakmai képzettség, végzettség és piacképes tudás nélkül nagyon nehéz boldogulni. Kérte a fiatalokat, ne tekintsék az összeget „alamizsnának”, hanem inkább egy olyan segítségnek, amihez megérdemelten jutottak hozzá.

– Amikor gimnáziumba jelentkeztem, csak annyit tudtam, hogy a matematikával kapcsolatban szeretnék majd valamivel foglalkozni. Kerestem mellé még olyan tantárgyakat, amelyek érdekelnek, és ebből kutyultam össze egy szakot. Ez lett a mérnök-informatikus szakirány – árulja el jövőbeli elképzeléseit Jakab Máté. – Bekerülni nem volt olyan nehéz, mivel csak 375 pontra volt szükségem, de úgy hallottam, a bennmaradás már keményebb dió. A kezdéshez rendkívül nagy segítséget jelent a támogatás, ami az útiköltséget és a kollégiumi díjat is fedezi – teszi hozzá hálásan.

Novodonszki Zsolt a Pannon Egyetem programtervező informatikus szakára, Konstantinovics Máté a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodási és menedzsment szakára, Podani Milán a Neumann János Egyetem járműmérnöki szakára nyert felvételt, Seres László pedig ugyancsak Szegeden, kémia szakon folytathatja tanulmányait.

A támogatási összeg első felének folyósítására szeptemberben, a fennmaradó részé pedig a februárban, a sikeres félévi vizsgák letételét követően kerül sor.

Fotó: Tatai László

Éjszakába nyúltak a programok az állatparkban

Bringázz a mobilitási héten!