in , ,

Számkígyó és betűtenger

A nyár lopakodva távozott, az ősz osont helyébe. Elérkezett a nyári szünet legutolsó napja, mikor újra gyerekzsivaj töltötte meg a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium folyosóit és tantermeit. Augusztus 31-én új tankönyvekkel gazdagodhatott az intézmény 402 tanulója, majd délután 38 első osztályba lépő kisgyermek engedte el bátortalanul anya-apa kezét azért, hogy élete első tanévnyitó ünnepségének legyen a főszereplője.

E jeles alkalomból az igazgatónő Nyemcsok Mátyásné szlovák és magyar nyelven köszöntötte a Cervinus Teátrumban megjelenteket, így Babák Mihály polgármestert, Matejdesz Máriát az Országos Szlovák Önkormányzat hivatalvezetőjét, oktatási referensét, Gaál Rolandot a Kormányhivatal Járási Hivatalának elnökét. Gombár Györgyné és Dernovics László képviselőket, Frankó Annát Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnökét, Kita Anikó alelnököt, Deák Mártát az iskola Szülői Munkaközössége Választmányának elnökét, Szemenyei Márta és Bohák János elnökhelyetteseket, Szurominé Bánfi Évát a Család és Gyermekvédelmi Szakszolgálat képviselőjét és Darvas Sándor iskolarendőrt. Urbán Gábor tanító bácsi és Kisné Árvai Melinda tanító néni vezetésével az 1. A osztályos, valamint Szklenárné Tóth Éva és Kondacs Jánosné Kati néni kíséretében az 1.B osztályos tanulók foglaltak helyet a színpadon.

Egy pillanatra újra a strandon érezhettük magunkat, mert az Urbancsok Anita és Nagyné Körmendi Nikoletta által megálmodott és nagyszerűen kivitelezett évnyitó műsor szereplői oda repítették a nézőket. Szrnka Artúr 8.b-s és Szebeni Zsófia 6.b osztályos műsorvezetők a jelenethez Tusjak Emma 1.b, Sovány Veronika 4.a, Csasztvan Gergő 4.a, Lestyan-Goda Vanda 4.b, Horváth Hanna 4.c, Szebegyinszki Bálint 4.c, Szín Kevin 2.b, Szentesi Sára 1.b, Zvara Daniella 1.a, Nagy Tímea 1.b, Bárány Mihály 5.a, Huszárik Nelli 8.b, Csányi Balázs 7.a, Szalai Boglárka 7.a, Hlbocsányi Attila 8.b, Czesznak Lili 7.c, Antal Dóra 6.b tanulókat szólították. A produkcióban többször énekelt iskolánk énekkara, Sindel Csilla kórusvezető irányítása mellett adták elő Miro Jaroš: Do školy sa teším és Marek Hornák: Iskolakezdés c. dalát, melyhez Gál Dolli, Fonád Zoltán és Szklenár Tamás nyújtottak hangszeres kíséretet.

Nyemcsok Mátyásné Zsuzsa néni beszámolt arról is, hogy a vakáció ideje alatt mennyi minden történt azért, hogy a 2017/2018-as tanévben a 21 osztályban és a 4 óvodai csoportszobában zökkenőmentesen folyjék az értelemgazdagító munka. Befejeződtek az aktuális felújítási munkálatok, hiánytalanul megérkeztek a tankönyvek is, amihez idén nem járt sárga csekk, mert mindenki örömére valamennyi általános iskolás gyermek ingyen jutott tanfelszereléshez. 2 új kolléga gazdagítja a szlovákos pedagógus kollektívát, Lustyik Katalin 5.a osztályos csoportvezető és Viera Krajčová szlovák tanár személyében. Visszatért a tantestületbe Gál Dolli, aki GYES után a 7.b osztály csoportvezetője lesz. 1 diák nem teljesítette a tanulmányi továbbhaladás feltételeit a javító vizsgán sem, így rá az osztályismétlés vár.

Az igazgatónő az Öreg halász és a nagyravágyó felesége c. népmese tanulságát osztotta meg az új tanév és az új kihívások előtt álló diákokkal, pedagógusokkal. Miszerint: „Ha valamit a birtokunkban érzünk, tegyünk róla, hogy az ott is maradjon.” A legkisebbek feladata, hogy meghódítsák az ABC-t, a számok világát, hogy beleássák magukat a tudomány őserdejébe. Az ünnepélyes tanévnyitó főmozzanataként az elsős gyerekek az iskola teljes jogú polgáraivá, a „szlovákos nagy család”  tagjaivá váltak. Zahorecz Fanni 8.b és Bandrus Roland 8.a osztályos tanulók kedves szavaikkal arra kérték a tanulmányaik legelején álló kicsiket, hogy érezzék jól magukat az iskolában, leljenek új barátokat, tiszteljék és szeressék az iskolát és viseljék büszkén az intézmény nyakkendőjét. Zvara Daniella 1.a osztályos kicsilány verse szerint lehet az iskolában számkígyó és betűtenger, a legfőbb kérdés mégis az, hogy „mikor lesz a nyári szünet?

– Kmotricza Margit –

Fotó: a szerző és Szklenár Tamás

Tanévnyitó ünnepség és iskolagyűlés a Fő Téri Általános Iskolában

Hatodik tanévét kezdte meg a Vajda